Признавам си, че отдавна ми изкушава идеята да променя коренно начина си на живот. Да намаля темпото, да се освободя от всичките джаджи и вещи, уж толкова нужни, а всъщност не особено безценни. Отначало просто харесвам минималистичния стил в обзавеждането, съответно преобразих малкото си апартаментче съвсем в този дух. Имам само основните и наистина необходими мебели.
Обаче май не ми е достатъчно. Усещам се постоянно напрегната, покрай работата и търчането из големия град, тълпите и шумотевицата. Имам нужда от нещо повече от различна мебелировка.
Минимализмът цели да се отърве от излишното. Да премахне всичко, чиято липса няма да се забележи, без по този начин да се загуби основната идея или послание. Да вземем за пример интериора и архитуктурата. При тях минимализмът възниква като тенденция, характерна с липсата си на орнаменти и декорация и търсеща максимална простота и изчистеност на пространството. Това носи със себе си много плюсове – изчистеност на пространствата и формите, намалено зрително замърсяване, лесно поставяне на фокус.
Оттам тръгва минимализма и постепенно се пренася в ежедневието на все повече хора, уморени от динамиката и ангажиментите.
Представяте ли си да живеете по този начин?