Обмисляме покупка на жилище в комплекс от затворен тип - мнения?

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

Обмисляме покупка на жилище в комплекс от затворен тип - мнения?

Мнениеот Невена Стоянова » 08 Мар 2019, 15:00

В София сме и се замисляме за покупка на жилище в комплекс от затворен тип. Чувам доста противоречиви мнения, затова исках и тук да се допитам. Като визия мястото изглежда много добре, обаче разбрах, че по принцип таксите за поддръжка на общите части са доста сериозни, което не е малък проблем. Ще съм благодарна за всякакви мнения и лични впечатления.
Невена Стоянова
 
Мнения: 48
Регистриран на: 13 Дек 2018, 10:56

Re: Обмисляме покупка на жилище в комплекс от затворен тип - мнения?

Мнениеот Роуз » 08 Мар 2019, 15:07

Съседите ни по вила също живеят в такъв апартамент в София - не са доволни, много шумно било от играещи деца и барбекюта. Потвърждавам, че таксите за поддръжка на общите части са доста високи. Имат домоуправител, който по своя преценка решава кога нещо трябва да се обнови или реновира, като разходите си ги поемат само живущите, естествено.
Роуз
 
Мнения: 136
Регистриран на: 08 Ное 2018, 10:10

Re: Обмисляме покупка на жилище в комплекс от затворен тип - мнения?

Мнениеот Мариана Колева » 08 Мар 2019, 15:09

Бяхме се засилили да купуваме такова жилище и ние, но бързо се отказахме. Има договор за управление, който за мен е прекалено обвързващ и дава прекалено много права на фирмата, която ще поддържа комплекса. Все едно не си собственик на апартамент, ами си на хотел или под наем. Най-фрапиращото и неприемливо за мен беше, че домоуправителите са длъжни да имат ключове от апартамента ми, за да имат достъп до него по всяко време, когато мен ме няма, ако нещо стане...и доста други "дребни" неща. Та таксата мисля е най-малкото нещо в един затворен комплекс.
Мариана Колева
 
Мнения: 31
Регистриран на: 21 Фев 2019, 10:47

Re: Обмисляме покупка на жилище в комплекс от затворен тип - мнения?

Мнениеот Ivi&Sasho » 08 Мар 2019, 15:12

Тъй като и ние доскоро си търсехме апартамент, имам някакви впечатления за затворения тип комплекси.
Има такива клаузи в договора за поддръжка, които не бих приела. Барбекюто се ползва по график и е на определени за това места. Тоест не може на балкона или в градината си, ако имаш такава, да палнеш скарата, трябва да се съобразиш със съседите и...график. Имотът се пребоядисва и префасонира, когато т.нар. домоуправител реши. За това си плащаш като поп ти. Не може да си оформиш балкона със зеленина, каквато ти искаш. Трябва външното оформление да е съобразено с общия вид на сградата и пак по усмотрение на някой друг се решава дали латинки или сакъзчета ще има в лехите. Хубавото е, че като се развали нещо, грижата не е твоя.
Ivi&Sasho
 
Мнения: 48
Регистриран на: 20 Фев 2019, 13:06

Re: Обмисляме покупка на жилище в комплекс от затворен тип - мнения?

Мнениеот Светлето » 08 Мар 2019, 15:15

Аз пък съм много доволна от нашето жилище. Аз съм от Пловдив и живея в затворен комплекс, и мога да изкажа само положителни отзиви. Ще изредя предимствата, поради които се спряхме на затворен комплекс. При нас има денонощна охрана, осветени са всички входове, изходи, коридорите по етажите, постоянно се поддържат общите части, градинката ни е вечно зелена, децата има къде да играят на воля без да се притесняваме от коли, крадци, чужди минувачи и т.н. Поддръжката ни е 30 лв. на месец. Мисля, че е добра сума за това което изредих в по-горните редове. Освен всичко това, партерният етаж от комплекса е пълен с магазини от първа необходимост. Имаме си хранителни магазини, нон стоп, магазин за детски стоки, магазин за готова храна за в къщи, две аптеки, салони за красота, солариум, сладкарница, магазин за битови стоки. Всичко, от което има нужда едно семейство, е в комплекса и е на 1 минута разстояние. Супер удобно ми е на мен, тъй като понякога забравям разни неща и когато се прибера в къщи не се ядосвам, че трябва да ходя до еди кой си магазин. Качвам се на асансьора и съм си свършила работата. :cool:
Светлето
 
Мнения: 112
Регистриран на: 07 Ное 2018, 15:34

Re: Обмисляме покупка на жилище в комплекс от затворен тип - мнения?

Мнениеот Гери Василева » 08 Мар 2019, 15:25

Аз лично тотално зачеркнах затворените комплекси още от началото на търсенето си. Знам добре как се начисляват таксите, виждал съм как постоянно трябва да плащаш заради някой нов храст или някой нов фонтан, което ми се струва напълно безсмислено. Разбира се хора и вкусове всякакви.
Гери Василева
 
Мнения: 52
Регистриран на: 04 Фев 2019, 11:19

Re: Обмисляме покупка на жилище в комплекс от затворен тип - мнения?

Мнениеот Ani_ » 08 Мар 2019, 15:27

Животът в затворен комплекс ми се вижда доста по-спокоен, организиран и сигурен. Особено с малко дете. Не знам, за мен е добър вариант, стига да има простор или зеленина. Виждала съм снимки с блоковете в комплекс Оазис в Пловдив и изглежда ужасно потискащо. :roll:
Ani_
 
Мнения: 108
Регистриран на: 04 Дек 2018, 11:43

Re: Обмисляме покупка на жилище в комплекс от затворен тип - мнения?

Мнениеот Innerlane » 09 Мар 2019, 09:27

На мен много ми харесва идеята за жилище в затворен комплекс и мисля след някоя и друга година към такова да се ориентирам. Таксата за поддърка за мен е напълно оправдана - супер е да имаш градини, зеленина и фонтани, а някой друг да ти ги поддържа (аз лично от цветя и лехи не разбирам, нито имам време или кой знае какво желание да се занимавам, но пък обичам да ми е красиво и зелено). Чудя се дали и снега някой друг им рине зимата - би било чудесно. Ще е хубаво детето да си играе на воля навън без да се притеснявам постоянно за съмнителни субекти и минаващи коли и автобуси по натоварени улици. Шумът от хора край барбекю и играещи деца ми звучи весело, бих го приела. Поне остава усещането, че си част от някаква общност. А ако у нас се наводни или тръгне пожар добре е някой отговорен човек да има ключ вместо да ме чакат и да станат големи щети и дори да се наложи да ми разбиват вратата на апартамента. Отделно, че мога аз самата да си загубя ключа и е удобно човек в сградата да има, вместо да викам спешен ключар за скромните стотина лева. Който се притеснява от кражби, винаги може да си сложи охранителна камера - евтини и сигурни са. Магазините на партера също са чудесна оферта.
Innerlane
 
Мнения: 123
Регистриран на: 04 Апр 2016, 15:41

Re: Обмисляме покупка на жилище в комплекс от затворен тип - мнения?

Мнениеот sky_100 » 11 Мар 2019, 11:53

Има и добри изпълнения на подобни проекти, и много потресаващи.
В София една приятелка живее в такъв комплекс - има си веранда, която гледа към страхотно зелено местенце и вечер там си релаксират. Имат си всичко нужно за семейство с деца - детска площадка, цветя, магазини, аптека, спа зона. Не знам какви такси плаща, но от нея знам, че е доволна.
Някои други проекти, обаче, изглеждат кошмарно. Все едно си подредил студентски общежития на една ръка разстояние, прихлупено и клаустрофобично. Така че оглеждане и проучване до дупка е решението.
sky_100
 
Мнения: 151
Регистриран на: 24 Окт 2018, 14:16

Re: Обмисляме покупка на жилище в комплекс от затворен тип - мнения?

Мнениеот Moni_265 » 13 Мар 2019, 12:30

Ние живеем в такова жилище и сме много доволни. Таксите ни със сигурност не са високи, а спокойствието никой не може да го замести. Има зеленина, макар че според мен е можело и повечко да се помисли по този въпрос.
И е много удобно наистина.
Аватар
Moni_265
 
Мнения: 72
Регистриран на: 12 Ное 2018, 15:24

Следваща

Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта