Салати, които стават и за основно хранене?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Салати, които стават и за основно хранене?

Мнениеот Monika_Spasova » 16 Фев 2017, 13:56

Омръзнаха ми традиционните начини на хранене и всичко, което ям обикновено - мусаки, картофи, скара, един тон глупости, разнообразявам ги с леща и боб. Бях на гости на приятелка в друг град и тя е полудяла на тема полезна храна, нахрани ме със салата от пилешко, маруля, чери домати, авокадо! Направо си облизах пръстите, дали съм изяла и 300 калории на това ядене, но резултатът беше, че се нахраних повече от чудесно. Много ми се иска да пробвам други такива видове на салатата, която опитах и изобщо нещо хранително, в една чиния, с много цветове. Дресингът също не е за подценяване, този беше с някакви екзотични подправки, масло от авокадо, лимон, сол и черен пипер - никога през живота си не съм яла салата с черен пипер!!!!!! :shock: :shock: :shock: :shock: Ноо това беше най-страхотното нещо на света. :razz: сега си я приготвих у нас само с пипер, малко босилек, понеже го обожавам и скилитка счукан чесън, заедно с маслото, много вкусно се получи. Искам още примери за такива насищащи салати, които могат да станат новия ми начин на хранене. :mrgreen: Ето тук намерих снимка на подобна салата, само че по-подредена, но да добиете представа:
avocado.jpg
avocado.jpg (55.98 KiB) Прегледано 3617 пъти
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: Салати, които стават и за основно хранене?

Мнениеот Petq.pet » 16 Фев 2017, 14:42

Много обичам такива салати, бързо стават, вкусни са, защото има много неща в тях и ми спестяват готвенето :smile: . Когато направя тази салата, никой не яде нищо с нея, ядем я вместо основно ястие. 1 и половина ч.ч. ориз, който се вари. След като се свари се измива със студена вода, за да не слепне и да се охлади. При него се слага нарязана на кубчета шунка, 2 печени червени чушки, сладка царевица, нарязани маслини, 1 твърдо сварено яйце, сол, черен пипер. Дресингът е от лимонов сок и олио на вкус.
Petq.pet
 
Мнения: 59
Регистриран на: 24 Окт 2016, 14:18

Re: Салати, които стават и за основно хранене?

Мнениеот fawla » 16 Фев 2017, 14:51

Petq.pet написа:Много обичам такива салати, бързо стават, вкусни са, защото има много неща в тях и ми спестяват готвенето :smile: . Когато направя тази салата, никой не яде нищо с нея, ядем я вместо основно ястие. 1 и половина ч.ч. ориз, който се вари. След като се свари се измива със студена вода, за да не слепне и да се охлади. При него се слага нарязана на кубчета шунка, 2 печени червени чушки, сладка царевица, нарязани маслини, 1 твърдо сварено яйце, сол, черен пипер. Дресингът е от лимонов сок и олио на вкус.

Тая салата ме изгуби още като прочетох за ориза. :mrgreen: Бих пробвала всичко, но тва... тц, тва е по-тежко от ризото....
Аватар
fawla
 
Мнения: 1035
Регистриран на: 15 Апр 2015, 10:48

Re: Салати, които стават и за основно хранене?

Мнениеот Jully » 16 Фев 2017, 15:41

И на мен ми е странно да е с ориз, но може и да е вкусно, по-скоро бих го сменила с булгур, елда нещо подобно, но да не казвам голяма дума.
Мои любима вариация : сварен нахут, спанак, авокадо, чери домати, малко сирене някое обаче по-силно на вкус, тук не мога да дам препоръка, аз обожам и синьо сирене да си сложа, за някои е по-силно, та може и с нашенско си саламурено, малко маслини, но не от най-простите, а примерно Каламата. И това объркано със зехтин и лимон, сол, супер става :) много често си нося това за обяд.
Аватар
Jully
 
Мнения: 1471
Регистриран на: 30 Апр 2015, 09:36

Re: Салати, които стават и за основно хранене?

Мнениеот уморена » 16 Фев 2017, 16:50

Фусили, домати, майонеза, варено яйце, маслини и царевица, може и с малко шунка. :mrgreen:
уморена
 
Мнения: 158
Регистриран на: 29 Авг 2016, 15:34

Re: Салати, които стават и за основно хранене?

Мнениеот penelopa » 16 Фев 2017, 23:59

Наскоро открих една салата с картофи, която се превърна в любима на всички вкъщи и когато не ни се яде нищо друго, я правя. Сварени картофи, 4 варени яйца, зелен лук, пържен бекон, кисели краставички - всичко това объркано с две лъжици майонеза и повечко кисело мляко. Става много вкусно.
penelopa
 
Мнения: 488
Регистриран на: 18 Яну 2016, 14:17

Re: Салати, които стават и за основно хранене?

Мнениеот ToniT » 17 Фев 2017, 09:12

Здравейте,
и аз много обичам такива салати и в момента любимата ми е с броколи на по-малки парченца и нарязани моркови, обичам ги почти сурови и ги слагам във врящата вода само за 1-2 минути и ги охлаждам. Към тях добавям сурова червена чушка, домат и царевица от консерва. Аз ги обичам с олио, оцет или лимонов сок и сол. Със сирене също става много вкусно, с крутони от черен или пълнозърнест хляб също.
Да ви е вкусно!
ToniT
 
Мнения: 9
Регистриран на: 17 Апр 2015, 19:45

Re: Салати, които стават и за основно хранене?

Мнениеот dejavu » 17 Фев 2017, 10:12

Ето такива салати спокойно могат да наядат човек, не е нужно всеки път да се нахвърляме на манджите :smile: . Ако поне веднъж на ден едното основно ядене ни е такова, доста ще се отрази на здравето ни и фигурата.
dejavu
 
Мнения: 413
Регистриран на: 09 Окт 2013, 14:06

Re: Салати, които стават и за основно хранене?

Мнениеот Yunona » 17 Фев 2017, 10:53

Подобни салати са ми традиционното хранене с изключение на най-студените месеци, когато предпочитам да хапна и нещо топло и акцентирам на супите.
Даже малката дъщеря се шегува - мама е в сезона на супите, мама е в сезона на салатите... :)
Тези салати са прекрасна вечеря или обяд в офиса. Ако трябва да изброя любимите си комбинации, списъкът ще бъде доста дълъг.
Обикновено избирам някакъв основен продукт, който засища добре, и завъртам салатата около него. Например:
* Нахут - комбинирам го с печени червени чушки, червен лук, краставица, магданоз. Може и гриловани патладжани.
* Леща - ползвам зелена леща, тя е салатен сорт. Добавям доматки, краставица, малко лук, магданоз. Правя и салата от черна леща и кус-кус със свежи зеленчуци.
* Бял, червен, шарен фасул - с царевица, чушка, авокадо, домати, зелени подправки по желание. Лек мексикански привкус :)
* Зелен фасул на пара (за салати ползвам кръглия сорт) - добре става с леко задушени моркови, лук, малко домат, бяло сирене. Подправки по избор.
* Паста - тук вариантите са безброй. Важното е да мирише на Италия, затова някакво италианско сиренце (моцарела, грана падано и др.) е много важно присъствие :)
* Киноа - с гриловани тиквички, домати и копър; с броколи на пара и моркови; със спанак, карамелизиран лук и сирене.
* Пуешко или пилешко филе на грил тиган - със зелена салата (предпочитам айсберг, защото не омеква и не губи форма). Другите добавки са според каквото имам и настроението.
* Риба (на грил тиган или консерва тон) - пак със зелена салата, царевица и/или грах, краставица, домат.

Изобщо - вариантите са много, вкусовете - невероятно разнообразни. Това ми е любимият начин на хранене.
Yunona
 
Мнения: 822
Регистриран на: 06 Сеп 2014, 21:19

Re: Салати, които стават и за основно хранене?

Мнениеот Guppy » 17 Фев 2017, 11:11

Червено цвекло на кубчета, моркови на кубчета, сирене на кубчета... аз от това преяждам, цвеклото ме наяжда адски много. Просто, не е с толкова много съставки, а овкусяването е по желание.
Аватар
Guppy
 
Мнения: 216
Регистриран на: 30 Ное 2016, 13:34

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron