Рибният колаген – дар от морето

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Рибният колаген – дар от морето

Мнениеот Serpact » 07 Юни 2024, 16:24

След 25-годишна възраст производството на колаген в тялото ни естествено се забавя и постепенно губим част от него. Стресът, липсата на сън, тютюнопушенето, алкохолът или прекаленото излагане на слънце са фактори, които влияят негативно на количеството колаген в тялото.

Когато нивото му спадне, признаците на стареене започват да стават забележими. Но как да ги предотвратим? Има един дар от морето, който може да ни помогне за това – рибният колаген. Той е от тип I – най-често срещаният колаген в тялото ни, важен не само за кожата, но и за нашите стави. Нека ви запознаем по-подробно в статията.

Screenshot_1.jpg
Източник на изображението: elements.envatto.com
Screenshot_1.jpg (110.08 KiB) Прегледано 2506 пъти


Каква е ролята на колагена?
Колагенът е протеин, който има различни роли и всички те са важни за правилното функциониране на организма. С годините нивото му спада, което води до проблеми със ставите, поява на бръчки, пигментни петна и др.

Накратко, колагенът ни е необходим за:
- Здравето на кожата и нейната еластичност;
- Доброто състояние на ноктите, косата и зъбите;
- Гъвкавостта и здравината на ставите;
- Здравето на черния дроб;
- Поддържането на сърдечно-съдовата система;
- Добрият метаболизъм;
- Издръжливостта на мускулите и др.

Когато протеинът започне да намалява в тялото ни, важно е да си го набавим. Тази задача не е трудна, стига да се погрижим за храната, която приемаме. Добрата хидратация и хранителните добавки могат също да допринесат за поддържането на младежкия ни външен вид.

В кои храни има колаген?

Както споменахме преди малко, храната може много да помогне на тялото ни в производството на колаген. Пилешкото месо, грахта, яйцата и зеленолистните зеленчуци трябва да бъдат задължителна част от менюто ни.

Към тях от съществено значение е и витамин C, който участва в синтеза на колаген, а ниските му количества могат да забързат процеса на стареене. Чушките, цитрусите и горските плодове са чудесни източници на витамина.
Храните, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга или риба тон, също са важни за производството на колаген. Ядките, маслото от авокадо, както и белият чай подобряват здравето на кожата, намаляват възпаленията и предпазват протеина от разграждане.

Защо рибният колаген е добър избор?

Рибният колаген се извлича от кожата, костите и люспите на риби, които са богати на колаген тип I. Той е подобен на този, произвеждан естествено в тялото ни, особено в кожата, костите и съединителната тъкан.

Процесът му на извличане включва хидролиза – усъвършенстван метод, който разгражда колагена на по-малки пептиди, позволявайки по-лесното му усвояване в тялото. Това не само повишава бионаличността му, но и го прави разтворим в студена вода. Затова и има колаген на прах, който е лесен за консумация, като този на Forlife.

Защо е важна бионаличността?


Бионаличността се отнася до степента, в която всяко вещество се абсорбира в тялото. Рибният колаген е от тип I и има висока бионаличност, което означава, че може да бъде ефективно усвоен от човешкото тяло.

Благодарение на структурата си, рибните колагенови пептиди бързо преминават през храносмилателната система и навлизат в кръвта. Там те могат да стимулират производството на нов колаген в тялото.

Какви са ползите за здравето и защо да приемаме рибен колаген?

Ползите от рибния колаген са много, включително подобряване на здравето на кожата, ефект против стареене и поддържане на гъвкавостта на ставите. Редовният прием на хранителна добавка с неговото съдържание може да помогне за намаляване на бръчките и увеличаване на еластичността и хидратацията на кожата.

В допълнение, рибният колаген допринася за доброто състояние на ставите чрез насърчаване на регенерацията на хрущяла и намаляване на възпалението. Това е изключително полезно за хора, страдащи от артрит или други ставни заболявания. Съдържанието на аминокиселини е от полза за възстановяването на мускулите след тренировка и подобрява цялостното физическо представяне и сила.

Накратко, колагенът в тялото ни може и да намалява, но хранителната добавка на Forlife ще ни помогне да забавим процеса на стареене и да подобрим цялостното си здраве. Съветът от лекар обаче е винаги задължителен.
Serpact
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Юни 2024, 16:18

Re: Рибният колаген – дар от морето

Мнениеот Kabakliev » 07 Юни 2024, 21:42

От какъв вид риба? Есетра?
Kabakliev
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Май 2024, 10:34


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron