Съжителство преди брак - риск или укрепване на връзката?

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

Съжителство преди брак - риск или укрепване на връзката?

Мнениеот Stefany_Nik » 20 Фев 2019, 10:25

С моят приятел обмисляме да поживеем заедно вече. Това сноване от жилище в жилище, мъкнене на багажи, пране и т.н. взеха да ни омръзват.
Имам известни притеснения, които може би са нормално всъщност - дали съжителството ще ни помогне да се доопознаем и напаснем? Или пък ще си омръзнем, ще станем като съквартиранти?
Дали имам повод за подобни страхове? Вие живяхте ли заедно преди да решите да се жените и имахте ли проблеми през това време?
Stefany_Nik
 
Мнения: 97
Регистриран на: 12 Ное 2018, 12:35

Re: Съжителство преди брак - риск или укрепване на връзката?

Мнениеот Роуз » 20 Фев 2019, 11:19

Преди да заживеете заедно е добре да имате идея защо го правите. Ако е само заради удобството и пестенето на време, може би не е много разумно. Съжителството е важна стъпка, някои хора така си откарват десетилетия наред, без да се женят.
Ние с мъжа ми живяхме за кратко заедно, преди да се оженим. Сякаш нещата дойдоха естествено едно след друго.
Роуз
 
Мнения: 136
Регистриран на: 08 Ное 2018, 10:10

Re: Съжителство преди брак - риск или укрепване на връзката?

Мнениеот _Лилия_ » 20 Фев 2019, 11:33

За мен съжителството е хитър ход преди сключването на брак. Тестване на търпение, нерви, желание за компромиси. Само когато една двойка заживее под един покрив, стават ясни някои навици, които биха дразнили другия. Примерно, капакът на тоалетната чиния, захвърлените мръсни чорапи на пода и прочие :lol: Ако тези неща не разделят двама души, имат голям шанс да създадат устойчиво семейство. Истината е че съжителството е низ от компромиси и напасване. Не е само песен и рози :roll:
_Лилия_
 
Мнения: 187
Регистриран на: 26 Окт 2018, 08:57

Re: Съжителство преди брак - риск или укрепване на връзката?

Мнениеот Valya T » 20 Фев 2019, 11:57

Аз не бих се омъжила за някого преди да съм живяла с него. Не съм и ок с това да слугувам - било то преди или след брака. Не мисля, че е възможно да опознаеш човек достатъчно за да се омъжиш за него без да живеете заедно. А дали ще влезете в рутината и ще забравите, че се обичате, е въпрос на желание.
Ние много искахме да живеем заедно, просто заради мисълта, че ще се будим сутрин заедно, вечер ще заспиваме заедно. Мисълта, че деля всичко с любимия човек, ми харесваше. Както и на него. Беше прелюдия към създаването на истинско семейство.
Valya T
 
Мнения: 49
Регистриран на: 20 Фев 2019, 11:54

Re: Съжителство преди брак - риск или укрепване на връзката?

Мнениеот Karina_85 » 20 Фев 2019, 12:01

Дали ще е риск зависи най-вече от жената и ще кажа защо, според мен.
Как ни възприемат мъжете зависи от това как ние се държим с тях и как се отнасяме към себе си и връзката. Ако смятаме, че е редно ние да чистим, слугуваме и готвим, и да му угаждаме на капризите като се върне от работа, ми и той ще смята, че е редно. Кой бяха от хубавото? И, съответно, в един момент тази роля ще натежи на жената и ще почнат разногласията.
Ако обаче от самото начало живеете наистина равноправно - всеки се грижи за домакинството, сметките, финансите, няма да има драми и рискове. Напротив, ще споите връзката си.
Аватар
Karina_85
 
Мнения: 213
Регистриран на: 25 Окт 2018, 12:20

Re: Съжителство преди брак - риск или укрепване на връзката?

Мнениеот Таня Иво » 20 Фев 2019, 12:04

Риск винаги има. Няма идеални връзки, няма идеални партньори. Вече нещата опират до готовност да направиш компромис, разумен, разбира се, с някои недостатъци в другия.
И мисля, че на всички е ясно, че като заживяваш с някого, съществува вариантът да се обвържете със семейство и деца. Нормалните хора не си губят времето с неперспективни връзки. Пък дали ще стане, е отделен въпрос.
Таня Иво
 
Мнения: 105
Регистриран на: 20 Ное 2018, 09:41

Re: Съжителство преди брак - риск или укрепване на връзката?

Мнениеот Клер » 20 Фев 2019, 12:08

Вероятно съществуват хора, за които семейството не е начин на живот. Не си представят да бъдат семейни, искат си свободата.
Тогава съжителството би объркало тотално всичко. Обаче, пък, ако не заживеете заедно, как ще стане ясно това?
Много често проблемите тръгват от това, че жените започват да свиват гнездо, така да се каже, а мъжете не променят начина си на живот - пак си имат своите хобита, навици, не променят нищо. Да, вероятно проблема е в жените, които сами се чувстват длъжни да бъдат домакини в семейството, докато мъжете им не дават своя принос.
Клер
 
Мнения: 101
Регистриран на: 18 Дек 2018, 10:35

Re: Съжителство преди брак - риск или укрепване на връзката?

Мнениеот Innerlane » 20 Фев 2019, 21:32

Като жена, която не вярва в брака, пред мен лично такъв избор никога не е стоял. Моите лични убеждения са (и не ангажирам абсолютно никого с тях!), че двама души трябва да са свободни да се събират и разделят без куп бумащина, развличане на близки и далечни роднини, делене на имущества и предбрачни договори, такси по адвокати при разводи и т.н. Мисля обаче че дори да бях средностатистическа романтична жена с мечта за голяма, пищна сватба с много гости - или може би, *особено* ако бях такава жена, не бих се впуснала в брака без да видя как ще проработят нещата на семейни начала.

Лесно е двама души да се обичат и да се мислят за сродни души, когато се виждат два пъти седмично, примерно, за романтични вечери на свещи, кино, заведения, купони, разходки и почивки заедно. Но когато трябва да го слушаш как мощно хърка, свариш мивката преливаща с мръсните му чинии със засъхнали гадости по тях, а миризливите му чорапи се подават, зарязани изпод масата в хола, нещата започват да добиват малко по-различна перспектива. Това са малки камъчета, но съберат ли се в големи количества, са в състояние да преобърнат каруцата за немалко хора.

Аз лично смятам, че един пробен период за съжителство от около 2 години е крайно нужен. За това време страстите ще се поохладят и ще се проявят навиците на хората. Нека не забравяме, че има хора, които дори много да се обичат, откриват, че не могат да съжителстват успешно заедно - един перфекционист и един мърляч, примерно, само ще си скъсат взаимно нервите, особено ако никой не е склонен към промяна и компромиси.
Innerlane
 
Мнения: 123
Регистриран на: 04 Апр 2016, 15:41

Re: Съжителство преди брак - риск или укрепване на връзката?

Мнениеот Good girl » 21 Фев 2019, 17:10

Ако двойката е готова за сериозна стъпка, съжителството не може да промени това. Дори и битовизмите. Ще ги преодолеят. Въпросът е ако решат да се съберат, без да са наясно какво очакват. И без да имат перспектива.
Аватар
Good girl
 
Мнения: 69
Регистриран на: 10 Дек 2018, 14:57

Re: Съжителство преди брак - риск или укрепване на връзката?

Мнениеот Dalia » 21 Фев 2019, 23:26

Е ние така от съжителство, цял живот така си живеем без брак. То както свикне човек още в началото и така продължава.
Dalia
 
Мнения: 557
Регистриран на: 12 Фев 2013, 17:10

Следваща

Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта