Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Вашите рецепти за домашен хляб

25 Авг 2016, 11:48

Напоследък се зарибих да меся и искам да науча повече рецепти за вкусен хляб. Засега не ми се получава, все е един твърд, и самото ми тесто е гадно. :sad: Не ме бива определено в месенето, но много искам домашен хляб с много хрупкава коричка и с мнооого вкус. :heartbeating: Казвайте вие как правите хляб, че ако сложи някой и някоя снимка, стомахът ми ще е вечно благодарен. :grouphug:

Re: Вашите рецепти за домашен хляб

25 Авг 2016, 14:03

Единственото, което ме дразни при правеенто на хляб, е времето. :) Та, моята рецепта: Кубче мая, 1 кг брашно, и може би 2 чаши вода са много. Горе долу на око. само с това правя страхотен хляб, така винаги тестото ми се получава най-добре, ако слагам яйца, мляко олио, сякаш не става толкова добре. :) Това е. :)АКтивираш маята, омесваш тестото, покриваш да втаса, премесваш, оформяш и слагаш в съда, в който ще се пече. :) Стасва пак, правиш резени с ножа тук-там. Печеш на 200 градуса, като слагаш 3-4 кубчета лед във фурната преди печенето ;)

25 Авг 2016, 14:24

Snejna написа:Единственото, което ме дразни при правеенто на хляб, е времето. :) Та, моята рецепта: Кубче мая, 1 кг брашно, и може би 2 чаши вода са много. Горе долу на око. само с това правя страхотен хляб, така винаги тестото ми се получава най-добре, ако слагам яйца, мляко олио, сякаш не става толкова добре. :) Това е. :)АКтивираш маята, омесваш тестото, покриваш да втаса, премесваш, оформяш и слагаш в съда, в който ще се пече. :) Стасва пак, правиш резени с ножа тук-там. Печеш на 200 градуса, като слагаш 3-4 кубчета лед във фурната преди печенето ;)

Това за кубчетата лед не го знам. Защо се слагат? Иначе и аз си замесвам по същия начин обикновената питка. Като втаса хубаво я слагам в предварително загрята фурна. Това съм го запомнила от майка ми.

25 Авг 2016, 16:08

Някои слагат и купичка с вода, това скоро го научих. Идеята е, да има някаква влага,д а не става сух хляба. Никога не съм го пробвала. :roll:

25 Авг 2016, 17:02

Ако веднага след изваждането му от фурната се намокри с вода хляба отгоре и се увие в памучна кърпа, няма да стане твърд и пак омеква. Аз харесвам към тестото да добавя и някакви семена, шарената сол също ми е любима подправка.

26 Авг 2016, 10:26

Нем исля, че е същото. ;) хората които го препоръчват това с печенето с вода си разбират от работата и хлябовете им са велики. :)

26 Авг 2016, 11:27

Всякакви трикове има и който се занимава професионално с подобно нещо, ги знае. Ние си знаем нашите, научени от майки и баби :smile: . Аз в моята рецепта слагам и яйце, и лъжичка-две кисело мляко освен маята и солта.

26 Авг 2016, 11:31

500 г бяло брашно
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица (5 г) суха мая за хляб
1 чаена лъжица захар
300 мл топла вода
това е моята рецепта. :) Слагам вътре подправки, зехтин, маслинки, оформям по различен начин и хапваме! :)

02 Сеп 2016, 10:00

M.Tasheva написа:Всякакви трикове има и който се занимава професионално с подобно нещо, ги знае. Ние си знаем нашите, научени от майки и баби :smile: . Аз в моята рецепта слагам и яйце, и лъжичка-две кисело мляко освен маята и солта.

Не се ли слага кисело мляко, когато не се ползва мая? Тогава и сода се слага.
Добави отговор
Отиди на страница: