Здравейте д-рТодева.
От август месец започнаха да ми се появяват пъпки по цялото лице,после пъпките се поизчистиха,но започнаха да се появяват около носа,устата и брадичката(нещо като екзема-ситни червени и обли пъпчици,а отдолу кожата е червена.Винаги съм имала хубава кожа(на 26г съм)
Правиха ми епикутанен тест(европейска серия),алергична съм към никел,кобалт,ланолин,катон,калиев бихромат.Казаха че съм с чувствителна кожа и имам периорален дерматит.Предписаха ми Елидел,паста за зъби без флор,Авен толеранс екстрийм,авен цикалфакт.Понеже споменах,че в нас сме в ремонт казаха че от това ми е обрива и не трябва да живея в скоро ремонтирана стая,да съм излезнала от вкъщи за 4 дена и съм щяла да видя подобрението.Е преместих се да живея при баба ми вече 4 седмица-ефект 0.Направих и козметичната серия,лека алергия към бензил алкохол.
Направих консултация с друг дерматолог,той каза че имам себореен дерматит.Предписа ми Кеулал ДС(който взех) и Протопик който не взех.Не знам с каква диагноза съм реално и какво трябва да е лечението ми дали с Протопик или с Елидел или с нещо друго.Прочетах,че може да е на хормонална основа,какви изследвания трябва да си направя?Възможно ли е да е липса на витамини?
От 2 години ползвам за лице и тло крема на Авен Триксера,а за тяло и шампоан А-дерма(зелената серия)От седмица си мия ли ето с боров катранен сапун(не виждам резултат)От 4-5 дена забелязвам че ми излизат червени пъпчици около очите и под тях,по блузите и се претеснявам.