Откривате ли грешки във възпитанието на децата си?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Откривате ли грешки във възпитанието на децата си?

Мнениеот Story_teller » 19 Мар 2019, 12:23

Ясно е, че всеки от нас греши. С или без деца. Ясно е също така, че родителите допускат много грешки - неволно или не. Това не означава, че не обичаме достатъчно децата си. Просто е важно да се връщаме назад, да анализираме случващото се, да си взимаме поука и да не допускаме грешката да се повтори. Този път, обаче, е безкраен. Започва от деня на раждането и продължава до края на живота ни. Учим се постоянно - с помощта на партньора, или пък на детето, дори. То най-често се оказва най-добрия ни коректив.
Тъй като моето дете не е много голямо, грешките може би ще се сторят смешни за някои от вас.Едната ми грешка е че постоянно съм с нея, не мога да се доверя на някой друг да я гледа. Вероятно така ще стане зависима от мен за по-дълъг период от време. Осъзнавам че това не е правилно, но не мога да се отпусна и да оставя друг да се грижи за нея.
Story_teller
 
Мнения: 116
Регистриран на: 17 Дек 2018, 10:36

Re: Откривате ли грешки във възпитанието на децата си?

Мнениеот Karina_85 » 19 Мар 2019, 12:30

Изисквам от тях! Опитвам се да бъда по-търпима и толерантна, но не успявам. Обичам ги безкрайно и невероятно и желанието ми да са добре ме прави от онези дразнещо амбициозни родители, на които преди години се подигравах и които не разбирах. На моменти съм абсолютен тиранин. :oops:
Аватар
Karina_85
 
Мнения: 213
Регистриран на: 25 Окт 2018, 12:20

Re: Откривате ли грешки във възпитанието на децата си?

Мнениеот _Лилия_ » 19 Мар 2019, 12:32

Ако можех да върна времето назад, първо бих променила себе си. Едва тогава щях да съм способна да възпитавам децата си по друг начин.
_Лилия_
 
Мнения: 187
Регистриран на: 26 Окт 2018, 08:57

Re: Откривате ли грешки във възпитанието на децата си?

Мнениеот IvanovA_Stef » 19 Мар 2019, 12:41

Всеки допуска грешки. Лошото е като не си взимаме поука. Тогава травмираме децата си.

Изисквам перфектност, съобразно моите разбирания. Най-нетолерантна съм към него - детето ми, което считам за най-голямата ми слабост във възпитанието. Очаквам да прави нещата, така както ги правя аз, и когато не стане така, направо :roll: Старая се всекидневно да променя това, защото вярвам, че възпитанието на децата започва от техните родители.
IvanovA_Stef
 
Мнения: 158
Регистриран на: 24 Окт 2018, 15:00

Re: Откривате ли грешки във възпитанието на децата си?

Мнениеот sky_100 » 19 Мар 2019, 13:07

Общо взето ще разберем дали сме се справили на доста по-късен етап. :sad:
За сега отчитам няколко сериозни грешки. Едната е от времето на детската градина. Постоянно повтарях да не се бие и да не отвръща. Вече е 7-ми клас, доста по-едър от съучениците си, въпреки всичко доста пердах отнесе, не можел да удари Confused
Другата ми по-сериозна грешка е от периода 1-4 клас. Много вярвах на госпожата му, но не достатъчно на него. В последствие се оказа, че съм му се карала за доста неща за които не е бил виновен. Още ми се свива сърцето като си спомня.
sky_100
 
Мнения: 151
Регистриран на: 24 Окт 2018, 14:16

Re: Откривате ли грешки във възпитанието на децата си?

Мнениеот Клер » 19 Мар 2019, 13:11

Децата не са само това, на което ги възпитаваме. Много неща зависят от самите тях, от собствените им характери, които не се градят само от примера и възпитанието, дадени от родителите.
Отчитам като грешка това, че позволих детето от малко да яде шоколади, бонбони и други захарни изделия, които баби и дядовци много обичат да му дават. Сега всеки ден си търси и не може да мине ден без да е изяла, да речем, кроасан, бонбон и бисквити.
Клер
 
Мнения: 101
Регистриран на: 18 Дек 2018, 10:35

Re: Откривате ли грешки във възпитанието на децата си?

Мнениеот Светлето » 19 Мар 2019, 13:13

Сигурно имам грешки, за които ще разбера доста по-късно. Ако мога да променя нещо във времето до тук, може би да я оставя по-често да не прави всичко по правилата, а да бъде по-диво дете. Прекалено изисквам от нея, което понякога е изнервящо.
Другото, което се старая да променя, е да бързам по-малко и да се усмихвам по-често. 5 минути закъснение не са убили никого, особено, ако си винаги с 10 по-рано.
Светлето
 
Мнения: 112
Регистриран на: 07 Ное 2018, 15:34

Re: Откривате ли грешки във възпитанието на децата си?

Мнениеот София » 19 Мар 2019, 13:34

Моите грешки - възпитавана съм от властна и изискваща майка и се заричах, че няма да бъда такава, но ми е много трудно да намеря баланса. От една страна, да дам на сина ми свобода и да му помогна да изгражда самостоятелност, от друга - да ми има доверие, да споделя и да търси помощ, когато наистина има нужда. На родителите перфекционисти ще кажа от личен опит - онова, което изтъкваме и се гордеем, много често може да е даже сериозен неуспех във възпитанието. Ако детето е отличник, първенец, но е по-невротично, постоянно състезаващо се и търсещо външно признание, трябва да се "отпусне края". Защото ако се прекали, в зряла възраст вътрешната самооценка и усещането за мир със себе си могат да бъдат много лошо засегнати, дори порасналото дете да отговаря на всички критерии за успешност и да показва "външно" самочувствие. За мен най-важното е синът ми да е щастлив и спокоен. Много ми е трудно да озаптя амбициозния, изискващ родител и да бъда повече разбираща и подкрепяща, да не диктувам пътя, а да помагам сам да си го намери и следва. Засега не успявам съвсем.
София
 
Мнения: 111
Регистриран на: 05 Дек 2018, 11:16


Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта