Какво мога да приготвя в глинен гювеч - споделете рецепти!

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Какво мога да приготвя в глинен гювеч - споделете рецепти!

Мнениеот Валя.Танева » 22 Май 2019, 13:46

Момичета, от скоро си имам глинен гювеч и имам огромното желание да готвя в него. Знам, че даже е по-здравословно да се готви в гювеч, защото е нещо като слоу кукър. Така че, чувствайте се свободни да споделите своите идеи, рецепти и съвети. Благодаря!
Валя.Танева
 
Мнения: 44
Регистриран на: 08 Май 2019, 09:56

Re: Какво мога да приготвя в глинен гювеч - споделете рецепти!

Мнениеот sky_100 » 22 Май 2019, 13:50

По принцип всичко може да се сготви в гювеч. Важната подробност е да не доливаш студена вода, защото ако е вече загрят, ще се спука. :wink:
sky_100
 
Мнения: 151
Регистриран на: 24 Окт 2018, 14:16

Re: Какво мога да приготвя в глинен гювеч - споделете рецепти!

Мнениеот maia the bee » 22 Май 2019, 13:55

Аз слагам на око каквото се сетя, даже и пропорции не мога да дам. Първо леко запържвам късчетата месо, после го слагам в гювеча, заедно с мъничко ориз и доста картофи, нарязани на едро. Добавям вода и слагам във фурната. Вече като поизври водата и продуктите са почти готови, добавям доматен сок и подправки. Лесно, ама много вкусно :grin:
maia the bee
 
Мнения: 122
Регистриран на: 02 Ное 2018, 09:47

Re: Какво мога да приготвя в глинен гювеч - споделете рецепти!

Мнениеот Moni_265 » 22 Май 2019, 14:08

Можеш да направиш сарми, или пък капама.
Може да сложиш месо, олио, лук, гъби, сол, черен пипер, малко вино и малко вода и го забравяш, също така месо, гъби, топено сирене, подправки и малко вода.
Боб също може да се готви там. Както и свинско със зеле. Рецептите са стандартни, просто в гювеча винаги става по-вкусно, това е.
Аватар
Moni_265
 
Мнения: 72
Регистриран на: 12 Ное 2018, 15:24

Re: Какво мога да приготвя в глинен гювеч - споделете рецепти!

Мнениеот Роуз » 22 Май 2019, 14:12

Предварително не подготвям продуктите. То това е плюса на гювеча - бавното готвене.

Например:
Продуктите се слагат спрямо това кое за колко време се приготвя. Колко време му е необходимо.

Различните видове меса ги мариновах за около час във голям съд с марината от 1ч бяло вино,1/2ч зехтин или олио, соев сос, малко сок от лимон, черен пипер, пикантина, ситно нарязана половин глава кромид лук.
Най-отдолу свински вратни пържоли/количество спрямо големината на гювеча и за колко хора/. Върху тях гъби пресни на едро, кромид лук на полумесеци и моркови на кръгчета.
Отгоре пилешки пържоли, пак от зеленчуците, след това пушени гърди с кокалчетата нарязани на парчета, пак зеленчуци и най-отгоре кълцана наденица, която пак завих със зеленчуци. Всичко това залях с маринатата, в която киснах месото, долях и една чаша вода и в студената фурна. Пекох на най-силна степен, долу на дъното на фурната, докато завря, и намалих на 160 гр. Пече се около 1ч и половина, извадих и отворих гювеч. Имаше си сосче и долях само 1ч готварска сметана, върнах във фурната за около още 20 мин за да се сгъсти сосът.
Роуз
 
Мнения: 136
Регистриран на: 08 Ное 2018, 10:10

Re: Какво мога да приготвя в глинен гювеч - споделете рецепти!

Мнениеот Светлето » 22 Май 2019, 14:15

Кебап в гърне

750 г агнешко месо, 5-6 глави кромид лук, 3/4 пак. масло, 2 с.л. бяло вино, 2 с.л. брашно, магданоз, чубрица, черен пипер, люти чушки, джоджен, сол, кисело мляко.
Месото се отделя от костите, нарязва се на късчета, разбърква се със ситно нарязаните лук, магданоз, чубрица и джоджен.Поръсва се с черен пипер и сол и се слага в гърне. Прибавят се лютите чушки с виното, маслото и брашното. Ястието се похлупва с капака, замазва се с тесто и се задушава на фурна. Може да се поднесе с кисело мляко.
Светлето
 
Мнения: 112
Регистриран на: 07 Ное 2018, 15:34

Re: Какво мога да приготвя в глинен гювеч - споделете рецепти!

Мнениеот Matilda » 22 Май 2019, 14:22

Ето тази рецепта от блога на Йоли е много сполучлива.

Продукти за 4 порции

800 г шарено свинско месо без кост
патладжан
тиквичка
стар лук
домати
чесън
сол и черен пипер на вкус
мащерка, риган, розмарин или подправки по избор
Приготвяне

* Нарежете зеленчуците на кръгчета, а месото на парчета с тяхната големина. Посолете месото, поръсете го с пипер и подправки. Наредете продуктите изправени в гювеч като ги редувате.
Полейте с малко олио, посолете още малко и отгоре нахвърлете нарязан на филийки чесън. Сложете няколко клончета свежи подправки,захлупете гювеча и печете на среден огън около 2 часа докато зеленчуците и месото придобият приятен загар. Не наливайте никаква друга течност. Зеленчуците пускат достатъчно вода и е добре ястието да не е воднисто, а да остане на мазнинка.
* Сервирайте като внимателно извадите ред месо със зеленчуци .


Простичко нещо е това,но много вкусно и ефектно. Няма точни грамажи за зеленчуците, но в общи линии са нужни 1 тиквичка, 1 патладжан, няколко домата и 2-3 глави стар лук. Залагам по 200 г месо на човек, което е доста, но ... по-добре да има. Това си е нашенска българска черта. А зеленчуците .... толкова, че да се напълни гювеча. Да ви е сладко!
Matilda
 
Мнения: 115
Регистриран на: 10 Дек 2018, 12:14


Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта