Стари, неактуални, заключени теми.
16 Окт 2012, 13:39
mirena_vk написа:Здравейте ,д-р Шиваров .На сина ми му предстои операция за изправяне на носна преграда и радиохирургия на носни конхи. Интересува ме какви са рисковете при тези манипулации и има ли вероятност състоянието му да не се подобри , а може ли да стане и по зле/от години е със запушен нос-лигавицата му е увредена от ксилометазолина ,а за изкривената преграда не знам//Благодаря предварително !
Здравейте.При правилно извършване на операцията от лекар с необходимата квалификация и опит,рисковете се свеждат до минимум.От гледна точка на следоперативния резултат,това също е в пряка зависимост от уменията на оператора/както всяко нещо в живота/.По отношение на радиохирургията/свиването на конхите/-тук има огромно значение алергичния терен.Затова и е необходима профилактика в случаите на алергичен ринит най-често с локални кортикостероиди при започване на сезонните прояви.Поздрави.
19 Окт 2012, 23:38
Здравейте др. Шиваров. От 3 годни се лутам между вашите колеги в т.ч. професор, доценти и тн. и не мога да намеря лек. След изкарана настинка с кафяви петна в в храчките и бисептол лятото ми потече заден бистър секрет-храчки и така 3 години. Съпругът ми и той е така, а дъщеря ни, която е в детска градина има ужасен дъх сутрин и почти постоянно мокар нос, само лятото леко се изсушава. При изследване на намазка от гърлото никога не съм имала ненормална флора или изолирани каквито и да са бактерии.
Но не съм сигурна, дали ми е правен носов секрет. Имах и пълен синос, но вече е празен.. Ходих и на скенер, нищо не показа.
Моля, дайте идея какво да правим, аз и моето семейство.
20 Окт 2012, 19:17
аниani написа:Здравейте др. Шиваров. От 3 годни се лутам между вашите колеги в т.ч. професор, доценти и тн. и не мога да намеря лек. След изкарана настинка с кафяви петна в в храчките и бисептол лятото ми потече заден бистър секрет-храчки и така 3 години. Съпругът ми и той е така, а дъщеря ни, която е в детска градина има ужасен дъх сутрин и почти постоянно мокар нос, само лятото леко се изсушава. При изследване на намазка от гърлото никога не съм имала ненормална флора или изолирани каквито и да са бактерии.
Но не съм сигурна, дали ми е правен носов секрет. Имах и пълен синос, но вече е празен.. Ходих и на скенер, нищо не показа.
Моля, дайте идея какво да правим, аз и моето семейство.
Здравейте.Симптомите ,които описвате биха могли да се свържат с алергии/алергичен ринит/.Добре би било да се направи тестуване при алерголог,макар че дори тестовете да са отрицателни пак не може да изключим алергия/тъй като тестовете все пак са спрямо определен брой стандартни алергени.Но все пак е необходимо и да ви прегледам.Поздрави.
20 Окт 2012, 22:16
Здравейте, д-р Шиваров.
Сина ми е на 7 м. и от един месец е с хрема. Ту се засилва, точно 2 дни беше без и сега отново се дави и не може да диша през носа. Секрета е бял, дори бистър. Появи се при боледуване с гнойна ангина преди месец, пи антибиотик, но хремата си остана. Капем само физ. р-р, лайка, клеева тинктура и сребърна вода, мажа с Низита мас. В този случай нужно ли е да се потърси специалист УНГ и да се направи изследване на носния секрет. Също така за два месеца боледува два пъти от гнойна ангина с два приема на антибиотик.
22 Окт 2012, 18:29
tupur_lupur написа:Здравейте, д-р Шиваров.
Сина ми е на 7 м. и от един месец е с хрема. Ту се засилва, точно 2 дни беше без и сега отново се дави и не може да диша през носа. Секрета е бял, дори бистър. Появи се при боледуване с гнойна ангина преди месец, пи антибиотик, но хремата си остана. Капем само физ. р-р, лайка, клеева тинктура и сребърна вода, мажа с Низита мас. В този случай нужно ли е да се потърси специалист УНГ и да се направи изследване на носния секрет. Също така за два месеца боледува два пъти от гнойна ангина с два приема на антибиотик.
Здравейте.Много съм учуден от факта ,че дете на 7 месеца е направило две гнойни ангини,но щом е установено от специалист о.к.За хремата бих ви препоръчал капки -Тобрадекс-3 пъти по 5 капки за 1 седмица.Добре е също да давате някакъв имуностимулатор,по препоръка на вашия педиатър.Ако продължавате да имате проблеми с нослето е добре да п осетите УНГ .Поздрави.
22 Окт 2012, 22:38
Мн. Ви благодаря за бързия отговор др. Шиваров. И аз съм си мислила за алергия, но пък и тримата да я имаме?!
С две ръце за тобрадекса / да не се бърка с тобрекса/, спасявал ни е много пъти но ме предупредиха, че не трябва да се ползва често. Бихте ли казали за дете какви са допустимите честоти за колко дълъг период. Аз капя до макс 3 дни веднага като усетя лош дъх. Ако не капна хремата тръгва 100%. В детската издържа макс 3 дни преди следващото заразяване.
23 Окт 2012, 16:21
аниani написа:Мн. Ви благодаря за бързия отговор др. Шиваров. И аз съм си мислила за алергия, но пък и тримата да я имаме?!
С две ръце за тобрадекса / да не се бърка с тобрекса/, спасявал ни е много пъти но ме предупредиха, че не трябва да се ползва често. Бихте ли казали за дете какви са допустимите честоти за колко дълъг период. Аз капя до макс 3 дни веднага като усетя лош дъх. Ако не капна хремата тръгва 100%. В детската издържа макс 3 дни преди следващото заразяване.
Здравейте.При използването на капките е необходимо да е минал поне един месец/въпреки ,че по правило не е добре да се използва последователно един и същи медикамент в два поредни пъти/,за да се избегне резистентност.Може да се използва от 7 до 10 дни.Поздрави.
24 Окт 2012, 13:56
Dr Galen Shivarov написа:Здравейте.Много съм учуден от факта ,че дете на 7 месеца е направило две гнойни ангини,но щом е установено от специалист о.к.За хремата бих ви препоръчал капки -Тобрадекс-3 пъти по 5 капки за 1 седмица.Добре е също да давате някакъв имуностимулатор,по препоръка на вашия педиатър.Ако продължавате да имате проблеми с нослето е добре да п осетите УНГ .Поздрави.
Благодаря ви, д-р Шиваров.
Имам дъщеря на 2 г., която посещава ясла и при нея минава с леко зачервено гърло, но малкия без никакви признаци вдига Т 39,5 (и двата пъти) и педиатъра констатира гнойна ангина

За хремата посетихме УНГ и останах малко разочарована. Изписа ни коларгол и вибурцил. Гърлото било червено, но когато вдигне Т да се обадим, за да включи антибиотик. Не знам какво да кажа, вероятно и вие ще останете без думи. Помолих за изследване на носен и гърлен секрет, но доктора ми отказа, според него нямало нужда. Ще капя 4 дена вибурцил и ако хремата продължава уместно ли е да ги сменя с торбадекс? Късно видях мнението и вече почнах с другите капки или няма проблем направо да преминем на торбадекс? Какво ви е мнението за коларгол, уместни ли са да се дават? За гърлото започнах да давам тонзилотрен в малко вода 3 по 1. Не знам до колко в уместно, но не ми се чака да стигнем отново до антибиотик

Лек и успешен ден.
25 Окт 2012, 15:23
tupur_lupur написа:Dr Galen Shivarov написа:Здравейте.Много съм учуден от факта ,че дете на 7 месеца е направило две гнойни ангини,но щом е установено от специалист о.к.За хремата бих ви препоръчал капки -Тобрадекс-3 пъти по 5 капки за 1 седмица.Добре е също да давате някакъв имуностимулатор,по препоръка на вашия педиатър.Ако продължавате да имате проблеми с нослето е добре да п осетите УНГ .Поздрави.
Благодаря ви, д-р Шиваров.
Имам дъщеря на 2 г., която посещава ясла и при нея минава с леко зачервено гърло, но малкия без никакви признаци вдига Т 39,5 (и двата пъти) и педиатъра констатира гнойна ангина

За хремата посетихме УНГ и останах малко разочарована. Изписа ни коларгол и вибурцил. Гърлото било червено, но когато вдигне Т да се обадим, за да включи антибиотик. Не знам какво да кажа, вероятно и вие ще останете без думи. Помолих за изследване на носен и гърлен секрет, но доктора ми отказа, според него нямало нужда. Ще капя 4 дена вибурцил и ако хремата продължава уместно ли е да ги сменя с торбадекс? Късно видях мнението и вече почнах с другите капки или няма проблем направо да преминем на торбадекс? Какво ви е мнението за коларгол, уместни ли са да се дават? За гърлото започнах да давам тонзилотрен в малко вода 3 по 1. Не знам до колко в уместно, но не ми се чака да стигнем отново до антибиотик

Лек и успешен ден.
Здравейте.Тонзилотрена го давайте 5 дни през 2 часа/около 6 приема/ и 5 дни 3 пъти по 1 таб.Коларгола е сребърен разтвор и като такъв има антисептични свойства,но моето лично мниние е ,че вече не е много ефикасен.Може да преминете на тобрадекс.Поздрави.
31 Окт 2012, 16:47
здравейте Д-р Гален Шиваров
моят проблем е следния.В продължение на 2 години ми се запусваше лявата ноздра и имах постоянен секрет на гърлото зелен и ме караше само за се отхрачвам лятото ми беше по-добре зимата ужас направо. Тази година Юли месец бях на преглед във ВМА и направихме снимка Компютърна топография след което лекаря като видя снимката ми каза че трябва да се изправи леко дясната преграда носа и да се отворят синусите и да се изчистат и евентуално да се види за полипи ако има да се махнат.Така на снимката се вижда много ясно в ляво че има тъмно петно, а от дясно всичко си е добре.Направихме операцията беше корегирана преградата и премахнат полип в ляво на носа.След което 3 седмици се мазах с ринолекс и изкарах всичките боклуци които трябваше да излязат до тука всичко добре.На контролния преглед лекаря каза че всичко е ОК,и аз действително вече дишам спокойно от лявата страна,но забелязвам че дясната страна сега ми се запушва и имам обилен бял секрет който ми се събира на гърлото и се стича назад,а като се опитвам да *** носа почти нищо не излиза много малко само ми се събира на гърлото и ме кара да се отхрачвам на ден по 50 пъти ме кара да плювам.Забелязвам че когато консумирам храна след като приключа с храната след това 5 минуте само се отхрачвам, същото то е когато пия някакви напитки усещам как секрета ми е на гърлото само ми се стича и ме кара да се отхрачвам и си го чуствам като чуждо тяло.Нямам кашлица нито сутрин нито през деня, не се будя през вечерта от дискомфорт .Когато стана сутрин след 10 минути почвам да вадя този ужасен секрет който си го усещам по гърлото и от дясно на носа.Ходих преди около месец на друг УНГ видя снимката и каза че синусите от дясно са чисти и ми каза че това може да е някакъв Ринит алергичен.Аз и отговорих че не съм усетил да имам алергии нито имам кихане нито сърбежи и така нататък.Предписа ми Назонекс и ЕСБЕРИТОКС N табл. * 60 промивам и носа с морска вода минаха 20 дни,, а подобрението е че повече ми се отпуши носа но секрета не намаляват .Кажете какво мислите.Повтарям Дясната ноздра ми е проблема сега,запушва ми се и имам секрет бял цялото време е бял плътен който като *** носа излиза по малко,а само ми се стича в гърлото и ме кара да се отхрачвам.Иначе лявата ноздра която е оперирана ми е пърфектна и с нея нямам проблеми