Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
11 Окт 2016, 15:54
Предполагам, че всеки знае каква е рецептата за кисело зеле в бидон и как се прави. Аз за първи път ще се захващам с него, имам предписанията какво да сложа и кога какво да правя. Но стари хора и мои познати ме изумяват с разни странни за мен препоръки и сега не знам с кои да се съобразя и дали изобщо да се съобразя. Едни ми казват да сложа кочан царевица, други хрян, лук и т.н. Защо се слагат подобни неща, не е ли само зелките и сол? Явно си има някакви тънкости. Можете ли да ме посъветвате какво трябва да правя и да не правя, за да не съсипя цял бидон зеле и да не отиде зян?
11 Окт 2016, 15:58
Аз знам, че най-важното е да има правилното количество сол, не съм чувала да се слагат подправки. Първия месец ежедневно се претака зелето, т.е. водата я изцеждаш и я изсипваш отново. :)
11 Окт 2016, 15:59
Rali_hr написа:Аз знам, че най-важното е да има правилното количество сол, не съм чувала да се слагат подправки. Първия месец ежедневно се претака зелето, т.е. водата я изцеждаш и я изсипваш отново.

Може да сложиш дюля, за да го държи хрупкаво. Много е важно обаче в бидона да е нямало джибри, защото ще замине целия бидон.
11 Окт 2016, 17:09
Царевица се слага, за да стане по-бърза ферментацията. И трябва да се държи бидона на студено, по-бавно ферментира така, но е по-трайно и издържа дълго време.
12 Окт 2016, 09:20
Да, иначе като държиш бидона в банята или някъде другаде на закрито и ти стане за една-две седмици. И после трябва да добавяш разни химии, за да го запазиш. А някой може ли да ми каже как де се попречи да не се образува това бялото покритие отгоре върху водата?
12 Окт 2016, 09:45
franky написа:Да, иначе като държиш бидона в банята или някъде другаде на закрито и ти стане за една-две седмици. И после трябва да добавяш разни химии, за да го запазиш. А някой може ли да ми каже как де се попречи да не се образува това бялото покритие отгоре върху водата?
Какви химии?! Никакви химии не сме слагали, когато една година трябваше да се грижа за едно зеле. Баба ми го беше сложила после се разболя и ние си го претакахме, после когато го претакахме 1 месец го оставихиме и си вадихме. Зелето си беше идеално, не сме слагали никакви химии допълнително нищо и щипка сол.
12 Окт 2016, 12:38
franky написа:Да, иначе като държиш бидона в банята или някъде другаде на закрито и ти стане за една-две седмици. И после трябва да добавяш разни химии, за да го запазиш. А някой може ли да ми каже как де се попречи да не се образува това бялото покритие отгоре върху водата?
За да им се запази зелето, някои слагат натриев бензоат, това за мен са слаби майстори, да ме извиняват

. Иначе за да не се появява това бяло покритие върху водата отгоре, десет дена след като е претакано зелето, се слага в тензух овързан 250 гр ориз. И си се продължава с претакането. Чувала съм, че много хора слагат в бидона със зелето ябълки или хрян. Предполагам, че това е да придаде някакъв по-различен вкус на зелето, не съм сигурна.
12 Окт 2016, 15:36
Ако искате зелевата чорба и зелето да ви порозовеят, сложете червено цвекло

. Най-важни са солта и претакането, другото е екстри.
12 Окт 2016, 15:41
Не знаех за ориза, а тва отгоре така или иначе и да се образува то си плува отгоре и си продължава някаква естествена ферментация и сякаш си е наред, че е там.
13 Окт 2016, 10:57
Моята майка обича да й сладни киселото зеле и си слага изсушени сливи. Аз не го харесвам така и ми прави отделно в малко бидонче, без да добавя нещо. За да се осолят хубаво зелките, ги цепи откъм кочана на кръст и там също слага сол. Аз го обичам по-соленичко, знам, че не е много полезно, но така ми е по-вкусно. После като го готвя изобщо не слагам сол в ястието.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.