Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
17 Май 2019, 11:42
Да ви кажа, вече се обърках с информацията, на която попадам за ползите от кокосовото масло. В някои източници го заклеймяват като вреден продукт, други го определят като изключително полезен. И все се чудя дали да го купувам.
Ще ми бъде интересно да прочета още мнения по въпроса.
17 Май 2019, 11:50
Може би твърденията, че е вредно идват от това, че хидрогенираните масла не са полезни. Такива могат да бъдат палмово, кокосово и т.н.
Да, то може да е вредно, когато е обработено с водород (хидроген-изиране, където "hydrogen" е водород). Обаче в студено пресованото не виждам никъде водород.
17 Май 2019, 12:07
Наскоро питах една приятелка, която завърши точно това и се води нутриционист. То е много модерно вече.
Нейното мнение е, че е вредно и не е здравословно. Когато обаче я попитах защо, тя не можа да ми даде обоснован отговор.
Опита се да ми обясни за наличието на наситени мазнини, но аз пък я опонирах с това, че така пък то е по-устойчиво на окисление и термообработка.
Но тя това така и не го разбра.
Предполагам, тя имаше предвид хидрогенираното кокосово масло, но така и не се изясни.
17 Май 2019, 12:09
Има разлика в различните кокосови (и палмови) масла. Винаги гледай да е студено пресовано.
17 Май 2019, 12:18
Аз ползвам кокосово масло освен за готвене и за млякото с кафе, и за козметика. Попива много добре и има прекрасен аромат.
Зимата пък го ползвам за устните, особено като отидем на ски.
Ето нещо интересно:
Хората на Таити са употребявали това масло от край време. Били са здрави и стройни. Но през последните 50 години, под натиска на "медиците", минават на течни олиа като нас.
В резултат, освен че стават дебели, развиват автоимунни заболявания като рак, диабет, Хашимото. Болести, които са се срещали много рядко преди сред тях.
17 Май 2019, 12:26
Това че в кокосовото масло преобладават наситените мазнини го прави най-добрия избор за пържене да речем, тъй като е много устойчиво и не се окислява. А освен наситеността на мазнините, има и друга класификация - късоверижни, средноверижни и дълговерижни молекули на мастните киселини. Доколкото знам кокосовото масло е със средноверижни мастни киселини и това е едно от най-ценните му качества. Обяснението беше, че те дават по-бързо енергия.
24 Юли 2019, 09:05
Мисля, че е полезно. Иначе спекулации има постоянно. Ама то за всяка храна е така.
Не знам, на мен поне ми се отразява добре.
25 Юли 2019, 16:29
Добре де, аз седя и си мисля, така ли пък никой не се отказа от белия хляб, от бялото брашно, от вафлите, от саламите, след като за тях постоянно се говори колко са вредни. Ама някой бил казал, че две яйца са опасни или че кокосовото масло е страшно и всички вече изхвърлят кокошките и бурканите с кокос.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.