Любимата запеканка – а вие обичате ли я и как я приготвяте?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Любимата запеканка – а вие обичате ли я и как я приготвяте?

Мнениеот S_Milenska » 24 Ное 2015, 12:27

Ако са пресни, гледам, че Джейми Оливър ги пече на грил тиган, изглеждат вкусни. :lol:
Аватар
S_Milenska

Мнениеот borkova » 24 Ное 2015, 13:20

S_Milenska написа:Ако са пресни, гледам, че Джейми Оливър ги пече на грил тиган, изглеждат вкусни. :lol:

А дали преди това за сварени или бланширани, знаеш ли? Това иначе изглежда интересно като идея, но ако са чисто пресни ще останат жилави, а след това за стомаха няма да е много добре, сякаш!
А относно подправки, освен сол - идеи?
borkova

Мнениеот qwerryyy » 24 Ное 2015, 13:39

Видях едно страхотно на вид, просто ;) Вярно с кренвирши беше, но със сигурност може да се смени "месото" и да се сложи нещо друго. Беше само кренвирш, картофки, сметана и адски много кашкавал, честно ви казвам, очите ми останаха в тази красота. :mrgreen:
Аватар
qwerryyy

Мнениеот luchia@marco » 24 Ное 2015, 15:20

qwerryyy написа:Видях едно страхотно на вид, просто ;) Вярно с кренвирши беше, но със сигурност може да се смени "месото" и да се сложи нещо друго. Беше само кренвирш, картофки, сметана и адски много кашкавал, честно ви казвам, очите ми останаха в тази красота. :mrgreen:

ооо убедена съм, че би било прекрасно, предполагам, че с бекон няма да стане същото, но пак ще е много добро... или с шунка :roll:
luchia@marco

Мнениеот Lisica » 24 Ное 2015, 15:40

qwerryyy написа:Видях едно страхотно на вид, просто ;) Вярно с кренвирши беше, но със сигурност може да се смени "месото" и да се сложи нещо друго. Беше само кренвирш, картофки, сметана и адски много кашкавал, честно ви казвам, очите ми останаха в тази красота. :mrgreen:

Звучи добре, ако разбира се махнем кренвирша и използваме друго месо, или наистина и без месо ще се получи добре ;)
Аватар
Lisica

Мнениеот fawla » 24 Ное 2015, 16:13

Мусаката влиза ли в графата на запеканките? То какво точно значи, нещо изпечено, покрито с много кашкавал?
Аватар
fawla

Мнениеот donni » 24 Ное 2015, 18:24

fawla написа:Мусаката влиза ли в графата на запеканките? То какво точно значи, нещо изпечено, покрито с много кашкавал?

Запеканка е всяко запечено нещо, независимо дали има или не кашкавал, заливка или нещо друго, но обикновено се слага кашкавал, да, също така има и някакво минимално сосче, по ресторантите ги предлагат в нещо като гювечета :idea:
donni

Мнениеот Yunona » 24 Ное 2015, 21:28

fawla написа:Мусаката влиза ли в графата на запеканките? То какво точно значи, нещо изпечено, покрито с много кашкавал?

Ако проследим значението на думата запеканка, то мусаката би трябвало да не е :) Тя изисква повече време за подготовка, после се изпича, а запеканка е нещо приготвено набързо - запечено, не изпечено. Изкуши филолога в мен, Fawla :)
Аз обичам запеканки, защото стават бързо, пък и дават възможност да разчистиш хладилника :)
Моите хора много харесват тази: полусварени картофи на кубчета, печени червени чушки на ивички, черен пипер, смес от бяло сирене (или извара, рикота), синьо сирене и отгоре- кашкавал или моцарела. Простичка и много вкусна.

Иначе вариантите са безброй, ето някои, които съм правила:
- с останала сварена паста, някакво месо, шепа грах, обелени домати на малки кубчета, риган или босилек, кашкавал.
- задушени гъби и лук, полусварени картофки, малко сметана, кашкавал (месо - опционално)
- с тиквички или патладжани, първо минати на грил тиган, после подредени на два-три реда в тавата, а между редовете - доматен сос, парченца шунка (може и без нея), настърган кашкавал или моцарела. Подправките са в зависимост от наличието/отсъствието на месо.
Yunona

Мнениеот Pipilota » 25 Ное 2015, 10:51

Ох, лятото правих една запеканка с много кашкавал, кайма и тиквички, стана невероятна, препоръчвам я, по-късно мога да ви напиша и подробна рецепта, беше страхотна :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Harmony » 25 Ное 2015, 12:24

Абе реално преди да станат модерни запеканките си беше същото само дето бяха в гювечета разчистванката от хладилника :lol:
Аватар
Harmony

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети