Защо при студени крака и ръце ядем затопляща храна и обратното

Забавни моменти, необичайни, полезни и интересни факти,хитрини и въпроси, навиците при хранене, празници и традиции.

Защо при студени крака и ръце ядем затопляща храна и обратното

Мнениеот analizatorka » 20 Юни 2016, 13:11

Досега не бях се замисляла, че има връзка между метаболизма ни, дали предпочитаме затопляща или охлаждаща храна и дали краката и ръцете ни са студени или топли. Моите лично зимата са като ледени висулки. Това според статията, която четох, означава, че е индикация за бавен метаболизъм, а това от своя страна води до нуждата на тялото от затоплящи храни /скорбяла, наситени мазнини, сол, захар/. Съответно тези, които вечно са им топли ръцете и краката, са с бърз и предпочитат охлаждаща храна /зеленчуци, плодове, течности/. Виждам известна логика за себе си. Вие откривате ли подобна зависимост при себе си? Каква храна повече давате на тялото си по тази класификация? А можем ли да направим такава равносметка за различните части на деня? Кога крайниците ни са по-студени и какво консумираме тогава и обратното?
analizatorka
 
Мнения: 564
Регистриран на: 18 Яну 2016, 12:13

Re: Защо при студени крака и ръце ядем затопляща храна и обратното

Мнениеот julianne » 20 Юни 2016, 14:24

Накарахте ме да се замисля и открих, че сутрин като ставам ми става хладно и по-често тогава краката и ръцете са ми студени. Винаги закусвам нещо тестено с мляко. Това предполагам, че спада към затоплящите храни, защото е въглехидрат и мазнини. А да си с бавен метаболизъм какво означаваше, да си склонен към напълняване ли?
julianne
 
Мнения: 404
Регистриран на: 27 Ное 2013, 14:50

Re: Защо при студени крака и ръце ядем затопляща храна и обратното

Мнениеот Elica » 20 Юни 2016, 14:45

Може и да има някаква връзка, забелязала съм, че ако зимата ям повече плодове и зеленчуци ми е по-студено, не се замислях, че може да има някаква връзка. Но пък метаболизма ми хич не е бърз, но пък за сметка на това се чувствам по-добре, когато ям салати, вместо сготвени неща.
Аватар
Elica
 
Мнения: 1721
Регистриран на: 26 Ное 2014, 09:37

Re: Защо при студени крака и ръце ядем затопляща храна и обратното

Мнениеот Lisica » 20 Юни 2016, 16:01

Elica написа:Може и да има някаква връзка, забелязала съм, че ако зимата ям повече плодове и зеленчуци ми е по-студено, не се замислях, че може да има някаква връзка. Но пък метаболизма ми хич не е бърз, но пък за сметка на това се чувствам по-добре, когато ям салати, вместо сготвени неща.

Интересно, че си обърнала внимание, може да е от полза и през лятото, когато обикновено ни е много горещо, дали помага да се подобри темперирането, ако се наблегне на зеленчуците? :eek:
Аватар
Lisica
 
Мнения: 1044
Регистриран на: 25 Мар 2015, 09:55

Re: Защо при студени крака и ръце ядем затопляща храна и обратното

Мнениеот analizatorka » 20 Юни 2016, 16:15

Доколкото разбрах, първата е такава храна, която дава повече енергия на тялото и по този начин го затопля и не му позволява да му е студено. А втората кара тялото да се охлади, ако му е горещо. Например арабите, които пият горещ чай в топлото време. Чаят въпреки, че е горещ, той се води храна с охлаждащ ефект. Затова арабите балансират температурата на тялото си с вътрешната си температура чрез чая и така издържат на жегите. Сега за лятото, ако искаме да се охладим, трябва да ядем дини, пъпеши, домати, краставици, ябълки, сини сливи, риба, морски дарове, тиквички. А ако искаме да се стоплим - червени и зелени чушки, люти чушки, праскови, касис, къпини, пресен лук и чесън.
analizatorka
 
Мнения: 564
Регистриран на: 18 Яну 2016, 12:13

Re: Защо при студени крака и ръце ядем затопляща храна и обратното

Мнениеот penny » 21 Юни 2016, 09:17

julianne написа:Накарахте ме да се замисля и открих, че сутрин като ставам ми става хладно и по-често тогава краката и ръцете са ми студени. Винаги закусвам нещо тестено с мляко. Това предполагам, че спада към затоплящите храни, защото е въглехидрат и мазнини. А да си с бавен метаболизъм какво означаваше, да си склонен към напълняване ли?


По принцип да, склонен е човек, но това не означава, че може да се ползва като оправдание. Ако приемаш повече калории, отколкото има нужда организма ти, ще трупаш мазнини, защото той не може да ги усвои. Затова често хранене, на малки порции здравословна храна и движение.

И аз съм забелязала, че първата половина на деня предпочитам да хапна например сандвич, а втората половина ми се прияжда плод, а вечерята обикновено ми е пиле или риба със зеленчуци. Значи на края на деня имам голяма нужда да се охладя :grin: .
penny
 
Мнения: 498
Регистриран на: 05 Дек 2013, 15:13

Re: Защо при студени крака и ръце ядем затопляща храна и обратното

Мнениеот exotic » 21 Юни 2016, 14:19

Мислех, че студените крайници са показател за нарушено кръвообращение или липса на минерали и витамини в организма. Не знам дали имат нещо общо с метаболизма, но ако са следствие от липса на полезни вещества, яденето на плодове и зеленчуци би трябвало да помогне.
exotic
 
Мнения: 360
Регистриран на: 15 Авг 2014, 13:29

Кои храни са загряващи и охлаждащи

Мнениеот astan » 15 Авг 2016, 22:52

Съществуват два вида храни: загряващи и охлаждащи, които са както следва:

Загряващи храни
а) зеленчукови - броколи, тиквички, гъби, брюкселско зеле, аспержи, спанак, моркови, тиква, репички, целина, лук, чесън.
б) месо - кокоше, овнешко, дивеч, морски дарове.

Охлаждащи храни
а) зеленчуци - картофи, белокочанно зеле;
б) месо -свинско, говеждо;
в) плодове -пресните плодове увеличават студа и десбаланса, да се избират най-сладките.
astan
 
Мнения: 2
Регистриран на: 08 Апр 2016, 14:21

Re: Защо при студени крака и ръце ядем затопляща храна и обратното

Мнениеот Jully » 19 Авг 2016, 11:45

Не нзаех, че месото е към изстудяващите храни.. :) много странно! Не е ли като се наядеш с един бооб с мръвки и да ти се сгрее душата ;)
Аватар
Jully
 
Мнения: 1471
Регистриран на: 30 Апр 2015, 09:36

Re: Защо при студени крака и ръце ядем затопляща храна и обратното

Мнениеот pravilno » 23 Авг 2016, 13:31

Картофите са неутрална храна, както повечето кореноплодни зеленчуци в т. ч. ряпата и морковите. Други неутрални са черни гъби, фъстъци, маслини, лимони, грозде, сливи, слънчогледови семки.
pravilno
 
Мнения: 508
Регистриран на: 18 Яну 2016, 16:46


Назад към Гювеч

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта