Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Как се използват някои от по-ароматните подправки?

04 Ное 2014, 16:30

Вече съм си обзавела кухнята до подправките! 8-) Много съм горда, но още не мога да свикна как да ползвам по-ароматните подправки :| и понякога точно заради това се получава от гозбите ми пълни буламачи! :(
Whole-Spices1.jpg
Whole-Spices1.jpg (47.84 KiB) Прегледано 2004 пъти
Обикновено слагам чубрица на почти всичко като основна подправка, а ако имам магданоз, замествам с него, :idea: но като става дума за по-ароматните като босилека или по-странните като салвията, там вече нещата излизат извън контрол. :oops: Не съм сигурна, че зная коя подправка как се използва и за какви ястия е подходяща! :roll:

Можете ли да ми помогнете със съвети за по-ароматните подправки като розмарина, дафинов лист, маточина, босилек, естрагон... Ще съм ви много благодарна за съветите!

Re: Как се използват някои от по-ароматните подправки?

04 Ное 2014, 16:32

Обикновено такива по-силни подправки се добавят към месото или други тежки храни и такива с по-тежък ароамт. Много обичам босилек, но него добавям на салата с доматки, пици, сосове с извара и подобни!

Re: Как се използват някои от по-ароматните подправки?

26 Ное 2014, 11:57

Според мен трябва да се слагат съвсем по малко от силните подправки и пак много зависи от вкуса на хората. Аз съм голям почитател на подправките, но не обичам изобщо кимион и босилек :D

Re: Как се използват някои от по-ароматните подправки?

09 Сеп 2016, 14:29

Според мен си зависи и от ястието към коя кухня принадлежи. Ако готвите индийска, не може да се мине без куркума, шафран, карамфил и т.н. Всяка кухня си има съответните специфични подправки. Не върви на българско ястие да слагаш такива.

Re: Как се използват някои от по-ароматните подправки?

13 Сеп 2016, 10:18

viking написа:Според мен си зависи и от ястието към коя кухня принадлежи. Ако готвите индийска, не може да се мине без куркума, шафран, карамфил и т.н. Всяка кухня си има съответните специфични подправки. Не върви на българско ястие да слагаш такива.

Защо да не, може да се обогати вкуса. :) Сега като имаме възможност да използваме различни подправки, може да го павим. :) Ние как слагаме на пица или на спагети чубрица. :mrgreen:

Re: Как се използват някои от по-ароматните подправки?

13 Сеп 2016, 13:36

Трябва си усет и познания какви подправки къде да се сложат. Наслагаш някоя, която не пасва, и после трябва да изхвърляш цялата манджа :mrgreen: . Така веднъж бях настъргала индийско орехче с още доста подправки и за нищо не ставаше после яденето :cry: .

Re: Как се използват някои от по-ароматните подправки?

14 Мар 2017, 15:33

analizatorka написа:Трябва си усет и познания какви подправки къде да се сложат. Наслагаш някоя, която не пасва, и после трябва да изхвърляш цялата манджа :mrgreen: . Така веднъж бях настъргала индийско орехче с още доста подправки и за нищо не ставаше после яденето :cry: .

Доста кофти! Индисйко орехче точно на някоя манджа и то стабилно... :) от него се слага по свъсем малко и то по-често на сладкиши :) това е че наистина не ги познаваме, затова аз залагам на класическите, за да няма издънки.

Re: Как се използват някои от по-ароматните подправки?

14 Мар 2017, 15:58

Босилека върви с домати, иначе е гаден, розмарина на мен не ми харесва сухия, но ако е пресен с картофи е супер, сух копър с картофи, анасон върви също с картофи, но много малко, анасоновите звезди стават и за бульони на рибени ястия.

Re: Как се използват някои от по-ароматните подправки?

14 Мар 2017, 16:39

Подправките и смесването им си е цяло изкуство. За подправките, които не съм използвала досега винаги проучвам първо в кои яденета може да се сложат! :smile:

Re: Как се използват някои от по-ароматните подправки?

11 Юли 2017, 09:47

Аз си използвам едни и същи подправки на всяко ястие - черен пипер, червен пипер, сол, къри.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2