Бихте ли се обърнали към група за взаимопомощ?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Бихте ли се обърнали към група за взаимопомощ?

Мнениеот ramimni » 10 Авг 2016, 15:43

Имам сериозен семеен проблем и почти всички варианти са ни изчерпани. Брат ми е алкохолно и наркотично зависим от 1 година, по-скоро от една година е под влиянието на дрогата, а алкохолът и преди това позалиташе към него. Не искам да се впускам в подробности какво преживяваме родителите ми и аз, до какви сцени и ситуации се е стигало. То не бяха скандали, заключвания, кражби от негова страна, изчезвания с дни и среднощни издирвания. Не се съгласява да го изпратим в клиника и направо сме в безизходно положение. Знам, че не са много разпространени и наложили се групите за взаимопомощ в България, но сме решени да потърсим помощ от такава. Дано поне там го убедят да се лекува. А и ние имаме нужда, защото сме силно изтормозени, психически едва издържаме и понякога се чудим дали правим както трябва нещата, за да му помогнем. Търсим подходяща, но реших да се допитам до вас виждате ли смисъл в тези групи за взаимопомощ? Ако имате сериозен проблем, бихте ли се обърнали към такава или ще търсите сами решение?
ramimni
 
Мнения: 499
Регистриран на: 29 Яну 2014, 17:18

Re: Бихте ли се обърнали към група за взаимопомощ?

Мнениеот franky » 10 Авг 2016, 15:59

В такава ситуация не само групи за взаимопомощ, но и земята ще изровите и ще намерите какво би ви помогнало предполагам. Отидете, намерете такава група, не знаете откъде би дошла помощта. Вярно е, че не са много популярни, защото българинът е недоверчив, но мисля, че набират скорост и все повече ще се появяват такива. Защото хората имат много проблеми, подобни на вашия, а и психологични и тепърва ще има нужда от такива групи.
franky
 
Мнения: 395
Регистриран на: 14 Фев 2014, 13:04

Re: Бихте ли се обърнали към група за взаимопомощ?

Мнениеот Mon_ton » 11 Авг 2016, 09:31

Има тук във форума консултанти за зависимости, може да се допитате до тях и да ви посъветват към каква група да се насочите. Според мен обаче, докато самият той не пожелае да се промени, няма да ви бъде никак лесно. :( Сигурно биха имали ефект подобни групи, тогава вече има и конкуренция и желание за успех да промени живота си.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Бихте ли се обърнали към група за взаимопомощ?

Мнениеот Fancy » 11 Авг 2016, 09:57

Наистина от най-голямо значение е желанието на човека, който има сериозен проблем, да посети психолог, такава група или клиника. На сила никой не можеш да накараш да се погрижи за себе си или здравето си. Дано успеете да го убедите. А колкото до вас добре е да посетите такава група, мисля, че ще ви бъде от полза. Все нещо ново ще научите, ще ви дадат кураж, което също не е малко. Аз ако бях изпаднала в такава ситуация, нямаше да се колебая да потърся такава помощ. Не винаги човек може сам да се справи с някои неща.
Fancy
 
Мнения: 497
Регистриран на: 19 Окт 2013, 11:25

Re: Бихте ли се обърнали към група за взаимопомощ?

Мнениеот Rali_hr » 11 Авг 2016, 12:49

Съмнявам се, че ще иска да отиде и в такава група, но на вас ще е от полза да знаете какви действия трябва и може да предприемете, за да промените отношението си към него и от там нататък и него самия.
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Бихте ли се обърнали към група за взаимопомощ?

Мнениеот M.Tasheva » 11 Авг 2016, 14:40

Аз бих се притеснявала да говоря пред много и непознати хора за съкровени и лични неща. Не знам и дали конфиденциалността е на ниво. По-скоро бих отишла на психолог.
M.Tasheva
 
Мнения: 393
Регистриран на: 21 Окт 2013, 13:55

Re: Бихте ли се обърнали към група за взаимопомощ?

Мнениеот Ваня Стойчева » 11 Авг 2016, 14:56

M.Tasheva написа:Аз бих се притеснявала да говоря пред много и непознати хора за съкровени и лични неща. Не знам и дали конфиденциалността е на ниво. По-скоро бих отишла на психолог.

Психолог в случая не виждам как може да помогне. Моето впечатление от някои психолози, които познавам е, че те просто искат да имаш проблем, независимо ти да не смяташ, че имаш. А в случая как ще помогне психолог, той не може да се срещне с въпросния брат наркоман. трябва да се срещне със семейството. Точно хора преминаващи или преминали през това ще са от по-голяма полза. Има една приказва Не питай старило, питай патило, в случая е много подходяща.
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24


Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта