Malina написа:Дали има лекари, които приемат сухотата на кожата на сериозно>
Да, със сигурност!
Суха кожа означава нарушена кожна бариера. Сухата кожа не може да изпълнява добре своята основна функция - защитната. Отваря се вратата за инфекции и други проблеми, някои от които може да станат много досадни и труднолечими.
Добре е през зимата да се ползва козметика, която хидратира добре, но и съдържа липиди (мазнини), които са необходими на кожата, за да бъде по-добре подхранена, по-мека, гладка и еластична, а и да задържа водата по-добре.
Естествени хидратиращи фактори са уреята и хиалуроновата киселина. Липидите е добре да дойдат от растителни масла, които са с отлична поносимост дори от много чувствителна кожа - масло от ший (шеа, карите), бадемово масло, жожоба, масло от маслина, какао, кокос...
Съветвам Ви да търсите козметика, която съдържа тези хидратиращи и омазняващи съставки.
Що се отнася до вътрешното повлияване на сухата кожа- то също е много важно (но е необходимо доста повече време, за да се отрази на кожата) - наблягайте на естествените растителни "добри" мазнини - зехтин, шарлан или (ако имате възможност) на сусамово олио, олио от тиквени семки, орехово, бадемово и др. Редувайте ги в салатките.
Около 30 г сурови ядки на ден - бадеми, орехи, лешници. Кълнове (можете да си ги правите и сама, лесно е

). Пшенични зародиши. Ленено семе. Риба. Всички тези храни са много полезни и ако са редовно в менюто, би следвало да се отразят много благоприятно на кожата
