Плетивото

Споделеното удоволствие - двойно удоволствие. Кулинарни постижения. шивашки талант, градинарски тайни и всичко, с което запълвате свободното си време.

Плетивото

Мнениеот southern_sun » 01 Дек 2011, 16:10

Запалена съм по плетивото, умея да плета, но не винаги имам време.
Поставям тази тема за всички дами, които уплътняват времето си когато се приберат у дома с някаква оригинална плетка в ръка. Предлагам да обменим идеи, марки прежда, магазини и цени в тази тема!
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Плетивото

Мнениеот Margo » 01 Дек 2011, 16:28

И аз съм фенка на плетивото, но не мога да плета. Една съседка осъществява мечтите ми :lol: :lol:
Но за тия, който все още не могат да се доверят на плетивото ето няколко причини да го заобичат:

1316164596_146365-138x184.jpg
1316164596_146365-138x184.jpg (15.56 KiB) Прегледано 1038 пъти

-Тази зима голям хит ще бъдат рипсените жилетки, които изглеждат особено интересно, когато са с асиметрични краища. Има ги и във вариант с качулка.

2339921711_1_1_1.jpg
2339921711_1_1_1.jpg (9.43 KiB) Прегледано 1036 пъти

-Най-лесният начин да придадете елегантен вид на почти всяка жилетка е като и добавите колан – независимо дали я носите закопчана или отворена. Той се слага на талията, под гърдите или около ханша. Някои жилетки дори се продават заедно с колан, което прави избора още по-лесен. Иначе правила за съчетаването между двете няма – всичко е въпрос на въображение. Ако все пак искате да следвате изпитани комбинации, заложете на жилетка с широк колан и джинси за свободното време.

6.jpg
6.jpg (13.08 KiB) Прегледано 1036 пъти

Жилетките се предлагат в най-различни цветове, но ако изберете ярък, трябваа много внимателно да съобразите с какво да го комбинирате. Затова е най-добре да заложите на по-неутрални тонове като бяло, черно, кафяво, бежово, сиво, синьо и зелено, които се съчетават с всичко. Другият вариант е да комбинирате ярка жилетка с друга ярка дреха – например жълто с лилаво или оранжево със синьо. Това ще ви придаде изключително дързък и модерен вид.
Много актуални са жилетките с къс ръкав. Носят се над топ или риза с дълъг ръкав и се съчетават най-добре с тесни джинси и ботуши. Можете да заложите и на равни обувки за по-елегантен вид.
Ако сте по-дребна, избягвайте да носите прекалено дълги жилетки, защото те още повече ще ви смалят оптически.
77662_rw_dl.jpg
77662_rw_dl.jpg (62.76 KiB) Прегледано 1036 пъти

-Широките жилетки, напомнящи пелерина, се съчетават еднакво добре с рокли, поли, панталони и джинси, но нито една от тези дрехи не бива да бъде широка. Точно обратното – колкото по-тясна е, толкова по-добре.
-
Ако искате да носите жилетка в офиса, най-удачно е да я комбинирате с риза с класическа кройка и панталон. Правилото е следното – дългите жилетки се носят с прав панталон, а късите – с ирок.
В случай, че харесвате винтидж стила, брошката е перфектният аксусоар за вашата жилетка. Най-често се закача от дясната или от лявата страна на гърдите. Ако пък жилетката ви е без копчета, можете да използвате брошката, за да я „затворите“.

-Ако съчетавате пола с жилетка, най-добре е тя да е с дължина до горната част на бедрата.
Няма да сбъркате с комбинация от жилетка и поло, особено ако тя е в по-неутрален цвят, а то-в ярък или с интересен десен. Допълнете с екстравагантно колие на няколко реда или тип верига.

-За жените с по-едър ханш и по-пълни бедра са особено подходящи дългите жилетки, тъй като скриват проблемните зони. Това позволява да се носят дори по-тесни рокли и поли. Иначе дългите жилетки се комбинират перфектно с джинси с ниска талия, които обаче могат да си позволят да носят само жени със стройна фигура.
Обръщайте внимание на материалите, от които са изработени жилетките. Залагайте на естествените, за да избегнете наелектризирането и неприятното усещане по време на носене.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Плетивото

Мнениеот radowen » 02 Дек 2011, 10:58

Не умея да плета, колкото и майка ми да се опитваше да ме научи и запали! Тя умее много и много неща ми е плела. Дори и най-различни книги и списания за плетиво има в библиотеката й. Иначе много ми харесват плетените неща, както и гоблените, но си мисля, че няма да имам нерви...А гоблените на една съседка и снимките по-горе - страхотни са!
П. С. Има един виц за жените, които могат да плетат и тези, които не могат, но е малко мръсничък... ;)
radowen
 
Мнения: 186
Регистриран на: 08 Ное 2011, 18:24

Re: Плетивото

Мнениеот southern_sun » 02 Дек 2011, 14:58

radowen написа:Не умея да плета, колкото и майка ми да се опитваше да ме научи и запали! Тя умее много и много неща ми е плела. Дори и най-различни книги и списания за плетиво има в библиотеката й. Иначе много ми харесват плетените неща, както и гоблените, но си мисля, че няма да имам нерви...А гоблените на една съседка и снимките по-горе - страхотни са!
П. С. Има един виц за жените, които могат да плетат и тези, които не могат, но е малко мръсничък... ;)

хахахах вицовите в друга тема. Дай някакви идеи за плетиво, може да публикуваш и нещата, които майка ти е плела да за откраднем идеи. ;)
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36

Re: Плетивото

Мнениеот radowen » 02 Дек 2011, 16:37

Ако този уикенд идем при мама, задължително ще взема някои неща и ще ти ги покажа! И вица в друга тема някой път ще разкажа ;)
А иначе можеш да получиш идеи:):
http://www.coatsbulgaria.bg
radowen
 
Мнения: 186
Регистриран на: 08 Ное 2011, 18:24

Re: Плетивото

Мнениеот valiart » 03 Дек 2011, 20:13

Аз не си падам по плетките. Не умея, но и не ми харесва да нося такива неща. А разни плетени каренца и т.н. нямат място у нас. Браво на тези, кото могат да плетат, но мен не ме кефи.
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Плетивото

Мнениеот ogi-smile » 31 Яну 2012, 16:04

Страхотни са плетените неща!!! Носят толкова много енергия в себе си, от онзи , който се е старал да ти направи нещо специално за теб... Прекрасен подарък за всеки са според мен... Много е жалко, че младите момичета вече гледат всичко да си купят или някой друг да им го направи.... Все по малко се интересуват от това прекрасно занимание, което може да ти носи и приходи, може да те спаси от скуката и хиляди други неща...
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Плетивото

Мнениеот southern_sun » 09 Фев 2012, 14:36

Как да изберем подходящата прежда и какво съдържание имат различните нишки?!

Преждите са усукани нишки, които могат да от изкуствени или естествени влакна. За изработката на определен вид прежда се използват повече от 15 различни влакна защото всяко едно има определени предимства. Чрез подобни съчетания се получават влакна, които са по-здрави и устойчиви на огън и създават повече комфорт. Едни от най-употребяваните комбинации са памук-полиестер и вълна-полиакрил. Могат да се съчетават и само естествени влакна като ангора, кашмир, мохер, памук или лен.

Преждите се делят на два вида: естествени и синтетични:

Естествените са:
Вълна - най-разпространената прежда, получава се от козината на овце, кози, лами, зайци (ангорски) и камили. От нея могат да се плетат дрехи, чорапи, шапки и да се тъкат килими и платове.

Коприна - получава се от копринената буба, копринената прежда е тънка и здрава;

Лен — получава се от едноименното растение, белезникав цвят, използва се за летни дрехи;

Памук - получава се от едноименното растение, бял до белезникав цвят, използва се за бельо и за други дрехи.

Синтетичните са:

Полиакрил - използва се като допълнение или замества коприната;

Найлон ликра - като правило не се използва самостоятелно, а в смес с други прежди за придаване на еластичност;

Полиестер - използва се както самостоятелно, така и в комбинация с други прежди;

Люрекс метанит - блестящи нишки, придават металически блясък.
southern_sun
 
Мнения: 1182
Регистриран на: 31 Мар 2011, 21:36


Назад към Хоби и развлечения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron