Английски сетер - труден за отглеждане

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Английски сетер - труден за отглеждане

Мнениеот SAMOTA_DOKOGA » 08 Фев 2012, 09:15

Здравейте, отглеждах английски сетер, изненадващо за мен той почина. Не е ходил на лов изцяло за мое удоволствие, докато в клиниката не ми казаха, че е с дистрофия на бъбреците. За съжаление никой не ми даде някакъв адвакватен отговор на въпроса "Как се е получило и защо?" Единственото което прочетох в интернет беше, че е необратимо. Някой може ли да даде повече информация ?
SAMOTA_DOKOGA
 
Мнения: 11
Регистриран на: 08 Фев 2012, 09:05

Re: Английски сетер - труден за отглеждане

Мнениеот Bella » 08 Фев 2012, 10:11

SAMOTA_DOKOGA написа:Здравейте, отглеждах английски сетер, изненадващо за мен той почина. Не е ходил на лов изцяло за мое удоволствие, докато в клиниката не ми казаха, че е с дистрофия на бъбреците. За съжаление никой не ми даде някакъв адвакватен отговор на въпроса "Как се е получило и защо?" Единственото което прочетох в интернет беше, че е необратимо. Някой може ли да даде повече информация ?

Не съм ветеринар, но смятам, че две са причините: едната според мен наследствена - едно много важно правило: Когато си купувате куче винаги проследявайте родословието му, тъй като чистите породи много често имат наследствени болести.
Другата причина за дистрофия на бъбреците - може да бъде храненето или недостатъчните разходки. Не знам дали знаеш, но кучето може да стиска много и не изхвърля урната на веднъж като нас хората, а "на порции". Това са моите теории и пак ти казвам, не съм лекар и мнението ми не е професионално.
Аватар
Bella
 
Мнения: 233
Регистриран на: 20 Сеп 2011, 15:17

Re: Английски сетер - труден за отглеждане

Мнениеот SAMOTA_DOKOGA » 08 Фев 2012, 10:14

Благодаря ти, аз съм наясно че той е от ловните породи и ден трябва да минала няколко километра, старала съм се да му ги усигурявам. А относно храненето - той винаги беше с огромен апетит и ядеше основно гранули. Пробвах да го проследя, но не успях т.като не съм го купувала, а ми беше подарък.
SAMOTA_DOKOGA
 
Мнения: 11
Регистриран на: 08 Фев 2012, 09:05

Re: Английски сетер - труден за отглеждане

Мнениеот Memento » 08 Фев 2012, 16:06

Ето малко по-подробна информация за тази порода:

Големина: среден/едър; Податливост на тренировка: средна; Поддръжка на козината: средна; Падане на козината: средно; Нужна тренировка: Ежедневно разходка; Енергичност: средна; Пазене: отличен пазач; Добър с деца: да


Темперамент на Английски сетер

Английския сетер спада към групата на Спортните кучета. Използва се за лов на фазани, пъдпъдъци, яребици и много други. Днес е силно разпространено по цяла Европа и се отглежда като домашен любимец, а не като ловджия. Тази порода спада към седма група - кучета работещи със стойка. Неслучайно се носи слух, че английският сетер „гледа с носа си“ и затова е много ценен от страстните ловджии. Това куче е средно голямо, елегантно и пропорционално. Поради лесното му обучение става любимец на всички възрасти. Има интелигентен поглед.
Английския сетер обожава компанията на своя стопанин и на семейството и е изключително общително създание. Тези кучета са изпълнени с енергия и могад прекарват страшно много време в упражнения и игри. Английския сетер, не обича да бъде пренебрегван и изоставен за дълго време сам, затова този вид кучета не са подходящи за хора, които нямат достатъчно време за отглеждането му. Английския сетер е подходящ както за хора които имат опит с кучетата, така и за такива без.Тази порода сетери обожават децата и се разбират много добре с тях, но големите му размери и изобилието енергия която има, мове понякога да са проблем за по - малките деца. Разбира се много добре и с други животни, също толкова добре се разбира и с непознати.

Външен Вид на Английския сетер

Един английски сетер е от средно до голямо куче с много сладко и будно излъчване съз здрава структура на тялото. Теглото на женския сетер варира от 15 до 20кг, а височината и е 55 - 60см, при мъжкия представител нещата с височината са от 60 до 63см. Английския сетер има гъстта, права, мека козина и краската и може да бъде в две разновидности - двуцветен и трицветен. Двуцветният бива (бяло с черно, бяло с кафяво и др.), а трицветният (черно, бяло, кафяво).


Поддръжка на Външния Вид на Английски сетер

Когато говорим за поддръжка на външния вид на английския сетер, трябва да знаем, че той има средно ниво на падане на козината, което значи че не са много подходящи за хора с алергии. За да запазите козината му в добро състояние и да изглежда добре, ще трябва да я сресвате няколко пъти седмично. Отдолу да се поддържа къса и чиста, по хигиенични причини. Ушите трябва да са винаги чисти и сухи, за да избегнате риска от инфекции.


Продължителност на живота и здравословни проблеми при Английския сетер

Продължителноста на живота на английския сетер е около 10 - 12 години и има няколко здравословни проблема, на които трябва да се обърне внимание. Такива са: рак, проблеми с щитовидната жлеза, глухота и HD.
Трябва да се уверите, че родителите на вашето кученце имат сертификатите OFA и CERF, а самото то трябва да има BAER сертификат.

История на Английският сетер

Английският сетер е аристократично на вид куче. Неслучайно кралските семейства в Англия са го използвали като куче компаньон, защото чудесно се разбира с децата, обича да общува с хора. Но то е и работно куче. Произхода му е от Англия и английския сетер се смята че той е кръстоска от спаниел (дребна порода куче) и пойнтер (порода ловджийско куче). За пръв път англйиския сетер за пръв път е регистриран в AKC през 1878.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Английски сетер - труден за отглеждане

Мнениеот anet » 08 Фев 2012, 22:34

SAMOTA_DOKOGA написа:Здравейте, отглеждах английски сетер, изненадващо за мен той почина. Не е ходил на лов изцяло за мое удоволствие, докато в клиниката не ми казаха, че е с дистрофия на бъбреците. За съжаление никой не ми даде някакъв адвакватен отговор на въпроса "Как се е получило и защо?" Единственото което прочетох в интернет беше, че е необратимо. Някой може ли да даде повече информация ?

Здравейте! Искрено съжалявам за Вашия любимец!
Много е трудно да се каже защо и как се е развило заболяването само от породната принадлежност. Много са факторите, които могат да доведат до бъбречно увреждане- възраст, храна, хронични заболявания, лекарства, наследствена предразположеност и ред други.
anet
 
Мнения: 17
Регистриран на: 30 Яну 2012, 20:15


Назад към Ветеринарна медицина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта