Използвали ли сте устройство кучегон срещу бездомните кучета?

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

Използвали ли сте устройство кучегон срещу бездомните кучета?

Мнениеот Good girl » 25 Апр 2019, 13:44

От миналата седмица покрай работата ми се навърта глутница бездомни кучета и буквално ме е страх да отивам. Не винаги имам колеги, с които да вървим заедно. Подавали сме сигнали в общината. Временно се прибират, но после пак се пускат и ситуацията се повтаря.
И тъй като вече нямам решения, се разтърсих за някаква джаджа, с която да ги разгонвам. Намерих кучегон, но не знам доколко върши работа. Ще се радвам да споделите мнения.
Аватар
Good girl
 
Мнения: 69
Регистриран на: 10 Дек 2018, 14:57

Re: Използвали ли сте устройство кучегон срещу бездомните кучета?

Мнениеот Rossi Ross » 25 Апр 2019, 13:51

Аз лично не съм, но моя приятелка си купи, заради един инцидент с бездомно куче. Не е за разправяне.
Едва ли ще са толкова скъпи, че да се ядосваш, ако не ти свърши работа. Но поне ще си опитала.
Rossi Ross
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Дек 2018, 15:19

Re: Използвали ли сте устройство кучегон срещу бездомните кучета?

Мнениеот Клер » 25 Апр 2019, 14:02

Моята дъщеря много се страхува от кучета. Около нас има няколко. По принцип не са агресивно, но зимата става кошмарно. Огладняват и явно заради това се спускат да нападат. Не е на 5 години, но през зимата избягва сама да се прибира или излиза. Първоначално купихме лютив спрей, но не е добър вариант, защото трябва да реагираш бързо и да не се паникьосваш. Кучегон не сме купували, ще следя и аз за мнения по въпроса.
Клер
 
Мнения: 101
Регистриран на: 18 Дек 2018, 10:35

Re: Използвали ли сте устройство кучегон срещу бездомните кучета?

Мнениеот Ванила » 25 Апр 2019, 14:06

Имам спомен за случай, ако е бил истина, за куче, което е станало още по-агресивно заради такова устройство. Нямам обяснение, не помня подробности. Ако някой знае, да се включи. Имай едно наум просто, да си нащрек, въпреки джаджата.
Ванила
 
Мнения: 96
Регистриран на: 25 Ное 2018, 12:35

Re: Използвали ли сте устройство кучегон срещу бездомните кучета?

Мнениеот Стефи Колева » 25 Апр 2019, 14:11

Кучегонът е ефикасно средство за защита. Наложи ми се да си закупя такъв, тъй като там където живея има много бездомни кучета и наистина не може да се излезе спокойно. В момента, в който го включа,кучетата веднага тръгват в различни посоки. Много съм доволна. Ако чакам някоя институция да ме отърве от агресивните кучета, може и никога да не дочакам. Имам позната, хапана от куче. Истинско чудо е, че наоколо е имало мъже, които веднага са реагирали. Размина се с превръзка на крака.
Стефи Колева
 
Мнения: 66
Регистриран на: 08 Яну 2019, 13:32

Re: Използвали ли сте устройство кучегон срещу бездомните кучета?

Мнениеот Миленита » 25 Апр 2019, 14:19

Аз също имам неистов страх, основно от бездомните кучета. Не го израснах, от дете съм така. Живях в Студентски град, където можеше да срещнеш глутници навсякъде, едва ли не. Страхувах се още повече.
Сега живея в по-спокоен район, но все още ме е страх и си мъкна с мен джаджата. Държа я в ръката, поне докато не отмина местата с бездомни кучета. Ако е в чантата, пак се иска време за реакция. Не са ме нападали, за щастие.
Идеята е че звукът, който излъчва кучегона е с честота над 23, 4 килохерца, която е чуваема за животните, но предизвиква в тях неприятно усещане, което не ги дразни, т.е. не изпитват болка. Звукът не се чува от хората. Доста често кучегон се ползва даже и при дресировка на кучета.
Определено ти препоръчвам да си купиш, със сигурност е добра алтернатива, при положение, че нямаш друго решение. Пък дано не ти се налага да го използваш.

Иначе, такива устройства се продават на доста места, включително и в оръжейни магазини. Не са особено скъпи, поне повечето. Тези от чужбина - не знам.
Миленита
 
Мнения: 100
Регистриран на: 13 Ное 2018, 13:21

Re: Използвали ли сте устройство кучегон срещу бездомните кучета?

Мнениеот IvanovA_Stef » 25 Апр 2019, 14:28

Ако трябва да избирам между спрей и кучегон - определено второто! За да ползваш спрея трябва да скъсиш доста дистанцията, а тогава си е и опасно. Ползвала съм кучегон в един период, когато пред блока ни се беше разположило едно озлобено бездомно куче. Излизахме с малката дъщеря по разходки и ми трябваше някакво защитно средство.
IvanovA_Stef
 
Мнения: 158
Регистриран на: 24 Окт 2018, 15:00

Re: Използвали ли сте устройство кучегон срещу бездомните кучета?

Мнениеот Бистра » 25 Апр 2019, 14:56

Има и по ловно-рибарските магазини.
Мен лично ме е страх от кучета и бях взела кучегон назаем от една колежка. Да ви кажа, не е чак толкова ефикасно. Не действа на глухи или по-стари кучета. Действа най-бързо, ако си на броени метра. Ако си по-далече, няма да стане.
Друг път го пробвахме от колата, кучето само се изправи и започна да се оглежда. Нищо повече. Не избяга.

Та, мнението ми е противоречиво.
Бистра
 
Мнения: 87
Регистриран на: 20 Дек 2018, 10:29

Re: Използвали ли сте устройство кучегон срещу бездомните кучета?

Мнениеот злзтка » 26 Апр 2019, 11:26

Здравейте, нося в чантата си кучегон от две години и го използвам. Купен е от ловно-рибарски магазин срещу "скромната" цена 68 лв??/ Има и по-евтин вариант - приложение за смартфон, не зная как се изтегля, но трябва да се избере честота на която да се настрои и тук трябва да ви помогне вероятно ветеринар. Кучегона действа от дистанция 1-1,5 метра и не въздейства на стари и глухи кучета, което е сериозен проблем. Хубавата новина е , че след като сте ги гонили 1 месец те спират да се доближават до вас(вероятно развиват условен рефлекс за болка). От кучкари съм чувала, че напръскване с вода ги стряска и гони, но не съм го пробвала. Ако имате домашен любимец куче или котка по миризмата ви избират и задължителни идват при вас. Идват също и когато са гладни(през зимните сутрини. През деня рядко нападат- крият се, след 19-21 часа вече територията отново е тяхна и тогава е опасно да се ходи пеша по улицата.
Общината нищо не помага- в нашият комплекс има 3 жени нахапани от глутницата бездомни кучета и съответните сигнали до "Еко равновесие". Знае се кой точно подхранва популацията им, но никой не ги глобява за това. Ако случайно успеят да хванат някое младо животно му слагат ушна марка, вероятно го кастрират и го връщат на същото място. Животното е "социализирано" и не така агресивно- идва при вас и търси храна, но не ви напада.
Според мен трябва да се предприеме сериозна обществена кампания срещу проблема, защото лекуването на един нахапан човек ангажира сериозен ресурс на здравната систена: минимум 1 обработка на рана + 7 инжекции (1 против тетнус и 6 против бяс) а това са нашите пари за здравеопазване, които са крайно необходими другаде. Да не говорим за личната "цена" на потърпевшите. Имам мнение за произхода на проблема, ако представлява интерес.
злзтка
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Апр 2019, 10:55

Re: Използвали ли сте устройство кучегон срещу бездомните кучета?

Мнениеот velvet_81 » 14 Май 2019, 14:57

Моя приятелка се принуди да си купи, след като в един момент се страхуваше да отиде на работа. Тъй като работи в индустриална зона и отива сама до там, беше много уплашена от глутница бездомни кучета. Вечер мъжът й я прибираше. Много неприятна история.
velvet_81
 
Мнения: 194
Регистриран на: 24 Окт 2018, 08:45


Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта