Ментална аритметика за деца - научава ли ги да смятат по-лесно?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Ментална аритметика за деца - научава ли ги да смятат по-лесно?

Мнениеот Влади » 04 Апр 2019, 10:14

От няколко месеца чувам за деца на познати, които ходят на такива занимания по Ментална аритметика. Но не са ми достатъчно близки родителите, че да питам за отзиви.
Имате ли наблюдения дали има ефект от Менталната аритметика? Кара ли ги по-лесно да смятат, да заобичат математиката, да боравят с големи числа? Защото чух, че благодарение на нея лесно свиквали да смятат с големи числа.
Благодарна ще съм за всякаква информация :smile:
Влади
 
Мнения: 87
Регистриран на: 28 Яну 2019, 10:49

Re: Ментална аритметика за деца - научава ли ги да смятат по-лесно?

Мнениеот Lana » 04 Апр 2019, 10:19

Аз съм чувала, че урокът е 40 минути. Детето трябва да е над 5 години.
Аватар
Lana
 
Мнения: 87
Регистриран на: 04 Дек 2018, 15:04

Re: Ментална аритметика за деца - научава ли ги да смятат по-лесно?

Мнениеот Валерия М » 04 Апр 2019, 10:22

И аз съм се чудела дали да не запиша детето, но все ми остава едно такова не съвсем ясно какво представлява.
Ще ми се да чуя от някой, чието дете ходи поне 2-3 месеца, тоест да има преки наблюдения дали дава резултат. Не са евтини тези занимания и не мога така с лека ръка да го запиша.
Валерия М
 
Мнения: 79
Регистриран на: 07 Дек 2018, 10:13

Re: Ментална аритметика за деца - научава ли ги да смятат по-лесно?

Мнениеот IvanovA_Stef » 04 Апр 2019, 10:26

Аз имам приятелка, която преподава в школа по Ментална аритметика. Има сериозен интерес - дали е защото е модерно, или защото е ефективно, не мога да кажа. По нейните думи е много интересно.
В основите на тази високоефективна система стои смятането наум с големи числа с помощта на специално сметало (наречено абак или соробан). Първият ред на сметалото показва единиците, вторият е за десетиците, третият – за стотиците и т. н. В началото детето се учи, като с пръстчета премества топченцата под ръководството на преподавателя. След всяко упражнение те запечатват все по-ярко сметалото в съзнанието си, докато в един момент изцяло престанат да го ползват. Тогава при смятане децата си представят въображаемо сметало и местят неговите мъниста. Те могат да си създадат ментална карта и да визуализират сметалото, което им помага при изчисленията.

Този подход работи с прости и разбираеми аритметични модели, с които смятането е лесно и бързо. Той учи децата на трикове, с които аритметичните действия дори с много големи числа изглеждат елементарни. Освен това, той разчита и на запаметяване на основни правила и сметки, за да може пресмятането да става интуитивно и естествено. Чрез повторения и тренировки, детето си изгражда памет за набор от сметки и операции и големите числа вече не могат да го уплашат – напротив, предизвикват го да се справи с тях.

Менталната аритметика е подходяща за деца на възраст от 4 до 12 години – това е възрастта, в която мозъкът е най-гъвкав и децата усвояват лесно всякаква информация.

Предимството е, че така децата се научават да смятат бързо наум, а това, знаем, е голямо предимство. Също така, се смята, че с менталната аритметика децата развиват и двете полукълба на мозъка си. Работата с въображаеми изчисления наум стимулира дясното полукълбо, докато нагледното изобразяване на резултатите от смятането развива лявото. Уроците по ментална аритметика помагат за стимулацията на невронните връзки в главния мозък на детето, развивайки скоростта и качеството на мисленето му. Освен това упражненията използват активно както лявата, така и дясната ръка, като помагат и за развитието на фината моторика.
IvanovA_Stef
 
Мнения: 158
Регистриран на: 24 Окт 2018, 15:00

Re: Ментална аритметика за деца - научава ли ги да смятат по-лесно?

Мнениеот Кат » 04 Апр 2019, 10:50

На презентационния урок, казаха, че е нужно поне 2 години непрекъснато посещение, включително и лятото. На мен не ми хареса начина, по който се представя математиката. За мен този метод изключва логиката на нещата. Така поне ми се видя, но нека се включат хора, които са по-запознати.
Кат
 
Мнения: 55
Регистриран на: 04 Фев 2019, 11:54

Re: Ментална аритметика за деца - научава ли ги да смятат по-лесно?

Мнениеот София » 04 Апр 2019, 10:59

Моят синковец прояви мерак да ходи, но той харесва математиката по принцип.
Присъствах на пробния урок и на мен ми се видя малко излишно, като да учиш нова система на смятане. Детето много го хареса. Интересно му е. Предполагам е от значение и личността на преподавателя и това, че правят и други неща, като например състезания по бързопис. Ходи с голямо желание. За месеците, през които ходи там, може да смята събиране и изваждане на двуцифрени числа. Детето ми е нетърпеливо и не знам по-нататък, когато има умножение и деление, как би се чувствал, но засега му харесва и ходи.
София
 
Мнения: 111
Регистриран на: 05 Дек 2018, 11:16

Re: Ментална аритметика за деца - научава ли ги да смятат по-лесно?

Мнениеот Karina_85 » 04 Апр 2019, 11:12

Ние записахме нашето дете преди няколко месеца.На него му е забавно, а аз съм доволна, че на него му е забавно :cool:
Наскоро реших да го заведа в друга школа, на друго място, за да сравня методите и наученото от него. Направиха й тест и бяха изумени колко неща е научила. А е само на второ ниво. Така че е важно и къде точно записвате детето, не навсякъде целят да научат на нещо децата, а само да ви вземат парите.
Аватар
Karina_85
 
Мнения: 213
Регистриран на: 25 Окт 2018, 12:20

Re: Ментална аритметика за деца - научава ли ги да смятат по-лесно?

Мнениеот Matilda » 04 Апр 2019, 11:14

Дъщеря ми е на 4 и половина и ходи от няколко месеца. Аз много харесвам метода, защото научи цифрите, създаде си навик за учене и писане на домашни. Вече смята наум с числа до 9 и с абакус до 100. Според мен определено е полезно. Аз също се уча с нея. Те правят и други неща, които стимулират мисълта и съм доволна определено :thumbup:
Може да отидете на пробен урок, тогава да решите дали искате детето да ходи.
Matilda
 
Мнения: 115
Регистриран на: 10 Дек 2018, 12:14

Re: Ментална аритметика за деца - научава ли ги да смятат по-лесно?

Мнениеот DAr » 05 Апр 2019, 21:36

Карина, Матилда,
Може ли имената на училищата ?
DAr
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Апр 2019, 21:34


Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта