Боб – заготовка, как да го съхранявам?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Боб – заготовка, как да го съхранявам?

Мнениеот dejavu » 14 Юли 2014, 12:47

Здравейте,
Понеже вкъщи през зимата боба на яхния е много любима манджа, а нямам никакво време да го чакам да се сварява, особено когато всички си дойде освирепели от глад. И се сетих, дали не е възможно да си направя заготовка за манджа, имам предвид да си сваря известно количество боб и да го съхранявам по някакъв начин :?

Ще става много лесно само морковче, доматче, лук, чушка, подправки и хоп - боба готов :)

Казано честно не ми се иска да го замразявам, понеже камерата на хладилника ми е пълна с разни подобни истории от сорта на зелен боб :oops: :lol: дали ще мога да съхранявам заготовката в буркани :? и как трябва да става това, правил ли е някой това?
dejavu

Re: Боб – заготовка, как да го съхранявам?

Мнениеот lini_leni » 14 Юли 2014, 12:51

Майка ми преди години правеше така, боба от заготовка става много вкусен и за салатка, а и много бързо де, единствения проблем помня беше, че много дълго се варят бурканите, за да се консервират, а и не е гаранция, че някой от тях няма да гръмне, а това нямам идея защо се случва, но тука има и по-опитни домакини от мен... ;)
lini_leni

Мнениеот Sophia.G » 15 Юли 2014, 11:41

Много обичам боб, но разчитам на възможността да посетя магазина и да си купя каквото искам. Не всичко е добро на вкус, затова често и накисвам боба от вечерта и го варя на бавен огън с малко сода. Падат ципите и става много вкусен.
Sophia.G

Мнениеот lini_leni » 30 Дек 2016, 13:34

Не е ли по-голяма играчка да вариш боб с другите продукти и подправки, после да го вариш в буркани, за да го ползваш след не знам си колко време? :shock: Не виждам никакъв смисъл, по-добре като решиш да си готвиш боб си го накисни от вечерта, сложи го в тенджерата под налягане с всичко вътре и си готова.
lini_leni

Мнениеот kauda » 30 Дек 2016, 15:53

lini_leni написа:Не е ли по-голяма играчка да вариш боб с другите продукти и подправки, после да го вариш в буркани, за да го ползваш след не знам си колко време? :shock: Не виждам никакъв смисъл, по-добре като решиш да си готвиш боб си го накисни от вечерта, сложи го в тенджерата под налягане с всичко вътре и си готова.

А трявба ли да си купиш специално тенджера под налягане, защото в сряда на 22 август ще ти се дояде боб?! Няма нищо лошо да се правят такива заготовки, така правя с много храни, така знам, че когато нямам време ще имам какво да ям, а когато съм била свободна съм си сготвила!
Аватар
kauda

Мнениеот annydance » 13 Яну 2017, 12:14

Заготовките са удобно нещо, май са по-характерни за ресторантите :smile: , а не за домакинството. Но освен в буркан или във фризера не виждам как може да се съхранят по друг начин.
annydance

Мнениеот Pipilota » 14 Яну 2017, 09:00

kauda написа:
lini_leni написа:Не е ли по-голяма играчка да вариш боб с другите продукти и подправки, после да го вариш в буркани, за да го ползваш след не знам си колко време? :shock: Не виждам никакъв смисъл, по-добре като решиш да си готвиш боб си го накисни от вечерта, сложи го в тенджерата под налягане с всичко вътре и си готова.

А трявба ли да си купиш специално тенджера под налягане, защото в сряда на 22 август ще ти се дояде боб?! Няма нищо лошо да се правят такива заготовки, така правя с много храни, така знам, че когато нямам време ще имам какво да ям, а когато съм била свободна съм си сготвила!

И аз си правя, сварявам си боб и го затварям в буркани, които само обръщам и знам, че тая седмица имам 30 минути да сготвя боба без проблеми. :grin:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Harmony » 16 Яну 2017, 15:33

Аз си правя заготовки от моркови, домати и чушки в буркани, но с боб не съм правила. Това си е идея.
Аватар
Harmony

Мнениеот Rali_hr » 16 Яну 2017, 15:58

Мързеляшката така е идеално, слагаш си го сварен в бъркани и след два три дена го изваждаш и го консумираш само като го доовкусиш.
Аватар
Rali_hr

Назад към Рецепти и полезни съвети