Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
09 Яну 2017, 17:48
Търся рецепта как да си приготвя домашно сирене моцарела. Не съм сигурна, но май не се приготвя като обикновеното. Някой правил ли е? Вкъщи много го харесваме и го ползвам за салати, за пицата, която си правя у дома и какво ли още не. Купувам си от магазина, но се замислих дали не бих могла да си правя, естествено, че домащното си е за предпочитане. И така реших да ви питам, форумци

! Има ли значение от какво мляко се направи?
09 Яну 2017, 21:37
Знам, че истинското сирене моцарела се прави от биволско мляко, но предполагам, че може да стане и с краве. Не съм чувала някой да си прави вкъщи такова сирене, не трябва ли някаква специална технология?
10 Яну 2017, 10:02
И аз мислех, че е много сложно, но не е чак толкова

. Опитах първо с по-малко прясно мляко - 2 л. Аз си ползвах краве, за друго не знам. Друго, което трябва, е 1 ч.л. лимонена киселина, 2 мл мая за сирене и сол. Слага се млякото да се затопли с киселината. В никакъв случай не трябва да ври, котлона на най-ниското. Когато започне да се пресича, се добавя маята и постоянно се бърка. Получава се нещо като гъста смес. Маха се от котлона и престоява така около 10-15 минути. Изважда се сместта в тензух и се оставя да се отцеди. След това се загрява на умерен котлон в тефлонов тиган, прибавя се солта, то си пуска още суроватка. Като се затопли се взима и се намесва 2-3 пъти, като го разкъсате трябва да се получават конци. Аз си го оформям после на малки топченца, слагам ги в ледена баня за няколко минути и ги прибирам в кутия и в хладилника. И това е цялата философия. Но не го дръжте много време сиренето, да не се развали.
10 Яну 2017, 10:42
Към тези продукти - прясно мляко, лимонена киселина и мая, някои добавят и течна сметана. Аз не съм правила такова нещо, но ми запали любопитството. Не знам защо сметана се добавя и какъв ще е ефекта, може би за по-голяма масленост.
10 Яну 2017, 14:54
Прясното мляко обаче трябва да е сурово, т.е. да не се ползва сварено.
11 Яну 2017, 00:22
belleville написа:Прясното мляко обаче трябва да е сурово, т.е. да не се ползва сварено.
Искаш да кажеш, че от сурово мляко и да не се вари? Като четох горните коментари, там се споменава, че млякото само се затопля, не трябва да завира. Това не е ли опасно, може да има всякакви бактерии и микроби в него?
11 Яну 2017, 10:23
Нали все пак се обработва топлинно, не би трябвало да има такива проблеми. Температурите, при които се приготвя моцарелата са не повече от 30-40 градуса.
13 Яну 2017, 12:04
Моята технология е малко по-различна. Затоплям млякото, слагам в него лимонена киселина 4 г, разтворена в 60 мл вода, и маята за сирене, която е 0,6 мл, разтворена в 30 мл вода. Разбърквам, изключвам котлона и оставям млакото да стои захлупено 10-15 минути. След това режа гъстата смес, която се е образувала, и разбърквам. Затопля се леко на умерен огън и се прецежда. Като се отцеди, суроватката се загрява до 85 градуса, а от сиренето се откъсва и се потопява в горещата суроватка с широка, надупчена лъжица. Така се отпуска сиренето и може да се оформи. Потапя се два пъти и се оставя да изтине в студена вода.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.