Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
10 Окт 2016, 15:37
Вчера спорихме с моята приятелка дали има разлика между супата и чорбата. За мен няма разлика, едно и също е и се приготвя по един и същ начин. Затова и питам тук да разбера права ли съм или не

. Ако можете да ме опровергаете и с рецепта, ще е още по-добре!

Но давайте подробности - как се готви едното и другото, ако не съвпадат. Сега ми хрумва и друг въпрос - всеки си мисли, че много лесно се готви супа, но аз мисля, че и за нея си трябва майсторлък, защото на мен никога не ми се получава. Или ще е много водниста, или много гъста, безвкусна. Къде може да объркаме в направата на супа?
10 Окт 2016, 15:42
Не знам каква е разликата, за мен супа си е онова скартофки, морковче, фиде, а чорба приемам нещо с по-малко съставки и без застройка, но може и да се лъжа. :)
Определено съм майсторка в приготвянето на супа, ако наистина искаш, бих ти издала моята тайна, като грам не претендирам, че следвам някакви точни правила на приготвянето на супите. ;)
10 Окт 2016, 15:48
Точно обратното е - чорбата е със запръжка

. Обаче не съм сигурна дали застройката влиза в това число

. Аз застройвам всички супи, които правя. Само на шкембе чорбата правя застройка с олио и червен пипер. На другите не правя така, значи са супи

?
11 Окт 2016, 10:41
На шкембе чорбата се прави запръжка с олио и червен пипер и щом се нарича чарба, значи това е характерното за чорбите - запръжката. Като друга разлика знам, че при супите постепенно се добавят лука, картофите, морковите да се варят, а при чорбите всичко заедно се слага да се вари и при тях не се слага фиде.
11 Окт 2016, 11:22
Такъв казус не бях видяла, не че има голямо значение според мен чорба ли е супа ли е..
11 Окт 2016, 13:11
Като чета коментарите, аз освен шкебме чорба май друг вид чорба не съм яла

. Чувала съм, че чорбите могат и студени да се ядат, за разлика от супите. Не мога да ям студена супа, да не говорим за студена чорба, която е със запръжка и месо.
11 Окт 2016, 14:38
Рибена чорба например, но не знам дали не е само име.
12 Окт 2016, 00:50
Чорба (на турски: çorba) е вид ястие, приготвено чрез термична обработка на месо, зеленчуци, риба и др., подобно на супа.
За разлика от супите чорбите се запържват (с мазнина, червен пипер и брашно за сгъстяване и овкусяване) няколко минути преди да е готово ястието.
12 Окт 2016, 07:45
Разликата е чисто терминологична. Думата "чорба" е с турски произход (на турски: çorba), а думата "супа" е от френски (на френски: soupe). Иначе и двете ястия се получават, предимно чрез варене на продуктите. Това всъщност е основното. Ако решим да търсим и разлика в самият вид на ястията, то тя ще се състои единствено в традициите на приготвяне на супата или чорбата, така както са навлезли в кухнята ни от споменатите народи. В този смисъл можем да приемем, че супата се различава от чорбата чрез легирането си (застройка). Докато чорбата (в повечето случаи) е бистра. За уточнение само: французите (и въобще западняците) също имат различни термини за гъстата и/или легирана супа (soup, soupe) и за бистрата такава (bouillon, consomme, stock)
12 Окт 2016, 09:05
И при двете се варят продуктите, но по правило чорбите се приготвят с месо, не и супите. Макар че ние като правим супа топчета или пилешка супа какво трябва да се водят. Аз не ги запържвам тях, слагам им застройка от яйце и кисело мляко. Докато майка ми например същите супи заедно с яйцето и кизелото мляко слага малко брашно и олио и на котлона това се запържва леко и после го изсипва в супата. Значи тя си прави чорба, а аз какво правя

?
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.