Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Как правите трахана?

17 Сеп 2015, 15:01

Сигурна съм, че повечето от вас са чували името на траханата, тя е много традиционна и по нашия край. Много искам да си направя, бяхме в Гърция това лято и опитахме традиционната за тях трахана и беше страшно вкусна, а до колкото разбрах в суров вид изглежда така:
0a024b9c9e1f692bf243d71a5e6a8232.jpg
0a024b9c9e1f692bf243d71a5e6a8232.jpg (46.61 KiB) Прегледано 5557 пъти

някой от вас приготвял ли е трахана или поне знае ли рецепта, знам че и в България се прави, ще споделите ли вашите рецепти за трахана? Много искам да се опитам да си направя, защото е много вкусно, а и икономично хапване! :)

Re: Как правите трахана?

17 Сеп 2015, 15:05

Това ми прилича на някакви семена, какво е всъщност?

Re: Как правите трахана?

17 Сеп 2015, 15:18

Пухче, по-скоро са трохи, Прави се с някакви зеленчуци и се сушим, не знам точно, надявам се някой да каже, че много ми се хапва, а с тази бременност как да се откажа. :mrgreen:

Re: Как правите трахана?

17 Сеп 2015, 15:26

:shock: Такова нещо нито съм яла, нито съм виждала, сигурно е обаче доста популярно било на времето, щом казваш, че и тук се прави.

Re: Как правите трахана?

17 Сеп 2015, 15:50

Сушени зеленчуци :shock: :shock: то тогава е като тези готовите супи, на които само вода се налива, така ли :roll: не знаех, че може да се прави и в домашни условия :shock:

Re: Как правите трахана?

18 Сеп 2015, 06:36

Моята баба правеше точно такава гръцка трахана (според нея, а истината каква е - не знам). :) Никога не съм я правила, но знам как се прави, трябват ти:
1кг. домати, 10тина моркова, 2кг. картофи, половин тиква- цигулка (зависи от размера, като цяло основното е картофите да са най-много), чушки отново на около - 1/2кг горе долу. :) Всичко се вари до готовност. След това смачкваш всичко и го прекарваш през гевгир, за да стане гладко, друг вариант е да пасираш. ;) После слагаш закваската (за нея ще напиша накрая) и брашно и месиш твърдо тесто. Правиш топки и разстилаш като за пица, оставяш на чаршаф да съхнат - това отнема дни :!: Налага се и да ги обръщаш от време на време :) Трябва да с много сухи, защото накрая отново ги търкаш през гевгир/сито за да станат на трохи. ;)
Закваската се прави или от стара трахана (миналогодишна), в която слагаш малко вода и оставяш за 2 дена да шупне на тъмно, или от мая и брашно, като отново изчакваш 2-3 дена докато се активира сместта. Това е ;) Трудоемко е. :)
Накрая можеш да го използваш за всичко, ние го хапвахме най-често с пиле, сваряваш пилето и накрая ръчкаш 1 чашка трахана, разбъркваш всичко изчакваш няколко минути да омекне траханата и хапвате с удоволствие. :) Подхожда ѝ запържен червен пипер. ;)

Re: Как правите трахана?

18 Сеп 2015, 11:53

Много трудно бе Pipilotke, ясно защо не го правиш :mrgreen:

Re: Как правите трахана?

18 Сеп 2015, 14:01

Ти да видиш, нито го бях чувала, нито виждала, не зная колкото вкусна може да е тази каша, но със сигурност е икономична :idea: а дали има шанс да прецакаш всичко, щом има някакъв вид "закваска" може ли да се развали траханата, въпреки че е добре изсушена :roll:

Re: Как правите трахана?

18 Сеп 2015, 15:29

И аз съм яла трахана, баба ми правеше толкова вкусна, на попара! :))) Съхраняваше я в платняна торба, за да не се овлажнява. )

Re: Как правите трахана?

18 Сеп 2015, 16:46

Страхотно ястие! :) Пипилота хубаво, че сподели рецепта наистина е много вкусно! :))
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3