Месото ни прави по-податливи на инфекции през зимата?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Месото ни прави по-податливи на инфекции през зимата?

Мнениеот Lollipop » 28 Сеп 2015, 12:06

Важното е да се хапват и зеленчуци и плодове през зимата, а не само месо и подобни.
Аватар
Lollipop

Мнениеот ramimni » 29 Сеп 2015, 12:52

Аз не виждам никаква логика в това, вярно, че по нашите ширини основно се яде месо, но то и лятото не е много по-различно, така че... :roll:
ramimni

Мнениеот Yunona » 30 Сеп 2015, 15:25

ramimni написа:Аз не виждам никаква логика в това, вярно, че по нашите ширини основно се яде месо, но то и лятото не е много по-различно, така че... :roll:

Аз пък виждам огромна логика в това :)
По нашите ширини се яде много месо през последните 40-50 години. Преди това изобщо не е било така. Бедност, масов недостиг, а и 200 постни дни в годината съгласно нашата православна традиция... Месото е било деликатес, лукс, който са си позволявали предимно по празници. И в същото време хората не са боледували толкова много.
Така че ДА - ежедневен прием на месо, съчетан с нисък прием на плодове и зеленчуци, със сигурност е диета, която благоприятства развитието на всякакви инфекциозни заболявания.
В нашия работен колектив имаме млад мъж, който е яростен почитател на "зеленчуците, растящи на кокал", много рядко яде плодове, зеленчуци - малко и то ограничен брой. Непрекъснато боледува, само да го духне вятърът и е до там. В момента даже пак е болен. А в същото време той има най-ограничени контакти с други лица. Прекарва работния си ден в компанията на още само трима колеги.
Друга наша колежка - на 50 години, търговски представител, посещаващ 15-20 аптеки дневно (представете си зимата какво значи това - нон стоп в контакт с болни хора), вегетарианка - не я помним дори с хрема и кашлица, а вече няколко години работим заедно. Не боледува тази жена и това си е! Но пък пие много чай с мед, лимон и джинджифил, салати, ябълки и т.н.
Лично аз също от години не съм била с грип или "простуда", но не съм най-красноречивият пример, защото не контактувам с толкова много хора, така че опасността за зараза е по-малка. Но вярвам, че здравословният режим на хранене ми помага много. Ям месо много, много рядко. За сметка на това денят ми не минава салати, плодове, ядки, чай с лимон и т.н.
Yunona

Мнениеот qwerryyy » 30 Сеп 2015, 20:41

Ясно е, че здравословното хранене е адски полезно, но чак месото да е главния виновник не вярвам, имам предвид, че за мен яденето на месо включва и месото и вегетариански дни, та и веган такива, а салатата е задължителна за мен. У нас винаги има или салата или туршия, не сядаме без зеленчук, ако ще и да е консервиран :)
Аватар
qwerryyy

Мнениеот rabotnata pchela » 30 Сеп 2015, 21:01

Абсолютно ме накарахте да се замислял, не знам за другите, но за себе си бих казала, че не си падам много по месото, но такива които ядат само картофи, ориз и месо са ми много ясни! Мъжът ми е същия,но аз нагло прокрадвам идеята да се ядат и зеленчуци, поне за щастие си хапва плодове с радост и от тях си набавя витамини, което пак е нещо. :) Наистина от месото нищо полезно не можем да измъкнем, като цяло.
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот fawla » 11 Ное 2015, 11:10

rabotnata pchela написа:Абсолютно ме накарахте да се замислял, не знам за другите, но за себе си бих казала, че не си падам много по месото, но такива които ядат само картофи, ориз и месо са ми много ясни! Мъжът ми е същия,но аз нагло прокрадвам идеята да се ядат и зеленчуци, поне за щастие си хапва плодове с радост и от тях си набавя витамини, което пак е нещо. :) Наистина от месото нищо полезно не можем да измъкнем, като цяло.

Е има си своите ползи си мисля, но идеята за плодовете и зеленчуците е задължителна даже. :)
Аватар
fawla

Мнениеот Andrey » 23 Ное 2015, 12:59

Сега никой не може да отрече, че месото си е голяма работа просто. :) Аз съм супер почитател на добрата храна, което включва и месо, разбира се.
Аватар
Andrey

Мнениеот Ваня Стойчева » 23 Ное 2015, 15:11

Но ако се намали консумацията на месо, ще е далеч по-полезно за всички. :)
Аватар
Ваня Стойчева

Мнениеот qwerryyy » 05 Яну 2016, 14:23

rabotnata pchela написа:Абсолютно ме накарахте да се замислял, не знам за другите, но за себе си бих казала, че не си падам много по месото, но такива които ядат само картофи, ориз и месо са ми много ясни! Мъжът ми е същия,но аз нагло прокрадвам идеята да се ядат и зеленчуци, поне за щастие си хапва плодове с радост и от тях си набавя витамини, което пак е нещо. :) Наистина от месото нищо полезно не можем да измъкнем, като цяло.

Такива са много, ако се замислиш, май всичките ни познати. Поне едното присъства на масата - месото, ориза или картофите, а в по-голяма част от времето са в комбинация. Май когато не ядем картофи и ориз, ядем паста, хаха. :)
Аватар
qwerryyy

Мнениеот Локумът » 05 Яну 2016, 15:33

Вижте сега. Най-коравите племена на света на север,където условията за живот са най-тежки са оцелели не благодарение на зелето, а благодарение на мръвката. Трея вегетариански истории край нямат.
Аватар
Локумът

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети