Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

Мнениеот vanessa_ » 02 Ное 2017, 11:49

Тези дни стана популярeн един откъс от учебнинк по история, в който се говори за семейните ценности на корана.
Някои от цитатите на учебника са (казвам ги по спомен) - мъжът може да се ожени за колкото жени иска - све, три, четири. Ако някоя от тях не слуша и не се подчинява да я удря.. :shock:
За вас това проблем ли е, че се пише нещо такова в учебниците за 6 клас или смятате, че децата трябва да имат правото да научат всичко,което е така,както е, защото авторите се оправдаха, че нямат право да редактират корана, както и библията. Какво е вашето мнение?
vanessa_
 
Мнения: 337
Регистриран на: 10 Окт 2016, 13:41

Re: Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

Мнениеот amoreamore » 02 Ное 2017, 12:11

Аз не виждам голям проблем, отново се изваждат думи от контекста и се създава проблем с тях. В крайна сметка учениците трябва да видят какво пише в корана за начина на съжителство у дома. А и не си мислете, че в библията е по-различно, там да не да пише, че жената не е по-ниско от мъжа? ВЪв всяка една религия, това се преповядва, като че жената е по-малковажна. Останалото вече трябва да бъде свършено от учителите, да се води диалог, да се обясни какво що, да чуе мнението на децата по въпроса. Не може само да искаме от тях да зубрят без да влагат смисъл в това, което четат. Ама хем е така, хем е иначе.
Аватар
amoreamore
 
Мнения: 61
Регистриран на: 03 Апр 2017, 14:15

Re: Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

Мнениеот klarissa » 02 Ное 2017, 12:59

Не мисля, че децата ни са толкова глупави, за да приемат това като коректив за държание, точно по този начин трябва да се показват примерите в прав текст, в 6 клас не са толкова малки и могат да разсъждават, а от подобни теми може да се получи много добра дискусия.
klarissa
 
Мнения: 133
Регистриран на: 17 Мар 2017, 15:57

Re: Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

Мнениеот skyfly » 02 Ное 2017, 13:20

Смятам, че децата са много умни и това не би променило мисленето им, нито би ги превърнало в насилници. Нали за това има учители там, които да им преподадат урока и да им обяснят и да се създаде диалог. Между христяинството и мюсюлманството няма много разлики, в отношение на жените, само че християните са станали много по-модерни и по-съвсеменни, докато някои от мюсюлманските страни изостават. Дори много добри уроци могат да се построят над тези теми. Не виждам нищо лошо, поне аз.
Аватар
skyfly
 
Мнения: 384
Регистриран на: 30 Мар 2017, 12:34

Re: Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

Мнениеот Локумът » 03 Ное 2017, 13:28

Проблем, като цяло са всички глупости в учебниците, не само в тоя конкретен случай. Пълни простотии се учат, тея неща могат да бъдат представени по малко по-различен начин и пак да съдържат същата информация.
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Има ли проблем в учебниците по история, по темата за исляма?

Мнениеот Rali_hr » 08 Яну 2018, 13:01

Аз не намирам кое е това, което кара и учи децата на това, че мъжете трябва да бият жените си. Изобщо не го виждам така, това е представяне на начина на живот, другото е преувеличаване, само и само да има някакъв проблем, пък дали наистина има такъв или няма, това е друг въпрос вече.
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54


Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта