Късно ли ми е за второ висше?

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

Късно ли ми е за второ висше?

Мнениеот rose_92 » 16 Фев 2017, 01:00

От известно време ме гложди една мисъл - това, което съм завършила изобщо не ме удовлетворява нито като работа, нито като заплащане. Не желая цял живот да работя в тази сфера и да бъда вечно недоволна (или пък да съм все в търсене на работа по специалността, защото много трудно се намира без връзки и достатъчно опит).
Искам да уча нещо, което навремето нямах възможност да запиша, защото нямахме пари за тези скъпи курсове, но вече не е ли твърде късно? Това, което искам, се учи много години и то редовно обучение, което значи всеки ден на лекции и някаква работа на половин работен ден или почасово, за да изкарвам някакви мизерни 200-300 лв. колкото да имам за храна. Тази година ще стана на 25 г., а за да се явя на кандидат-студентски изпити ми трябва поне година подготовка, защото е много трудно влизането.
Според вас късно ли е и заслужава ли си когато човек не се чувства добре в кожата си и не харесва живота си в момента, да направи коренна промяна за по-добро бъдеще и за да е удовлетворен от себе си и живота си някой ден?
rose_92
 
Мнения: 420
Регистриран на: 05 Мар 2014, 17:09

Re: Късно ли ми е за второ висше?

Мнениеот Rali_hr » 16 Фев 2017, 09:46

Никога не е късно, запиши се да учиш, по-добре да "загубиш" 5 години и да си удовлетворена, отколкото цял живот да не си. Все още си млада, нямаш семейство, какво те спира да учиш, да ще ти бъде трудно, но съм сигурна, че поне малко от малко ще получаваш подкрепата на родителите си и те ще ти помагат. Много е важно да се научим, че като се записваме да учим нещо, то не е само китап, то е нещо, което трябва да учим и да изкарваме пари. :mrgreen:
Не се чуди, а до изпити, имаш достатъчно време да се подготвиш и да пробваш още тази година! Имаш половин година, ако си свободна и имаш желание да учиш, бързо ще влезеш в релси. Ако не е тайна какво си завършила и какво искаш сега да учиш?
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 2952
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Късно ли ми е за второ висше?

Мнениеот borkova » 16 Фев 2017, 09:51

Аз съм на същото мнение. Когато иска нещо да направи или да постигне човек, силното желание му дава сили, колкото и да е трудно. Промяната и хубавото не идват с мечти, а с действие, така че действай и се подготви за тежък, но удовлетворителен период за теб. Успех!
borkova
 
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Сеп 2014, 10:29

Re: Късно ли ми е за второ висше?

Мнениеот Ваня Стойчева » 16 Фев 2017, 12:14

Докато имаш възможност учи, после да не се отнасят с теб, като с утайка. Постигни си нещо, което ти харесва и ти е важно ;)
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 1830
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Късно ли ми е за второ висше?

Мнениеот Yunona » 16 Фев 2017, 12:26

Ти си само на 25 и питаш дали не ти е КЪСНО?? На ДВАЙСЕТ И ПЕТ си, момиче, какви ги говориш??
Сега ти е времето да учиш, да се развиваш, да твориш съдбата си. Няма да загубиш години, а ще инвестираш време. Всичко е въпрос на гледна точка.
Малко ли примери има на хора, които след 35, след 40, че и по-късно правят огромен и успешен обрат в живота. Мой братовчед завърши право на 38 и стана страхотен адвокат. Друг мой братовчед - лекар в България - завърши наново медицина в САЩ и взе втора специалност на възраст 43 години! Изглежда на 33, впрочем :)
Този, който учи, развива се, приема предизвикателството да търпи несгоди с ясното съзнание защо го прави, остарява по-бавно от връстниците си, за които комфортът винаги е бил по-важен. Вярвай ми, знам какво говоря. Успех!! :)
Yunona
 
Мнения: 808
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: Късно ли ми е за второ висше?

Мнениеот Monika_Spasova » 16 Фев 2017, 13:14

Ако човек има желание, никога не е късно, 5 години минават бързо и после ще работиш нещо готино, което ти носи доходи, а не просто да агонизираш цял живот. Направи го и не замсляй, премисли и погледни добре възможностите за работа но все пак и не подценявай факта, дали на теб ще ти хареса и дали ще се чувстваш добре в тази работа.
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 1906
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: Късно ли ми е за второ висше?

Мнениеот rose_92 » 16 Фев 2017, 14:31

Ами да, харесва ми и това е сфера, в която има голямо развитие и постоянно търсене, а и заплатите са доста добри на фона на повечето в тая държава. Такава заплата ако ще и 30 години да имам опит в моята сфера, никога няма да взимам, така че..Този път, за разлика отпреди 6 години, съм проучила нещата, за да не направя същата грешка. :lol Тогава не стига, че не ми беше интересно това, което учих, ами и след това като се сблъсках с трудната реализация и мизерните заплати и просто съжалих 10000 пъти, че въобще имам висше, защото сега с един бакалавър имаш ограничения да учиш второ висше държавна поръчка освен ако не е магистър или платено, което няма как да си позволя.
Много от тези глупави специалности, с които нямаш бъдеще и които могат да се учат и в професионалните гимназии, а не в университет, просто трябва да се закрият и да не лъжат младите хора само и само да им вземат парите, а после сами да се оправят както могат. И лошото е, че в тази държава никой не се интересува колко % от завършилите дадена специалност работят в сферата и има ли смисъл тогава от нея. Взимат си паричките от таксите и друго не ги интересува. :sad:
rose_92
 
Мнения: 420
Регистриран на: 05 Мар 2014, 17:09

Re: Късно ли ми е за второ висше?

Мнениеот Petq.pet » 16 Фев 2017, 14:50

То е ясно, че образователната ни система е един жесток миш-маш, в който доста неща са безсмислени и нелогични, но има още какво да ти даде, поне една основа, която ти можеш да награждаш. Стига да знаеш какво искаш, с какво да се занимаваш и как да го постигнеш, ще вземеш най-доброто от обучението в университета и сама ще чертаеш своето развитие, защото има много големи възможности, колкото и да ти се струва, че всичко е пари и глупости. Само трябва да се потрудиш :smile: .
Petq.pet
 
Мнения: 59
Регистриран на: 24 Окт 2016, 14:18

Re: Късно ли ми е за второ висше?

Мнениеот fawla » 16 Фев 2017, 14:53

Какво си завършила, че хич не може да ти помогне за работата ти? Аз завърших филология българска и само си подмятам дипломата. :lol:
Аватар
fawla
 
Мнения: 988
Регистриран на: 15 Апр 2015, 10:48

Re: Късно ли ми е за второ висше?

Мнениеот Jully » 16 Фев 2017, 15:47

на 25 години е времето, в което да учиш и да се усъвършенстваш, мисля, че вече като станеш на 45 ще е късно да си почваш живота на ново, но имаш още 20 години до това положение, а тогава може да си вече на светлинни години от мястото,където си сега. Просто събери смелост и го направи !:) Учи това,което ще ти донесе удовлетворение и реализация, никога не е късно да го направиш.
Аватар
Jully
 
Мнения: 1334
Регистриран на: 30 Апр 2015, 09:36

Следваща

Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта