Pipilota написа:Yunona, кажи как я правиш пицата, никога не съм правила постна пица, а ми омръзнаха вече тези с филета и луканки!

На мен постните пици са ми по-любими от месните.
Върху тестото първо слагам смес от домати, зехтин и подправки. Предпочитам пресни домати, които обелвам нарязвам на филийки и почиствам от семенната част ( за да не ми стане водна плънката). После ги режа на ситни кубчета, добавям зехтин и пресен босилек, риган, понякога чесън или черен пипер (зависи какво друго ще има на пицата). Зимата, когато няма хубави пресни домати, ползвам доматен сос, но не купен, а приготвен вкъщи - сгъстявам консервирани (мамини

) домати и подправям на вкус.
Разпределям доматите (доматения сос) върху тестото и оттам вече е свободна програма. Ето например някои любими вкъщи:
1. Маргарита - моцарела и пармезан (грана падано, обикновен кашкавал...)
2. Зеленчукова фантазия - всеки път е различна - зависи какви зеленчуци имам. Ползвам тиквички, чушки всякакъв цвят и калибър, гъби, лук (нарязан на едро и леко смачкан със сол да поомекне), броколи (предварително минати на пара за много кратко)... Когато наредя зеленчуците върху пицата, леко ги мацвам с четката със зехтин, за да не станат сухи и безвкусни. Добавям сирена, каквито обичаме и имаме подръка. Може и да не слагаш сирена, ако някой пости или избягва млечни продукти.
3. Спанак и синьо сирене - прекрасна за червено вино! На спаначената пица слагам по-малко домати, отколкото на другите пици. Доматите са подправени със зехтин, чесън, черен пипер. Предварително леко задушавам спанака и го разпределям върху пицата. Добавям бяло сирене и синьо сирене на малки парченца. Накрая ръсвам малко кедрови ядки (ако имам в момента; пробвала съм и с орехи на малки парченца - също става много вкусно).
Ами това е
