В аптеки "Марешки" набутват генерици и подменят лекарство, изписано по НЗОК

Похвалете продукт, магазин, фирма или се оплачете от некоректно обслужване, некачествена стока, опит за измама. Споделете мнение или открийте отзив за продукт, услуга или институция.

В аптеки "Марешки" набутват генерици и подменят лекарство, изписано по НЗОК

Мнениеот Sacrilege » 24 Авг 2017, 10:31

Искам да ви разкажа една история. Майка ми е диабетик и редовно си взима лекарствата, за да може да живее.
Приема Метфогама на Вьорваг Фарма, с която е свикнала, добре и идва и няма странични ефекти. Това и изписва и лекарят, това пише и в книжката. Недовижда леко, но от суета не си носи очилата.
Вчера си идва и ми казва - "сменили опаковката на лекарствата".
Виждам, че са и дали абсолютно друг вид метформин - Метфодиаб на Актавис.
Веднага отидох до аптеката и стана страшен скандал. Първо, отказаха да приемат, че това са техни лекарства, хубаво, че имаше стикер на едното с тяхната цена. Почнаха да си звънят, да се разправят, обясняват. В крайна сметка ми ги подмениха с три опаковки Метфогама и ги оставих да се обясняват. Нямаха логично обяснение, освен "То е същото, по-нова формула...".
*Възможно ли е да се подменят лекарствата по каса с други, които са по-изгодни на веригата? Явно да, макар, че е незаконно.
*Възможно ли е това да е грешка на оператора? Напълно възможно, но ако това е така, другият път може да ни набутат някое друго лекарство и майка ми да се отрови.
Случвал ли се е и с вас подобен инцидент?
Sacrilege
 
Мнения: 17
Регистриран на: 25 Ное 2016, 11:20

Re: В аптеки "Марешки" набутват генерици и подменят лекарство, изписано по НЗОК

Мнениеот Lisica » 24 Авг 2017, 10:43

И аз съм имала прпоблеми с тях. Винаги от една и съща аптека изпълнявам рецептата на майка ми, тя е с астма и високо кръвно. Има изписани по здрвна каса инхалатори + лекарства за кръвното, има доплащане винади около 5-6 лева. В Марешки ми взеха доплащане 18 лева, накрая се оказа, че за заменили лекарството за кръвно и сме си го платили. Не искам да обиждам фармацевтите за техтени способности и знания, но мисля, че лекарите са по-наясно с всеки случай на пациентите и знаят по-добре какво е необходимо за лечението в техния случай.
Аватар
Lisica
 
Мнения: 1044
Регистриран на: 25 Мар 2015, 09:55

Re: В аптеки "Марешки" набутват генерици и подменят лекарство, изписано по НЗОК

Мнениеот fawla » 24 Авг 2017, 11:01

Добре де, само в тая аптека проблеми, изобщо не съм доволна, нито от обслужването им, нито от лекарствата, често ми се е случвало да намирам лекарства с почти изтекъл срок на годност, явно имат някакъв начин да си подбиват цените. Забранила съм на всичките ми роднини да пазаруват от там, но възрастните хора се лъжат заради цените. Затова и почнах аз да нося на баба ми лекарствата, разбрали сме се да ги дава на мен, не вземма от марешки, може да дам 10 лева отгоре но съм сигурна, че лекарствата са в срок. А да подменят лекарството направо , не мога да коментирам, особено пък метформин лекарствата, които са толкова специфични и ако едно ти понася, другото може да те накара да се чувстваш като парцал. Не знам до колко са животозастрашаващи, но и самата опасност от неразположения не е за пренебрегване.
Аватар
fawla
 
Мнения: 1035
Регистриран на: 15 Апр 2015, 10:48

Re: В аптеки "Марешки" набутват генерици и подменят лекарство, изписано по НЗОК

Мнениеот Mon_ton » 24 Авг 2017, 11:42

Споре дмен тази практиак с подмяната на лекарства трябва да бъде прекратена, или поне да се получи адекватна консултация, не винаги "едно и също" лекарство действа като другото.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: В аптеки "Марешки" набутват генерици и подменят лекарство, изписано по НЗОК

Мнениеот kikimoraa » 24 Авг 2017, 13:52

Добре, че все пак сте успели да ги накарате да заменят лекарството. Метформина е евтин и е можело порсто да купите друга опаковка, но дано в тоя случай на управаата на аптеката й е направило впечатление и да няма отново такива издънки. Там имам чувството, че много неща ги правят през пръсти..
kikimoraa
 
Мнения: 255
Регистриран на: 26 Мар 2017, 11:03


Назад към Похвали се, оплачи се, намерете или дайте своето мнение!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта