Тайни семейни рецепти за здраве и красота - как да бъдем в полза на другите.
19 Апр 2012, 15:21
Сигурно няма човек, който да не знае колко полезен е зехтина за нашето здраве и красота. Факта, че е широко застъпен не само в кулинарията, но и в козметичните процедури говори сам за себе си.
Две от маските, които си правя са със зехтин

С едната си подхранвам устните, защото много ми се напукват и чувството никак не е приятно - смесвам равни количества зехтин и мед и нанасям върху устните. И тъй като в момента съм бременна, си приготвям смес от зехтин и портокалово масло, и масажирам проблемните зони - бедра, корем, дупе
24 Апр 2012, 14:57
Предполагам, че всеки е чувал какво ли не за маслиновото дърво и зехтина, за полезните му свойства и широката му употреба. Кое свързва маслината с божественото. За християните маслината е божествено благословение, тъй като самият Христос се е молил под маслина в Гестиманската градина, вечерта преди да бъде заловен и разпънат на кръст.
Мирото или елеят, който се прави от зехтин се изполазва за миро помазване на царете преди да се възкачат на престола, с тази течност се пълнят кандилата, при светото кръщение се помазват кръщелниците.Мирò е смес от осветен елей, бяло вино и многобройни благоуханни съставки. При Миропомазване свещеникът символично поставя печат на новокръстения, с който предоставя благодатните дарове на Светия Дух - любов, радост, мир, благост, милосърдие, вяра, смирение и въздържание. Кръстният знак с мирò върху челото, гърдите освещава мислите, желанията и чувствата. После се помазва устата, за да слави Бога и ушите - да са отворени за словото Божие. Накрая се помазват ръцете и нозете - за нравствени дела и постъпки. Тази духовна подкрепа е за цял живот, поради което тайнството не се повтаря, както и самото Кръщение.
Ето това знам аз за зехтина!
02 Май 2012, 10:13
До 6-ия месец съм мазала малкия само с преварен зехтин, защото от бебешкото олио се обрина и кожата му така се изсуши... Педиатърката ми каза да купя зехтин, независимо от марката, но да е студенопресован и да започвам с него да го мажа. Буквално след няколко дена кожата му светна. Мажа си и лицето от време на време и много добре ми действа. Дори разбрах, че и на мазна кожа действа добре, защото регулира мастния баланс на клетките. А ръцете редовно са ми намазани със зехтин - постоянно са във вода и кремовете за ръце не ми помагат особено.
22 Юни 2012, 11:58
Зехтина им благотворно действие върху косата, кожата и ноктите - лично съм се убедила в това

Подхранвам ноктите и кожата на лицето със зехтин, а за косата си правя следната маска:
На водна баня затоплям леко зехтин Екстра Върджин и към него прибавям жълтък, и прясно изцеден лимонов сок. Разбърквам на ръка или с пасатор и нанасям върху цялата коса, дори и в корените. Не се притеснявайте, косата ви няма да се омазни, а напротив - ще изглежда много по-здрава и с блясък.
28 Юни 2012, 08:45
Вкъщи зехтина е на голяма почит - олио не купувам много отдавна. Слагам го в ястията, след като ги сваля от котлона, подправям салати, добавях го в зеленчуковите пюрета на малката, понякога го използвам като крем за ръце или като съставка на маски за красота

Въобще приложението на зехтина обхваща голям диапазон, а учени са установили, че приема на 2 с.л. дневно намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, така че ако нямате зехтин вкъщи, бягайте до най-близкия магазин и си купете

Освен, че е вкусен, той е и много полезен
17 Авг 2012, 16:08
Ежедневния прием на зехтин стимулира производството на инсулин и предотвратява унищожаването на костната тъкан. Формирането и здравината на костната ни система не зависи само от приема на млечни продукти, а зехтина допринася за тяхната устойчивост и правилно развитие. Средиземноморската диета като цяло предпазва от остеопороза.
04 Сеп 2012, 14:53
Това за инсулина не бях го чувала, но знам, че много добре хидратира кожата.
03 Ное 2012, 16:25
Със зехтин можем да увлажним много добре устните си, освен това можете да го използвате за отстраняване на кожичките по ноктите, сухата и груба кожа на ръцете също можете да омекотите с маска със зехтин - намажете ръцете си обилно със зехтин и си сложете меки ръкавици, постойте така около час, след ден два повторете. Освен това зехтина омекотява много добре грубата кожа на лакти и пети, а също така овлажнява сухите краища на косата.
05 Ное 2012, 17:58
Днес открих нещо интересно, но по-скоро е за листата на Оливата от колкото за зехтина.
В маслиновите листа се съдържат много фитохимикали какъвто е олеуропеинът, който има мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект.Той е и добро антимикробно средство, т.е. може да се използва при лечението на бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Освен това притежава свойствата да понижава нивото на холестерола и кръвното налягане. Използва се за превенция и лечение на бактериални, вирусни и гъбични инфекции, за лечение на диабет, понижава лошия холестерол и кръвното налягане.
Екстракта от листа на Олива се предлага под формата на капсули, билков чай или прахообразна субстанция.
26 Фев 2013, 00:30
Качеството на зехтина се определя от начина, по който е извлечен от маслиновото плодче.
Студено пресован зехтин (Extra Virgin): Този зехтин е с изключително високо качество, силен аромат и интензивен вкус. Той е от първата преса на маслините, обработен е без химикали и без топлина. Киселинността му е максимум 0.8 процента. Около 70% от гръцкия зехтин е „студено пресован”. Това е най-чистия маслинов сок и е истински еликсир. Освен, че топи излишните килограми, той разкрасява косата и кожата и най-вече стимулира сексуалното желание.
Зехтин (Virgin): Отново от първата преса, но с не толкова добри качества. Има по-лек аромат и вкус. Киселинността му е до 2%. Зехтинът съдържа антиоксиданти и се смята се, донякъде може да контролира нивото на кръвната захар и затова се препоръчва при диабетици.
Има и няколко по-ниски класове, които не са за препоръчване.
Международната Асоциация на Производителите на Зехтин разрешава киселинност до 3.3% за консумация от човека. Като потребители, трябва да се стремим да ползваме студено пресован зехтин с по-ниска от тази киселинност. Високата киселинност нарушава както вкуса, така и здравословното действие на маслото.