Кои са качествените ябълки на пазара, как ги разпознавате?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Кои са качествените ябълки на пазара, как ги разпознавате?

Мнениеот Nightmare » 31 Окт 2014, 11:46

Сезонът на ябълките почти не свършва, но това е един от основните плодове през зимата, като изключим цитрусите.

Вчера минах през местното пазарче и виждам, че е тази година ябълките са толкова лъскави и някак мазни, че предпочитам да не купувам :(
Това ми направи впечатление още миналата зима, но си мислих, че е временно явление, за съжаление не съм права. Всички изглеждат точно като тези
Apples.jpg
Apples.jpg (64 KiB) Прегледано 356 пъти
и се притеснявам да купувам, тъй като това не се отмива, а не зная дори и да я обеля, дали не е проникнало това нещо, с което са обработени и в сърцевината на ябълките!

Как да избирам качествените ябълки на пазара, когато всичките са едни и същи. Не мога да разпозная кои са обработени и кои си имат естествен восъчен налеп :? Ще съм ви много благодарна ако споделите знанията си за това как разпознавате качествените ябълки на пазара, които не обработени :roll:
Nightmare

Re: Кои са качествените ябълки на пазара, как ги разпознавате?

Мнениеот MollyDolly » 31 Окт 2014, 11:50

Опитвам се да купувам плодове и зеленчуци от малки сергийки, за да бъда по-сигурна, че човека, които продава е и производител. От супермаркети купувам единствено плодове като авокадо и подобни, които нямат разлика с тези продавани по пазарчетата.
И на мен са ми направили лъскавите ябълки впечатление отдавна и един ден не успях да не стърпя и попитах жената, която ги продава от къде са и защо са такива. Тя ми каза, че това е естествен налеп, но купих от нея защото ми каза, че имат овощна градина близо до града в някакво селце. Та това е единствения начин, по който разпознавам качествените ябълки на пазара, само с питане :)
MollyDolly

Re: Кои са качествените ябълки на пазара, как ги разпознавате?

Мнениеот Mon_ton » 29 Дек 2014, 15:23

Тези излъсканите ябълки ги минават с парафин, за да изглеждат толкова апетитно. Докато ябълките, които няма блясък, но усещаш по тях отново един налеп те са си добри. Самите ябълки, особено зимните, имат такъв вид "предпазен" слой, който да ги запази цялата зима. :)
Аватар
Mon_ton

Назад към Рецепти и полезни съвети