Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Re: Тайната на пандишпана – все още не съм я открила, можете ли да ми помогнете?

07 Фев 2017, 13:31

penny написа:Аз ли се бъркам или начинът, по който се прави пандишпанът и обикновения кекс, е един и същ? Нали с яйца, брашно, захар и прясно мляко?


Има голяма разлика между кексовото и пандишпановото тесто. В пандишпана не се слага никакво мляко. Основните продукти са три - яйца (като често се разбиват отделно жълтъци и белтъци, за да се постигне по-пухкава текстура), захар и брашно. Като допълнение - нишесте, какао, аромати. Добре приготвеният пандишпан не се нуждае от набухватели. Малко бакпулвер се слага, ако пандишпанът е с краве масло - т.нар. маслен пандишпан.

Re: Тайната на пандишпана – все още не съм я открила, можете ли да ми помогнете?

07 Фев 2017, 15:10

Вижте каква красота намерих, пак си се води пандишпан, уникално изглежда, само че има мляко, може би си има някакви си разновидности пандишпана.. не знам, но погледнете за какво става въпрос... http://frances.menu/super-sponge-cake-recipe/ рецептата е на английски, надявам се не създава трудности> :)

Re: Тайната на пандишпана – все още не съм я открила, можете ли да ми помогнете?

07 Фев 2017, 15:20

kauda написа:Вижте каква красота намерих, пак си се води пандишпан, уникално изглежда, само че има мляко, може би си има някакви си разновидности пандишпана.. не знам, но погледнете за какво става въпрос... http://frances.menu/super-sponge-cake-recipe/ рецептата е на английски, надявам се не създава трудности> :)


Да, и това е пандишпан, много интересно изглежда! Може би, за да се задържи тази височина на сладкиша, трябва да е по-тежко тестото... Аз лично не си падам по този род бухнали десерти, не понасям популярното реване (което си е сиропиран пандишпан, брр...) и когато правя пандишпан, той винаги е на тънки платки за торта.

Re: Тайната на пандишпана – все още не съм я открила, можете ли да ми помогнете?

07 Фев 2017, 15:34

Yunona написа:
kauda написа:Вижте каква красота намерих, пак си се води пандишпан, уникално изглежда, само че има мляко, може би си има някакви си разновидности пандишпана.. не знам, но погледнете за какво става въпрос... http://frances.menu/super-sponge-cake-recipe/ рецептата е на английски, надявам се не създава трудности> :)


Да, и това е пандишпан, много интересно изглежда! Може би, за да се задържи тази височина на сладкиша, трябва да е по-тежко тестото... Аз лично не си падам по този род бухнали десерти, не понасям популярното реване (което си е сиропиран пандишпан, брр...) и когато правя пандишпан, той винаги е на тънки платки за торта.

Когато правиш торта, нали пак я сиропираш? :) Аз обожавам точно сиропирани десерти. :)

Re: Тайната на пандишпана – все още не съм я открила, можете ли да ми помогнете?

07 Фев 2017, 16:32

kauda написа:Когато правиш торта, нали пак я сиропираш? :) Аз обожавам точно сиропирани десерти. :)


Не, не сиропирам тортите си. Само в много редки случаи (ако преценя, че блатът е станал малко сух) може с пулверизатор леко да напръскам блата с някакъв алкохол.
Но сиропиране със захарен сироп, сок от компот и т.н. - никога!
Когато блатът е мек и пухкав, а кремът - с добра текстура, част от влагата на крема попива в блата и го овлажнява точно колкото е нужно. Добре е също така тортата да престои 24 часа преди консумация. И тогава е прекрасна - влажна точно колкото трябва и с балансирана композиция от вложените продукти, а не с преобладаващ вкус на захар, както е при сиропираните торти. Традицията със сиропирането при нас идва от ориенталските сладкиши, но класическата торта от блат и крем е нещо много различно и не бива да прилича на реване.

Re: Тайната на пандишпана – все още не съм я открила, можете ли да ми помогнете?

07 Фев 2017, 16:33

Зарибихте ме с тази тема и аз да пробвам да направя торта, може би нещо семпло за 14 февруари! :) Какви рецепти ползвате, искам нещо убийствено шоколадово? :mrgreen:

Re: Тайната на пандишпана – все още не съм я открила, можете ли да ми помогнете?

07 Фев 2017, 16:47

Monika_Spasova написа:Зарибихте ме с тази тема и аз да пробвам да направя торта, може би нещо семпло за 14 февруари! :) Какви рецепти ползвате, искам нещо убийствено шоколадово? :mrgreen:


В съседната тема обещах една торта "Страчатела", която смятам да напиша довечера. Много е шоколадова, но за още по-убийствен шоколадов вкус, ще напиша още един вид крем.
Аз пък за 14-ти планирам най-обикновено, оригинално тирамису. Много торти съм правила в живота си, много различни видове сладкиши и десерти, но тирамису - никога. Дойде му моментът, ще ходя да си търся марсала :)

Re: Тайната на пандишпана – все още не съм я открила, можете ли да ми помогнете?

07 Фев 2017, 16:57

Yunona написа:
Monika_Spasova написа:Зарибихте ме с тази тема и аз да пробвам да направя торта, може би нещо семпло за 14 февруари! :) Какви рецепти ползвате, искам нещо убийствено шоколадово? :mrgreen:


В съседната тема обещах една торта "Страчатела", която смятам да напиша довечера. Много е шоколадова, но за още по-убийствен шоколадов вкус, ще напиша още един вид крем.
Аз пък за 14-ти планирам най-обикновено, оригинално тирамису. Много торти съм правила в живота си, много различни видове сладкиши и десерти, но тирамису - никога. Дойде му моментът, ще ходя да си търся марсала :)

Страхотен избор, обожавам тирамису, сподели рецептата, която си избрала в темата с тортата ;)))

Re: Тайната на пандишпана – все още не съм я открила, можете ли да ми помогнете?

07 Фев 2017, 16:58

Yunona написа:
Monika_Spasova написа:Зарибихте ме с тази тема и аз да пробвам да направя торта, може би нещо семпло за 14 февруари! :) Какви рецепти ползвате, искам нещо убийствено шоколадово? :mrgreen:


В съседната тема обещах една торта "Страчатела", която смятам да напиша довечера. Много е шоколадова, но за още по-убийствен шоколадов вкус, ще напиша още един вид крем.
Аз пък за 14-ти планирам най-обикновено, оригинално тирамису. Много торти съм правила в живота си, много различни видове сладкиши и десерти, но тирамису - никога. Дойде му моментът, ще ходя да си търся марсала :)

Сбъркала съм темите, ето тукй е трябвало да пиша: topic-t13933-10.html
Очаквам рецептата, Yunona. :)

Re: Тайната на пандишпана – все още не съм я открила, можете ли да ми помогнете?

07 Фев 2017, 22:59

Yunona написа:
kauda написа:Вижте каква красота намерих, пак си се води пандишпан, уникално изглежда, само че има мляко, може би си има някакви си разновидности пандишпана.. не знам, но погледнете за какво става въпрос... http://frances.menu/super-sponge-cake-recipe/ рецептата е на английски, надявам се не създава трудности> :)


Да, и това е пандишпан, много интересно изглежда! Може би, за да се задържи тази височина на сладкиша, трябва да е по-тежко тестото... Аз лично не си падам по този род бухнали десерти, не понасям популярното реване (което си е сиропиран пандишпан, брр...) и когато правя пандишпан, той винаги е на тънки платки за торта.


Никога не съм приготвяла нито реване, нито пандишпан, сега разбрах, че е едно и също :smile: . Но аз лично много харесвам сиропираните сладкиши. Някои са много сухи и кремовете не успяват да ги овлажнят. Лекият сироп може да спаси положението. Да не е толкова сладък, а лек на вкус. При тирамисуто бишкотите се потапят :smile: .
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4