Реших да споделя с вас десет златни правила на бавния готвач, оня, който готви по няколко часа, за да хапва вкусно и здравословно....За новаците тези съвети ще са много важни :)
- Внимавайте с водата, не слагайте толкова много вода, колкото в традиционните начини на готвене, защото в уреда за бавно готвене, водата не се изпарява така активно.
Ако искате да е по-малко воднисто съдържанието, вдигайте капака. Но запомнете, че 1 вдигане на капака увеличава времето за приготвяне на ястието с поне 15 минути в режим LOW.
- Нарязвайте нещата за готвене на малки/средни късчета. Колкото по-малки, толкова по-добре сготвени.
- Ако печете месо с доста мазни части, изрежете мазното. За разлика от традиционната фурна, тук мазнината няма да се стопи, няма градуси необходими за това.
- Мляко и млечни няма да се получат добре в слоукукъра, настържете или добавете тези съставки в края на готвенето.
- Не е необходимо да разбърквате, няма как да загори храната. Но все пак, ако загори, меко избършете с кърпа, а чак тогава с топла /не гореща/ вода и препарат.
- Ако използвате керамичен съд /по-добрата алтернатива пред тефлона/, не се учудвайте, ако леко не напука /като мрежичка/. Нормално е.
Да, при по-скъпите керамични съдове това не се получава.
- Подредбата - на дъното винаги слагате зеленцуците, а над тях - всичко друго. Картофите искат доста време, особено като са нарязани на по-едри шайби.
- Слоукукърът е икономичен и няма проблем да го оставите да работи вечер на нощна. И без това няма за къде да бързате.
- Не препълвайте повече от 2/3 съда, както и не го оставяйте празен! Ценете топлия въздух и му дайте добър простор за работа.
- Противно на популярното мнение, тези бавни готвачи не стават за претопляне, не си струва времето да чакате вече стотвена храна да се стопли.
И един последен, 11ти съвет, бакшиш...
Първите 3-4 пъти винаги ще се издъните, ако сте новак. След това вече ще влезете във форма :)
Надявам се, че съм бил полезен и...вкусен :)