Има ли подходящ сос за риба и какъв е той?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Има ли подходящ сос за риба и какъв е той?

Мнениеот draga.mihova » 08 Окт 2014, 13:12

Страшно много обичаме със съпруга ми риба. Често забравям да приготвям, но той винаги ме подсеща и изненадва, когато вечер си дойде с някаква бяла рибка - любимата ни :)

А и аз много обичам да го глезя с някакви по-специални рецепти :) От снощи съм купила риба и се чудя как да я приготвя, искам да експериментирам с някаква нова рецепта, например риба маринована за час - два и приготвена на пара, гарнирана с някакъв сос. :) Ммм... огладнях :D

Само, че не мога да си представя какъв сос би бил подходящ за риба :? Няколко пъти съм правила скумрия на фурна с доматки, лук и кисели краставички, но не мисля, че изцяло доматен сос ще е подходящ за риба, по-скоро някакъв лекичък - бял, като този
Fish.jpg
Fish.jpg (45.55 KiB) Прегледано 1006 пъти
:? Как мислите, от какво да приготвя подходящ сос за риба, въобще има ли подходящ сос или просто тази порция изглежда твърде добре? :roll: :mrgreen:
draga.mihova

Re: Има ли подходящ сос за риба и какъв е той?

Мнениеот Fancy » 08 Окт 2014, 13:19

Преди време ми бяха правили един Холандски сос, вървеше доста добре на рибката, но трябва да е топъл, тъй като се приготвяше от яйца, масло, лимон, може и нещо друго да е имало, но само това доловиха вкусовите ми рецептори :D защо не пробваш запечеш рибката с малко майонеза или заквасена сметана и горчица, а отделно да направиш гарнитура, каквато ви допада, така ще минеш без сос, но пък ще бъде сочна, смятам :roll:
Fancy

Мнениеот Ginger » 15 Окт 2014, 11:02

Смятам, че за риба е доста по-подходящо пестото или някакво подобие на такова, от колкото млечни и яйчени сосове, поне на мен ми допада доста повече, например зехтин, лимон, настърган чесън със свежа зелена подправка, дори и едно обикновено магданозче ще свърши работа ии щипка девесил, може би :roll:
Ginger

Мнениеот Mon_ton » 05 Яну 2015, 16:00

Рибата наистина обича да има сос, защото е доста суха храна, като цяло. Обаче аз никога не съм яла риба със сос, защото съм останала предубедена от соц. времето за яйцето и млякото и комбинацията им с риба, че е забранена. Хапвам я с повече салата и я мариновам в повече подправки, когато я пека ;)
Аватар
Mon_ton

Мнениеот mix_twix » 05 Яну 2015, 17:27

Не съм голям експерт на рибата, обаче с доматен сос определено не я харесвам. Сякаш е по-добре да бъде добра маринована преди печенето.
Аватар
mix_twix

Мнениеот silver933 » 06 Яну 2015, 12:15

Не съм се замислял с какъв сос трябва да се яде рибата, аз най-често я хапвам само със салата, сосове не правя. :roll:
Аватар
silver933

Мнениеот mix_twix » 02 Юни 2016, 13:36

silver933 написа:Не съм се замислял с какъв сос трябва да се яде рибата, аз най-често я хапвам само със салата, сосове не правя. :roll:

С някой сос с майонеза може да се получи, ако рибата е прясна разбира се:)
Аватар
mix_twix

Мнениеот lini_leni » 02 Юни 2016, 13:43

Все казват, че риба и мляко не трябва да се смесват, но повечето сосове май са на млечна основа :smile: . И аз си правя един от гъсто кисело мляко, чесън, орехи, малко олио. Като имам копър слагам и от него.
lini_leni

Мнениеот Локумът » 02 Юни 2016, 15:04

lini_leni написа:Все казват, че риба и мляко не трябва да се смесват, но повечето сосове май са на млечна основа :smile: . И аз си правя един от гъсто кисело мляко, чесън, орехи, малко олио. Като имам копър слагам и от него.

Ако е замразена риба, не трябва, ако е прясна няма проблеми. :) Аз си предпочитам рибата натюр, много е вкусна така ;)
Аватар
Локумът

Мнениеот franky » 03 Юни 2016, 09:28

Правя бяла риба на фурна със сос от зехтин, бяло вино, вода и лимон и подпровки. става с много специфичен и приятен вкус.
franky

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети