До скоро не бях ял ориз Басмати, но в един ресторант го опитах и ми хареса много, затова взех и за у нас. Само че вкъщи опита да се приготви беше провал... нито беше вкусен, а за вида му няма да говоря изобщо. Кажете, вие как го приготвяте, за да стане вкусен, зрънцата да се отделят и да си е струвала покупката?
Много го ям басматито, даже и някой път само с подправки или само с масло си го правя. Той се вари главно, за печен не съм пробвал. Нещо,което предполагам, че не си направил е да го измиеш, а това е много важно. Измиваш го докато водата стане чиста от него, която пада. Слагаш го на котлона с вода 1,5 ч. ориз :3 чаши вода. Когато заври намаляш или изключваш котлона и го покриваш с капака. Оставяш го за 15 минути след което го махаш от котлона и оставяш за още 5 минути затворено, без да отваряш ;) после разбъркваш и готово имаш супер ориз. В добавки с различни зеленчуци или пиле къри става много яко.
Измивам го добре и го варя според указанията на пакета. Винаги го оставям бял и чист ориза, никога не съм го готвила с нещо друго, примерно на домати с басмати няма да се получи. Но е страхотен ядков вкус, пробвай и следвай указанията на мирон, ще ти се получи.
И азн е съм приготвяла, винаги съм си мислила, че ще е много сложен за готвене и идеята да го направя само със сол.. но явно си има добър и специфичен вкус..
Сега видях, че Крина са пуснали Ориз Басмати. Някой от вас пробвал ли го е вече, дали е добър ориз, или да заложа на някой друг стар вид? Досега не съм опитвала басмати и съм много любопитна, а като го видях този, бях на крачка да го купя.
800.jpg (83.68 KiB) Прегледано 7338 пъти
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Басмати ми е любимия ориз, винаиг го правя сварен, още докато се вари се усеща колко специфичен мирис има. Правя го така, както са ти казали вече. А отделно правя месо със сос и зеленчуци, коиото слагам върху ориза, просто става божествен. Има по-малко въглехидарти от другия ориз, за сравнение, бланширан ориз има 80 гр. въглехидрати на 100 грама, а басмати има 26.
Никога не съм го опитвал, и аз го видях тоя басмати в кауфланд и изглежда достъпен, беше към 3-4 лева за пакета. Задължително ще си взема, пък като не съм ял и да е гаден, пак няма да разбера.
Купих от този на Крина и на мен лично ми хареса, не беше лош. Получи се много вкусно, сварих го с шафран и го използвах за гарнитура на кюфтенца с доматен сос.
Вчера за първи път си приготвих басмати, но сложих повече олио, като за другия ориз, определено при басмати не трябва да се прекалява с мазнината, той не обича чак толкова мазничкото.
Гледам го в магазина и се чудя само сварен ли се яде? Повечето рецепти, в които го срещам е сварен, не съм го видяла в рецепта за печено пилешко с ориз басмати, явно не се приготвя по такъв начин.