Нива на кръвна захар при стрес

Нива на кръвна захар при стрес

Мнениеот rossen.gergov » 02 Юни 2017, 11:45

Здравейте отново!

Тази сутрин си премерих кръвната захар на гладно и апаратчето на съседката показа 5.8 ммол/л.

Вероятно е важно да кажа, че в момента съм под ужасен стрес. Съпругата ми почина внезапно преди 40 дни, след като бяхме заедно в добро и лошо в продължение на 30 години. Хроничните ми заболявания рязко се обостриха. Накратко, не съм на себе си.

При предишни профилактични прегледи никога не съм имал нива на кръвна захар над 5 ммол/л. На 52 години съм. Нямам роднини, които страдат или са страдали от диабет.

Има ли повод за притеснение в това отношение?

Благодаря ви!
rossen.gergov
 
Мнения: 3
Регистриран на: 03 Фев 2017, 13:57

Re: Нива на кръвна захар при стрес

Мнениеот FramarLekari » 02 Юни 2017, 22:59

Здравейте, rossen.gergov!

Кръвната Ви захар е в горната граница на нормалните стойности. Все пак, ако желаете, може да се консултирате с личния Ви лекар, който ще прецени дали да Ви изпрати на специалист ендокринолог.

Стресът може да увеличи нивата на хормоните в организма, особено кортизола, който може да повиши кръвната захар. Отделянето на хормоните е част от реакцията на тялото срещу неблагоприятната промяна. Кортизолът и другите хормони освобождават енергията под формата на глюкоза (захар). Задейства се отделянето на глюкоза, съхранявана в различни органи, което често води до повишени нива на глюкоза в кръвния поток.

При хора без диабет повишението на кръвната захар, предизвикано от стрес, е последвано от повишаване на секрецията на инсулин, така че покачването на кръвната захар е временно. При хора с диабет, обаче, стресът може да доведе до значително и продължително повишаване на нивото на кръвната захар.

С уважение,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта