Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
29 Сеп 2017, 13:50
Така ми се е преяле туршия, а нямам. Майка ми тая година не е направила изобщо, няма хич желание, нещо не с ечувства добре и е време ние да започнем да я правим. Не ми харесва, защото тя я правеше с аспирин и искам да избегна слагането на лекарството в туршията. Кажете вие по каква рецепта я правите тази туршия, любимата за мен. Пък и по това време на годината, тялото си търси киселкото!
29 Сеп 2017, 14:22
Ох и аз много я обичам, но не ми харесват много как я правят!
Ядох в една приятелка оставена "на дива ферментация", по 40 гр. сол на 1 литър вода. Но не става много трайна и да ти призная, за мен не беше достатъчно кисела, но пък е много по-полезна от традиционната.
А за тая туршия, която искаш ти - аспирина е задължителен мисля.
29 Сеп 2017, 19:00
С аспирин се прави, защон еискаш да сложиш, той ще запази зеленчуците хрупкави и в същото време ще консервира, не е нещо, което е необичайно за туршиите.
02 Окт 2017, 14:08
Rali_hr написа:Ох и аз много я обичам, но не ми харесват много как я правят!
Ядох в една приятелка оставена "на дива ферментация", по 40 гр. сол на 1 литър вода. Но не става много трайна и да ти призная, за мен не беше достатъчно кисела, но пък е много по-полезна от традиционната.
А за тая туршия, която искаш ти - аспирина е задължителен мисля.
Много е яка, аз я правя така, само слагам морков, карфиол или я правя със зеле и цвекло или червено зеле, всичко на ситно.

Най-вече с карфиол я правя. После се оставя с една марля отгоре и по два пъти на ден се друса буркана и след седмдица- две има готови зеленчуци. Слагай синап, че да са хрупкави.
24 Окт 2017, 14:34
Вцарската туршия се слага само вода, оцет и захар. Не помня точното съотношение, което имах като рецепта на 9 кг туршия, но по спомени на около 2 литра вода се слага 1 чаша оцет и 1 чаша захар. Варят се за около 5 минути и се оставя цяла вечер да престои, на следващия ден се заливат зеленчуците и след 2-3 седмици може да се яде. Аз опитвам течността и ако реша добавям повече захар или повече оцет.
05 Яну 2018, 11:45
Тази година за първи път чух твърдението, че туршиите са полезни за здравето и за храносмилането, заради пробиотиците, които се съдържат в тях.
Вие обичате ли да ядете туршия и мислите ли, че наистина ви влияят добре на тялото и на храносмилането? Дали има значение как са приготвени зеленчуците или няма никакво значение как точно са направени?
Понеже знаем, че има и готови миксове, има и естествена ферментация, само със сол, трети слагат оцет и захар..
05 Яну 2018, 12:25
И аз знам, че да са полезни, но тези, които ферментират само със сол, онея, които са изкуствените няма как да са толкова полезни, при тях липсва естествената ферментация, която всъщност прази зеленчуците толкова полезни, преминавайки през различни процеси и образуването на различни дрожди, които да ферментират.
15 Май 2019, 10:55
Не виждам никакъв проблем в консумацията им, още повече че никой не яде ежедневно туршия все пак

Доколкото знам са полезни за чревната флора и метаболизма.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.