Реших да се допитам до форумците тук дали някой е пробвал това нещо и дали е истина. Попаднах на една статия, в която се твърди, че може да се запазят доматите пресни няколко месеца, че даже и до зимата и ще изглеждат като току-що откъснати. Рецептата е следната: берат се доматите, измиват се и се подсушават, като не трябва да са наранени. В буркан от тези големите, 3-литровите, който също е стерилизиран и подсушен, се редят нагоре с дръжките, без да се притискат. Като се запълни буркана, вътре се изсипват няколко лъжици горчица на прах. Търкаля се буркана по равна плоскост, за да се разпредели горчицата навсякъде, и се оставя на тъмно и хладно място. И опала, имаш си зимата пресни доматки. Възможно ли е това според вас? Хубавото е, че се ползва хранителен продукт на прах за консервацията, а не някаква химия, което донякъде е успокояващо. Но може ли горчица на прах да постигне такъв ефект? Аз за майтапа може и да пробвам да си съхраня така домашни домати, току-виж станало
. Вместо да си купувам пластмасовите през зимата.