Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети
Правила на форума
Добави отговор

Какво трябва да може детето преди първи клас?

17 Юни 2016, 09:40

Наесен синът ми тръгва на училище и затова отрано се вълнувам какво ни предстои. Снощи си говорихме с една позната, на която синът ѝ е също бъдещ първолак. Тя сподели, че го е научила да чете, да смята, решава задачи за изходно ниво от първи клас по роден край и математика. :eek: Не знам дали аз не гледам много през просото на обучението на бъдещия ученик, или е в реда на нещата да не му организирам уроци. :) Според нея, тя го гласи за математическа гимназия и затова иска да се справя добре с математиката. :roll: Общо взето всеки съвет ще ми е от полза, не искам да осакатявам детето от мързел, ако трябва да учи нещо и да има някакви умения, ще е хубаво да знам, преди да тръгне на училище. ;) И като какво трябва да може детето преди първи клас?

Re: Какво трябва да може детето преди първи клас?

17 Юни 2016, 11:35

Леле, гледай ти още от преди училище ги учат. :) нали за тва ще тръгне на училище, остави детето на мира, помагай му до толкова, че да не забрави цифрите и буквите, в училище ще се учи, няма друга работа. :) аман от болни амбиции

17 Юни 2016, 11:52

Малкият ми син завърши сега първи клас. Можеше да чете, покрай батко си и това беше абсолютен минус, много трудно успях да го науча да изпитва някакво желание към училище, беше му скучно почти през цялото време и адски трудно влизаше в ритъм. В началото беше надъхан, когато се виждаше, че е "по-умен" от останалите, но бързо мина еуфорията и започна да скучае. С големия ми син не беше така, той ходеше с желание да научи нещо ново, научи се в училище да чете, да пише, да смята. Единственото, което правих с него беше да не забравя цифтире, буквите, да смята до 10, да разпознава по-голямо и по-малко число, да оцветява, да чертае с линийка просто като умение. ;) А не да прави сметки и сантиметри да гледа. ;) Всичко това го учат в първи клас и ако всичко му кажеш от сега, ще си тъпее сериозно детето. :)

17 Юни 2016, 11:59

Нали затова направиха предучилищната задължителна, за да подготвят децата за училище. Запознават се с буквите, цифрите и това като основа е необходимото условие. Ако детето е проявило интерес и желание да се учи да чете, не можеш да го спреш. Но да го учиш, за да покажеш колко е умно и подготвено отрано, за мен не е правилно. За всяко нещо си има време, няма да му избяга четенето и смятането.

17 Юни 2016, 13:04

pavleta написа:Нали затова направиха предучилищната задължителна, за да подготвят децата за училище. Запознават се с буквите, цифрите и това като основа е необходимото условие. Ако детето е проявило интерес и желание да се учи да чете, не можеш да го спреш. Но да го учиш, за да покажеш колко е умно и подготвено отрано, за мен не е правилно. За всяко нещо си има време, няма да му избяга четенето и смятането.

През лятото пак ще си забравят наученото, което е доста малко в предучилищна, затова им трябва малко внимание от време на време, особено вече в класовете, а и преди 1 клас, ама да пишат задачи и да решават, е странно абсолютно.

17 Юни 2016, 13:28

В първи клас започват с чертичките и ченгелчетата, а едно дете, което вече знае да пише и чете как няма да му е скучно да се занимава с чертички и ченгелчета! Ще пречи на децата, ще върши с неохота това, което госпожата го кара да върши. За мен е по-важно да умее да се концентрира и да знае кога да внимава. Това е проблем при първокласниците.

17 Юни 2016, 13:52

Пчела, спокойно, ти си си съвсем наред. :) Това, което трябва да знае малкия човек е да стои мирно, както ти и казаха. На останалото ще се научи, а за теб ти остава само да оцветявате, да свързвате и подобни неща, които да му тренират ръчичката :)

17 Юни 2016, 16:00

Леле, какви родители имало! По-добре остави детето да си изживее страхотно лятото, а амбициите остави, когато започне да учи и да се развива! :)

19 Юни 2016, 22:38

Ако искаш да си наясно доколко е подготвено детето за първи клас, търсиш информация за ДОИ за предучилищна възраст и така разбираш доколко госпожата от детската градина си е свършила работата.
Това, което ти, мамо, трябва да си го научила до този момент е:
Да не прекъсва този, който говори, най вече възрастните, да говори нормално тихо, а не да вика.
Да се обслужва само в тоалетната, да си връзва само обувките, да знае телефонен номер на мама или татко НАИЗУСТ. Да знае, че телефонът не може да звъни в час, значи да е с изключен звук.
Да знае, че трябва само да си вади нещата от чантата и да ги използва и подрежда върху чина.
Обясни му също, че ако е решило да си чопли носа, госпожата го вижда и хич не и е симпатичен в този момент.
Не е толкова важно да говори на Вие, но е важно да е наясно със статута си на ученик и да уважава училищните правила, да поздравява, като влезе в училище, да се извини за закъснението и да поиска разрешение да остане.
В общи линии все неща, касаещи общата култура на един седемгодишен човек.

20 Юни 2016, 10:40

Определено тези неща са важни. Не е нужно учителките тепърва да ги учат и на това децата, достатъчно трудно ще е да ги привикнат за реда в училище и в клас.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2