Ориз Басмати - начин на приготвяне?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Ориз Басмати - начин на приготвяне?

Мнениеот Локумът » 28 Юли 2017, 09:48

До скоро не бях ял ориз Басмати, но в един ресторант го опитах и ми хареса много, затова взех и за у нас. Само че вкъщи опита да се приготви беше провал... нито беше вкусен, а за вида му няма да говоря изобщо. :lol:
Кажете, вие как го приготвяте, за да стане вкусен, зрънцата да се отделят и да си е струвала покупката? :?:
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2166
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Ориз Басмати - начин на приготвяне?

Мнениеот miron » 28 Юли 2017, 10:59

Много го ям басматито, даже и някой път само с подправки или само с масло си го правя. Той се вари главно, за печен не съм пробвал. Нещо,което предполагам, че не си направил е да го измиеш, а това е много важно. Измиваш го докато водата стане чиста от него, която пада. Слагаш го на котлона с вода 1,5 ч. ориз :3 чаши вода. Когато заври намаляш или изключваш котлона и го покриваш с капака. Оставяш го за 15 минути след което го махаш от котлона и оставяш за още 5 минути затворено, без да отваряш ;) после разбъркваш и готово имаш супер ориз. В добавки с различни зеленчуци или пиле къри става много яко.
miron
 
Мнения: 668
Регистриран на: 22 Мар 2015, 11:01

Re: Ориз Басмати - начин на приготвяне?

Мнениеот Jolene » 28 Юли 2017, 11:32

Измивам го добре и го варя според указанията на пакета. Винаги го оставям бял и чист ориза, никога не съм го готвила с нещо друго, примерно на домати с басмати няма да се получи. Но е страхотен ядков вкус, пробвай и следвай указанията на мирон, ще ти се получи.
Jolene
 
Мнения: 156
Регистриран на: 30 Апр 2017, 07:59

Re: Ориз Басмати - начин на приготвяне?

Мнениеот Pipilota » 28 Юли 2017, 15:53

И азн е съм приготвяла, винаги съм си мислила, че ще е много сложен за готвене и идеята да го направя само със сол.. но явно си има добър и специфичен вкус..
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4203
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Ориз Басмати - начин на приготвяне?

Мнениеот Malina » 08 Сеп 2017, 11:21

Сега видях, че Крина са пуснали Ориз Басмати. Някой от вас пробвал ли го е вече, дали е добър ориз, или да заложа на някой друг стар вид? Досега не съм опитвала басмати и съм много любопитна, а като го видях този, бях на крачка да го купя.
800.jpg
800.jpg (83.68 KiB) Прегледано 806 пъти
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2259
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: Ориз Басмати - начин на приготвяне?

Мнениеот dinkog » 08 Сеп 2017, 12:23

Басмати ми е любимия ориз, винаиг го правя сварен, още докато се вари се усеща колко специфичен мирис има. Правя го така, както са ти казали вече. А отделно правя месо със сос и зеленчуци, коиото слагам върху ориза, просто става божествен. Има по-малко въглехидарти от другия ориз, за сравнение, бланширан ориз има 80 гр. въглехидрати на 100 грама, а басмати има 26.
Аватар
dinkog
 
Мнения: 611
Регистриран на: 21 Мар 2015, 11:37

Re: Ориз Басмати - начин на приготвяне?

Мнениеот Alex_mor » 08 Сеп 2017, 15:25

Никога не съм го опитвал, и аз го видях тоя басмати в кауфланд и изглежда достъпен, беше към 3-4 лева за пакета. Задължително ще си взема, пък като не съм ял и да е гаден, пак няма да разбера.
Alex_mor
 
Мнения: 390
Регистриран на: 18 Юни 2015, 09:39

Re: Ориз Басмати - начин на приготвяне?

Мнениеот Monika_Spasova » 09 Сеп 2017, 10:53

Купих от този на Крина и на мен лично ми хареса, не беше лош. Получи се много вкусно, сварих го с шафран и го използвах за гарнитура на кюфтенца с доматен сос.
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2094
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: Ориз Басмати - начин на приготвяне?

Мнениеот Elica » 11 Сеп 2017, 14:16

Вчера за първи път си приготвих басмати, но сложих повече олио, като за другия ориз, определено при басмати не трябва да се прекалява с мазнината, той не обича чак толкова мазничкото.
Аватар
Elica
 
Мнения: 1721
Регистриран на: 26 Ное 2014, 09:37

Re: Ориз Басмати - начин на приготвяне?

Мнениеот Lollipop » 26 Окт 2017, 12:48

Гледам го в магазина и се чудя само сварен ли се яде? Повечето рецепти, в които го срещам е сварен, не съм го видяла в рецепта за печено пилешко с ориз басмати, явно не се приготвя по такъв начин.
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2725
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55


Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта