Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Неизвестни, странни и любими сирена - хайде да обсъдим!

01 Окт 2015, 13:45

Като видях темата за зеленото сирене, още същата вечер се отбих до една голяма верига супермаркети с идеята да си потърся различни видове сирена и да взема по малко от няколко, та да видя как ще реагират съквартирантите ми :idea:
Много им хареса идеята да си разнообразяваме вечерите от време на време по този начин ;) Тези предполагам, че повечето от вас ги познават,
cheese.jpg
cheese.jpg (23.08 KiB) Прегледано 1417 пъти
но има и някакви странни, които ни озадачиха доста. Вечерта седнахме да разгледаме за другите неизвестни и странни видове сирена, повечето никой от нас не беше чувал, затова реших да ги обсъдим тук.
Познати ли са ви видове като проволоне, епуас, халуми, да си призная повечето, за които четохме никъде не съм ги виждала, според вас внасят ли се в България въобще :roll: а кое от тези ви е любимо, често ли разнообразявате с неизвестни и странни за повечето хора сирена :roll: ако е така кажете къде да ги намеря и ни ориентирайте в цените им :idea:

Re: Неизвестни, странни и любими сирена - хайде да обсъдим!

01 Окт 2015, 13:55

Не си падам много по миризливите сирена, но бих опитал, по малко :) Ял съм само по-популярните за нашите ширини - пармезан, чедър, гауда, ементал, бри и подобни. Не са лоши сякаш. Най-голямо разнообразие има в Метро :)

Re: Неизвестни, странни и любими сирена - хайде да обсъдим!

01 Окт 2015, 14:51

miron написа:Не си падам много по миризливите сирена, но бих опитал, по малко :) Ял съм само по-популярните за нашите ширини - пармезан, чедър, гауда, ементал, бри и подобни. Не са лоши сякаш. Най-голямо разнообразие има в Метро :)

Да, от там купувам и аз, но тези миризливите, освен ако не са я някаква салата или ястие... малко ми идват в повече :|

Re: Неизвестни, странни и любими сирена - хайде да обсъдим!

01 Окт 2015, 14:51

Аз не си падам особено по миризливи и гадни сирена, но понякога ям, зада не обидя околните. :mrgreen:

Re: Неизвестни, странни и любими сирена - хайде да обсъдим!

01 Окт 2015, 15:43

Monika_Spasova написа:Аз не си падам особено по миризливи и гадни сирена, но понякога ям, зада не обидя околните. :mrgreen:

С тези сирена по-скоро би могла да ги обидиш с дъха си след това, не, не обичам тези сирена, след това миришеш ужасно ;)

Re: Неизвестни, странни и любими сирена - хайде да обсъдим!

01 Окт 2015, 16:55

Има и по-поносими, но повечето по нашите ширини не се понасят именно заради силният вкус, на който не сме свикнали. Интересно е обаче да опитваш такива неизвестни и странни сирена, когато са в комбинация с нещо друго, само че за малко от тях имам идея с какво вино се комбинират най-добре :roll: някой да знае?

Re: Неизвестни, странни и любими сирена - хайде да обсъдим!

01 Окт 2015, 17:23

момичета, много ги обичкам тези сирена.любимата ми комбинация- синьо сирене със салата айсберг и чаша червено вино.ммм....
между другото сте прави,че в Метро има голям избор,даже не знам дали вие знаете обаче там се правят едни дни на баварската кухня и на промоции и дегустации има най-различни сиренца. ;)

Re: Неизвестни, странни и любими сирена - хайде да обсъдим!

01 Окт 2015, 18:13

Някога познавахме само бялото сирене и кашкавала, но днес пазарът наистина изобилства от какви ли не изкушения със странни имена :)
У дома харесваме ементал (с голееееми дупки :)), бри, чедър. Особено любимо мезе ми е препечена брускета с бри и малко конфитюр от горски плодове. Към това върви червено вино, например каберне совиньон.
Синьото сирене ми е тежко за самостоятелно хапване, но много го харесвам смесено с други, по-малко "миризливи" видове за пълнеж на печени гъбки или към броколи, салата и т.н. То също иска сериозно червено вино.
Халумито ми е особено любимо, може би защото не е мазно, не е тежко и се комбинира добре с различни зеленчуци на грил. Запичам зеленчуците, после и сиренето и готово :) За компания - бяло вино.
Твърди италиански сирена също харесвам. Вкъщи винаги има грана падано, защото ни се струва най-леко и най-добре съчетаващо се с всякакви салатки и паста.
Пармезан взимам по-рядко (предимно, за да направя песто), а проволоне - никога, тъй като ароматът ми идва супер силен.

Изобщо - обичам сирена, но умерено. Не харесвам, когато техният вкус надделява. Не приготвям месо със сос от синьо сирене например, защото е много тежко за моя вкус. Фондю също не бих направила - мазно и миризливо ми е. Още не мога да избягам от спомена за една вечер в традиционен швейцарски фондю ресторант. Ако не беше приятната компания, щях да съм избягала с 200 :)

Леките, свежи сирена изобщо не ги включих в описанието - маскарпоне (любимо за пълнеж на торти), рикота (за салати и сладкиши), моцарела, бурата, страчатела... прекрасни са в компанията на домати и зелени подправки и мога да ги ям ежедневно. С бяло вино, розе или някое по-леко червено :)

Re: Неизвестни, странни и любими сирена - хайде да обсъдим!

02 Окт 2015, 11:03

С голяма част от нещата, които е написала Yunona съм съгласна, като изключим сирената, които не съм опитвала, както и онези от сорта на Халуми, които ме отвращава само мисълта за тях, не зная дали знаете как се подквасва въпросното сирене, но едва ли някой ще остане очарован :|

Re: Неизвестни, странни и любими сирена - хайде да обсъдим!

02 Окт 2015, 13:17

penny написа:С голяма част от нещата, които е написала Yunona съм съгласна, като изключим сирената, които не съм опитвала, както и онези от сорта на Халуми, които ме отвращава само мисълта за тях, не зная дали знаете как се подквасва въпросното сирене, но едва ли някой ще остане очарован :|


Ееех, Penny, разбирам какво имаш предвид, но не само халуми се подсирва по този начин, но и още много други видове сирена, включително нашето, българско бяло саламурено сирене. Гадно е наистина, но е факт.
Технологията с добиване на мая за сирене от стомаха на малки преживни животни (агнета, теленца) е от векове и всъщност е най-старият начин за подсирване на млякото...
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4