Помогнете ми да организирам кръщене

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Помогнете ми да организирам кръщене

Мнениеот Pipilota » 17 Авг 2016, 15:26

Бяхме оставили изборът на децата относно кръщенето. Вярваме с мъжа ми, че е по-добре този избор да се вземе, когато можеш да разбереш какво означава. :!: Ето, че дойде времето, в което децата сами започнаха да задават въпроси и да си искат. Аз обаче нямам идея какво представлява едно кръщене. :roll: Ние не сме много роднини, но с приятелите може би ще се съберем около 25 човека. Бройката с хората сякаш е най-малкият проблем. :mrgreen: Но какви са традициите на кръщенето, в какво се състои, какво задължително трябва да се купи, кое смятате, че е излишно? Не искам кръщене с панделки, но искам да няма нищо излишно, но не и да липсва нещо. Помагайтеее! :mrgreen: :whiteflying:
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Re: Помогнете ми да организирам кръщене

Мнениеот klara » 17 Авг 2016, 15:49

Първото ми дете е кръстено, второто още не сме го кръстили, помотаваме се засега :smile: . Спомням си, че си избрахме манастир, кой ще е кръстник, като имаше значение пола на детето. В църквата обясняват какво е нужно. Като отидеш да си запазиш дата и час, ще ти кажат какво да носиш - какви дрехи и за кого, питки, свещи. Доста подробности имаше, забравила съм вече :smile: .
klara

Мнениеот Lollipop » 17 Авг 2016, 16:04

klara написа:Първото ми дете е кръстено, второто още не сме го кръстили, помотаваме се засега :smile: . Спомням си, че си избрахме манастир, кой ще е кръстник, като имаше значение пола на детето. В църквата обясняват какво е нужно. Като отидеш да си запазиш дата и час, ще ти кажат какво да носиш - какви дрехи и за кого, питки, свещи. Доста подробности имаше, забравила съм вече :smile: .

Какво значение има пола на детето? :roll:
Аватар
Lollipop

Мнениеот penny » 17 Авг 2016, 16:16

Lollipop написа:
klara написа:Първото ми дете е кръстено, второто още не сме го кръстили, помотаваме се засега :smile: . Спомням си, че си избрахме манастир, кой ще е кръстник, като имаше значение пола на детето. В църквата обясняват какво е нужно. Като отидеш да си запазиш дата и час, ще ти кажат какво да носиш - какви дрехи и за кого, питки, свещи. Доста подробности имаше, забравила съм вече :smile: .

Какво значение има пола на детето? :roll:

Наистина май има някакво значение. Аз като кръщавах моето, ми каза попът, че като е момче детето, трябва кръстникът да е мъж и обратното - ако е момиче - жена кръстница. Но май не го спазват това, просто условието е да са кръстени. Няма такива работи вече :smile: .
penny

Мнениеот Lollipop » 17 Авг 2016, 16:35

Хм, това е много кофти! аз съм си избрала за кръстник жена един ден на сина ми, а ако не може ще е много тъпо..
Аватар
Lollipop

Мнениеот Yunona » 17 Авг 2016, 16:54

Lollipop написа:Хм, това е много кофти! аз съм си избрала за кръстник жена един ден на сина ми, а ако не може ще е много тъпо..

О, няма проблем :)
Двете ми дъщери имат кръстници жени (помолих двете си най-добри приятелки да ни окажат тази чест), но аз самата имам двама кръщелници и две кръщелнички и никога не е ставало въпрос за съвпадение на пола на кръстника и кръщелника.
Yunona

Мнениеот Kaya » 17 Авг 2016, 17:02

Ако не искаш да прекаляваш, отиваш в църквата, вземаш каквото ти дадат по списък. :) Организираш едно заведение или там, където ще се съберете с роднините и толкова. :) Прекравате си добре и си имате християнче :)
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот dessiblond » 18 Авг 2016, 09:34

На мен ми стана интересно, че децата сами са пожелали да бъдат кръстени :smile: . Това е хубаво! Иначе за самото кръщене се подгответе с много търпение. То са обиколки, то са ритуали, но пък изживяването е хубаво и е добър повод да се съберете с роднини и приятели :smile: .
dessiblond

Мнениеот gabinka_80 » 22 Авг 2016, 15:24

И мен ме интересува какви са традициите при кръщене?
gabinka_80

Мнениеот Ваня Стойчева » 22 Авг 2016, 16:18

Yunona написа:
Lollipop написа:Хм, това е много кофти! аз съм си избрала за кръстник жена един ден на сина ми, а ако не може ще е много тъпо..

О, няма проблем :)
Двете ми дъщери имат кръстници жени (помолих двете си най-добри приятелки да ни окажат тази чест), но аз самата имам двама кръщелници и две кръщелнички и никога не е ставало въпрос за съвпадение на пола на кръстника и кръщелника.

И аз не съм чувала са подобно изискване. :mrgreen:
Иначе за кръщенето трябва да се вземат дрешки на децата, да се купи нещо на кръстниците, което е хубаво да се направи. Общо взето като ритуал не е нищо особено. Подготовката е както се разберете, кой какво ще купува.
Аватар
Ваня Стойчева

Следваща

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси