Как се прави гръцка мусака?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Как се прави гръцка мусака?

Мнениеот kalinka-kuku » 21 Сеп 2017, 14:04

Много искам да приготвя гръцка мусака. Сега у нас са се насъбрали патладжани и тиквички, не ми се иска да ги изхвърля, затова реших да направя гръцка мусака. Но само съм чувала, че е с патладжан и тиквички не зная как се прави. :mrgreen:
Надявам се някой да даде рецепта. Даже се чудя, тази гръцка мусака, дали самите гърци знаят за нея и за приготвянето й? Да не е като руската салата, руснаците май са я яли само по нашите ширини, иначе не са чували за нея. :lol:
Кажете какво слагате в гръцката мусака, с каква заливка се прави, за да е такава дебела, колко време се пече?
Аватар
kalinka-kuku
 
Мнения: 1189
Регистриран на: 20 Мар 2015, 15:25

Re: Как се прави гръцка мусака?

Мнениеот Lili_pili » 21 Сеп 2017, 14:22

Много обичам гръцка мусака, но до колкото зная, се прави само с патладжани, но винаги можеш да сложиш и тиквички, обработени като патладжаните. ще ги кажа как я готвя аз а ти си добави тиквички.
Нарязвам на дълго патладжаните на филийки, посолявам и оставям за кратко, след което запичам на фурната. През това време запържвам 1 глава лук с 1 кг кайма и доматен сос,черен пипер, сол, босилек, щипка канела. Когато соса е готов приготвям сос бешамел- 3 с.л. брашно, малко вода, масло.
нареждам на дъното на тавата патладжан, отгоре доматения сос, пак патладжан и заливам с бешамела. пека до златиста коричка.
Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.
Аватар
Lili_pili
 
Мнения: 923
Регистриран на: 09 Яну 2015, 09:56

Re: Как се прави гръцка мусака?

Мнениеот Rali_hr » 21 Сеп 2017, 15:26

Ама по-мързеливо бе момичета, какво е това сос бешамел, та ще ги пека един път! Сигурна съм, че става много вкусно, да., тази година си играх веднъж да я правя по рецепта на една от участничките в мастър шеф. Сигурно 3 часа я готвих, вярно стана много вкусно, но не си струва труда. :lol: много наподобяваше горната рецепта.
Аз я правя по-побългарена. :) Нарязвам на кубчета лук, патладжан,тиквичка, домат. Запържвам ги за кратко, добавям каймата, доматения сос, оставям ги малко да .. се сгъстят доматите. Слагам ги в една тавичка, заливам ги с обикновена заливка като за мусака и пека.
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54


Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron