Д-р Гален Шиваров-Ушно-носно-гърлени болести

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Гален Шиваров-Ушно-носно-гърлени болести

Мнениеот sasajasa » 04 Ное 2012, 16:38

Здравейте доктор Шиваров.Имам следният проблем-миналото лято за първи път ми се поду меката част на лявото ухо от задната страна.Набираше около 4-5 дена,след което от само себе си се пукна и изтече доста неприятна гной.Инфекцията не засегна ушния канал,той си е добре.След този случай имаше още един(миналото лято),след това до това лято бях добре и сега отново ми се възпали 2-3 пъти.Единственото което ме оправя е антибиотик,но наистина не съм голям почитател.От доста малък нося обеци и не съм имал подобни оплаквания,освен съвсем малки топченца в меката част на ушите,които присъстват при повечето хора които носят обеци.От 1 месец не съм носил и въпреки това в момента пак ми е набрало,меката част ми е застанала почти хоризонтално.Ще съм Ви изключително благодарен за всеки един съвет и препоръка която бихте ми дали.
sasajasa

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 05 Ное 2012, 15:26

sasajasa написа:Здравейте доктор Шиваров.Имам следният проблем-миналото лято за първи път ми се поду меката част на лявото ухо от задната страна.Набираше около 4-5 дена,след което от само себе си се пукна и изтече доста неприятна гной.Инфекцията не засегна ушния канал,той си е добре.След този случай имаше още един(миналото лято),след това до това лято бях добре и сега отново ми се възпали 2-3 пъти.Единственото което ме оправя е антибиотик,но наистина не съм голям почитател.От доста малък нося обеци и не съм имал подобни оплаквания,освен съвсем малки топченца в меката част на ушите,които присъстват при повечето хора които носят обеци.От 1 месец не съм носил и въпреки това в момента пак ми е набрало,меката част ми е застанала почти хоризонтално.Ще съм Ви изключително благодарен за всеки един съвет и препоръка която бихте ми дали.

Здравейте.Най-вероятно става въпрос за т.нар-атером-кистозно разширена мастна жлеза/една или повече/която трябва да се оперира.Поздрави.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот sasajasa » 05 Ное 2012, 18:23

Благодаря ви много!Всичко хубаво.
sasajasa

Мнениеот vastas » 05 Ное 2012, 19:30

здравейте Д-р Гален Шиваров
моят проблем е следния.В продължение на 2 години ми се запусваше лявата ноздра и имах постоянен секрет на гърлото зелен и ме караше само за се отхрачвам лятото ми беше по-добре зимата ужас направо. Тази година Юли месец бях на преглед във ВМА и направихме снимка Компютърна топография след което лекаря като видя снимката ми каза че трябва да се изправи леко дясната преграда носа и да се отворят синусите и да се изчистат и евентуално да се види за полипи ако има да се махнат.Така на снимката се вижда много ясно в ляво че има тъмно петно, а от дясно всичко си е добре.Направихме операцията беше корегирана преградата и премахнат полип в ляво на носа.След което 3 седмици се мазах с ринолекс и изкарах всичките боклуци които трябваше да излязат до тука всичко добре.На контролния преглед лекаря каза че всичко е ОК,и аз действително вече дишам спокойно от лявата страна,но забелязвам че дясната страна сега ми се запушва и имам обилен бял секрет който ми се събира на гърлото и се стича назад,а като се опитвам да издухвам носа почти нищо не излиза много малко само ми се събира на гърлото и ме кара да се отхрачвам на ден по 50 пъти ме кара да плювам.Забелязвам че когато консумирам храна след като приключа с храната след това 5 минуте само се отхрачвам, същото то е когато пия някакви напитки усещам как секрета ми е на гърлото само ми се стича и ме кара да се отхрачвам и си го чуствам като чуждо тяло.Нямам кашлица нито сутрин нито през деня, не се будя през вечерта от дискомфорт .Когато стана сутрин след 10 минути почвам да вадя този ужасен секрет който си го усещам по гърлото и от дясно на носа.Ходих преди около месец на друг УНГ видя снимката и каза че синусите от дясно са чисти и ми каза че това може да е някакъв Ринит алергичен.Аз и отговорих че не съм усетил да имам алергии нито имам кихане нито сърбежи и така нататък.Предписа ми Назонекс и ЕСБЕРИТОКС N табл. * 60 промивам и носа с морска вода минаха 20 дни,, а подобрението е че повече ми се отпуши носа но секрета не намаляват .Кажете какво мислите.Повтарям Дясната ноздра ми е проблема сега,запушва ми се и имам секрет бял цялото време е бял плътен който като издухвам носа излиза по малко,а само ми се стича в гърлото и ме кара да се отхрачвам.Иначе лявата ноздра която е оперирана ми е пърфектна и с нея нямам проблеми
vastas

Мнениеот Malinka » 05 Ное 2012, 22:26

Здравейте, д-р Шиваров,
От няколко години имам алергичен ринит. Изразява се в непрекъсната целогодишна хрема /прозрачен секрет/, кихане, запушване на носа, когато се активира хремата. Правен ми е тест за алергени - резултатът е алергия към акари в дом.прах, дървесен и тревен полен.
Бих искала да попитам има ли алтернативен метод за лечение на тази алергия, освен този който ми предложиха и не приемам - поставяне на инжекции със съответния алерген или приемане през устата.
В момента, за да се справя с хремата, използвам спрей за нос /Авамис, Назонекс/ , който впръсквам при необходимост /2-3 пъти седмично/.
Благодаря предварително!
Malinka

Мнениеот krasimirageorgieva » 08 Ное 2012, 13:47

Здравейте, д-р Шиваров!
Синът ми е на 5г.и 6м. През месец август боледува от пневмония и лекуващия лекар ме посъветва да се консултирам със специалист УНГ, защото имал "ужасни сливици"/това определение съм го чувала многократно/. След проведения преглед и от резултатите от назначените изследвания се установи, че има бактерия в носа - S aureus, но не бе определено лечение. Към настоящия момент синът ми има следния проблем: понякога, когато спи прохърква, но по-същественото е, че след сън кашля в продължение на 5-10мин., след което се успокоява и не кашля през целия ден до следващото събуждане от сън. Няма хрема, но имам усещането, че в гърлото му се събира секрет, който той изкашля след събуждане и това го успокоява. Моля Ви за съвет и предварително благодаря!
krasimirageorgieva

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 09 Ное 2012, 18:17

Malinka написа:Здравейте, д-р Шиваров,
От няколко години имам алергичен ринит. Изразява се в непрекъсната целогодишна хрема /прозрачен секрет/, кихане, запушване на носа, когато се активира хремата. Правен ми е тест за алергени - резултатът е алергия към акари в дом.прах, дървесен и тревен полен.
Бих искала да попитам има ли алтернативен метод за лечение на тази алергия, освен този който ми предложиха и не приемам - поставяне на инжекции със съответния алерген или приемане през устата.
В момента, за да се справя с хремата, използвам спрей за нос /Авамис, Назонекс/ , който впръсквам при необходимост /2-3 пъти седмично/.
Благодаря предварително!
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 09 Ное 2012, 18:28

vastas написа:здравейте Д-р Гален Шиваров
моят проблем е следния.В продължение на 2 години ми се запусваше лявата ноздра и имах постоянен секрет на гърлото зелен и ме караше само за се отхрачвам лятото ми беше по-добре зимата ужас направо. Тази година Юли месец бях на преглед във ВМА и направихме снимка Компютърна топография след което лекаря като видя снимката ми каза че трябва да се изправи леко дясната преграда носа и да се отворят синусите и да се изчистат и евентуално да се види за полипи ако има да се махнат.Така на снимката се вижда много ясно в ляво че има тъмно петно, а от дясно всичко си е добре.Направихме операцията беше корегирана преградата и премахнат полип в ляво на носа.След което 3 седмици се мазах с ринолекс и изкарах всичките боклуци които трябваше да излязат до тука всичко добре.На контролния преглед лекаря каза че всичко е ОК,и аз действително вече дишам спокойно от лявата страна,но забелязвам че дясната страна сега ми се запушва и имам обилен бял секрет който ми се събира на гърлото и се стича назад,а като се опитвам да издухвам носа почти нищо не излиза много малко само ми се събира на гърлото и ме кара да се отхрачвам на ден по 50 пъти ме кара да плювам.Забелязвам че когато консумирам храна след като приключа с храната след това 5 минуте само се отхрачвам, същото то е когато пия някакви напитки усещам как секрета ми е на гърлото само ми се стича и ме кара да се отхрачвам и си го чуствам като чуждо тяло.Нямам кашлица нито сутрин нито през деня, не се будя през вечерта от дискомфорт .Когато стана сутрин след 10 минути почвам да вадя този ужасен секрет който си го усещам по гърлото и от дясно на носа.Ходих преди около месец на друг УНГ видя снимката и каза че синусите от дясно са чисти и ми каза че това може да е някакъв Ринит алергичен.Аз и отговорих че не съм усетил да имам алергии нито имам кихане нито сърбежи и така нататък.Предписа ми Назонекс и ЕСБЕРИТОКС N табл. * 60 промивам и носа с морска вода минаха 20 дни,, а подобрението е че повече ми се отпуши носа но секрета не намаляват .Кажете какво мислите.Повтарям Дясната ноздра ми е проблема сега,запушва ми се и имам секрет бял цялото време е бял плътен който като издухвам носа излиза по малко,а само ми се стича в гърлото и ме кара да се отхрачвам.Иначе лявата ноздра която е оперирана ми е пърфектна и с нея нямам проблеми

Здравейте.Дясната ноздра сега ви се струва по-тясна,най-вероятно защото има компенсаторно разрастване на костната част на конхата/тъй-като девиацията е дългогодишна/.А по симптоматиката аз също мисля ,че може да се касае за алергичен ринит,но за по екзактна диагноза е необходимо да ви прегледам.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 10 Ное 2012, 11:07

Malinka написа:Здравейте, д-р Шиваров,
Благодаря предварително!

Здравейте.За лечение на алергии се използват два метода-т.нар. специфична десенсибилизация/който ви е предложен с алергените/и т.нар.неспецифична десенсибилизация,при която се съчетава кортикостероид пер ос/таблетки / по схема и назален кортикостероид.Поздрави.
Аватар
Dr Galen Shivarov

Мнениеот Dr Galen Shivarov » 10 Ное 2012, 11:16

krasimirageorgieva написа:Здравейте, д-р Шиваров!
Синът ми е на 5г.и 6м. През месец август боледува от пневмония и лекуващия лекар ме посъветва да се консултирам със специалист УНГ, защото имал "ужасни сливици"/това определение съм го чувала многократно/. След проведения преглед и от резултатите от назначените изследвания се установи, че има бактерия в носа - S aureus, но не бе определено лечение. Към настоящия момент синът ми има следния проблем: понякога, когато спи прохърква, но по-същественото е, че след сън кашля в продължение на 5-10мин., след което се успокоява и не кашля през целия ден до следващото събуждане от сън. Няма хрема, но имам усещането, че в гърлото му се събира секрет, който той изкашля след събуждане и това го успокоява. Моля Ви за съвет и предварително благодаря!

Здравейте.Бактерията ,която е изолирана не бива да ви притеснява.Има една монография от 2003 г."Носно носителство на S aureus",където пише ,че 40% от хората са постоянни носители на S aureus,40 % са носители в определен период от живота си и само 20 % не са носители.Прохъркването вечер би могло да се дължи на проблем с носа/ девиация,увеличени конхи/ или на хипертрофия на фарингеалната/трета/сливица.Това трябва да се уточни при УНГ преглед.Поздрави.
Аватар
Dr Galen Shivarov

ПредишнаСледваща

Назад към Архив