Тайни семейни рецепти за здраве и красота - как да бъдем в полза на другите.
12 Сеп 2016, 12:35
На мен зелените орехи винаги са ми имали странен, но приятен вкус. Не са с толкова наситен като по-зрелите и ми харесва по-меката им хрупкавост. Като недостатък виждам единствено, че много цапат, кожата се боядисва от тях

. Нали те съдържаха повече йод от зрелите или бъркам?
12 Сеп 2016, 14:33
mimeto90 написа:На мен зелените орехи винаги са ми имали странен, но приятен вкус. Не са с толкова наситен като по-зрелите и ми харесва по-меката им хрупкавост. Като недостатък виждам единствено, че много цапат, кожата се боядисва от тях

. Нали те съдържаха повече йод от зрелите или бъркам?
Мисля, че зелените имаха повече йод. Аз им беля бялата ципичка, иначе ми горчат

.
15 Сеп 2016, 17:28
Аз повече ги харесвам узрели орехите. Някъде четох, че всъщност е заблуда, че те съдържат йод. Дали е вярно? Мисля, че не е така.
16 Сеп 2016, 08:42
Безспорно е много полезен, но не точно заради малкото количество йод, което съдържа. По повод това дали има в тях йод или не, попаднах на тази статия:
http://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/ ... 22533.htmlНе знам доколко може да й се вярва, изглежда обоснована. Но не отрича чудесните свойства и полезни вещества, които орехите съдържат.
24 Ное 2016, 14:41
Здравейте!
Зеленият орех е много полезен, богат е на витамин С и йод, консумирам го без проблеми през месец септември в суров вид до 10 броя, като го меля в блендер с вода, получава се орехово мляко, прецеждам и пия водата, а ядката поръсвам в салата или таратор, ядката е много вкусна може да се яде и бели се задължително. През месец май-юни приготвям сладко и лечебен сироп. Хубаво е да се берат орехите преди да е започнало формирането на черупката. Откъсвате около 100 орехчета и настъргвате зелената част на ситно ренде с мед в стъклен буркан и оставяте да престои 40 дни, след което прецеждате, работите с ръкавици, тъй като йода не само ще оцвети ръцете ви, но и ще ги изгори, може да добавите и билки, напр. липа, индрише. Бялата част разрязвате на 2 или 4 и поставяте в съд с вода и 1-2 с.л. оцет, за да не се оцветят, кипвате, изливате водата, наливате нова и отново кипвате още 2 пъти, като изливате водата, наливате нова и варите, докато поомекнат, след което сипвате захарта и варите, докато се сгъсти, добавяте 1 с.л. лимонтозу и консервирате в буркан, обръщате още топли и е готово. Сладкото е много вкусно, полезно и е като бонбон. Сиропът е много полезен, взима се на гладно по 1 кафена лъжичка, разредена с малко вода, за да не изгори лигавицата, има затягащ ефект и е отлична бомба с витамини. Хубаво е за имунитета и очите да се ядат орехи всеки ден, препоръчителна доза до 5 ореха.
24 Ное 2016, 15:09
За какво пиете т. нар. орехово мляко, за какво помага?
15 Дек 2016, 15:36
За щитовидната знам, че е полезен зеления орех особено. С него се правят разни настойки и тинктури.
30 Май 2017, 11:39
Разбира се, заради високото съдържание на йод, което при хората с проблеми с щитовидната жлеза не успяват добре да усвоят.
30 Май 2017, 12:23
Знам, че се прави някакво сладко от зелени орехи, или ликьор, но само толкова. Ползите са за стомаха, че успокояват болките, но нищо повече.
30 Май 2017, 14:25
Явно повечето не сте привърженици така да приемате зелен орех, за мен също е опасно и не бих го направила.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.