Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети
Правила на форума
Добави отговор

Как се справяте с ината на вашето дете?

07 Мар 2012, 14:06

Няма родител, който да не се е сблъсквал с ината, който проявява неговото дете. Било то, ако не получи това, което поиска или ако го заставят да направи нещо против волята му... Как родителите се справят с този проблем и правилно ли подхождат към създалите се ситуации? Аз например на моменти съм много затруднена как да реагирам. Дъщеричката ми е на 2 годинки, но още от началото прояви характер и показа кой е „шефа“ у дома.
Истината е, че децата в много ранна възраст се научават да манипулират и да получават това, което искат. Идва момент, в който стават по-осъзнати и започват да отстояват себе си, като започват да се инатят и да отричат всичко. Разбрала съм, че трябва да се подхожда с много търпение и разбиране към малкото човече, да се обяснява кое е правилно и кое не е, и да се поставят ясни граници за позволено и не-позволено. Е, не винаги се получава, но се опитвам да не изпадам в паника и да не давам поле на изява на нервите си, защото определено се постига обратния ефект.
Прикачени файлове
inat-detsa-framar.jpg
inat-detsa-framar.jpg (7.45 KiB) Прегледано 5118 пъти

Re: Как се справяте с ината на вашето дете?

07 Мар 2012, 17:24

Аххх, тази тема е неизчерпаема, особено ако си имаш едно малко скорпионче вкъщи :D В началото и аз страшно много се изнервях, дори съм пошляпвала шамарчета по дупето, но това определено не е начин да се справим с ината на нашите деца. Повишавах тон, постоянно правех забележки, защото в един момент просто нервите ти не издържат... Но отсреща ми се отговаряше с още по-силен рев, тръшкане по земята, хвърляне на предмети по пода и всякакви от сорта. Сега си налагам да бъда по-спокойна и наистина да обяснявам повече, пък ако не се получи, просто изчаквам бурята да премине :D

07 Мар 2012, 17:36

И аз съм на същото мнение, че не трябва да се прекалява със забраните и забележките, но от друга страна не би трябвало да ги оставяме да си правят каквото поискат, защото в един момент ти се качват на главата. Имам една приятелка, чийто син редовно правеше сцени като излезем на разходка, но недоумявам как ще оставиш детето си да се тръшка и въргаля по земята, защото не си разрешил да направи това, което иска! Нещата трябва да се уравновесяват по някакъв начин и да не се стига до крайности.

08 Мар 2012, 10:30

Да ви кажа честно, възмущавах се на майки, които крещят на децата си по улицата, докато и аз не станах родител. Не един път съм си изтървала нервите и не знам как да се справя с този проблем. Постоянното налагане, тръшканията по земята и всякаквите там реакции на протест ме изтощават до краен предел... Май ще трябва да се консултирам с психолог, защото знам, че е важно да съумееш да запазиш спокойствие в такива моменти.

08 Мар 2012, 13:33

Моят син е на 1.7 месеца,зодия лъв,за която се твърди,че нейните представители са изключително инати.Моят маник е един малък инат лъв.Като родител винаги се старая да възпитавам детето си по най-добрия начин.Никога не съм харесвала мълчоганите,които се тръшкат,ритът и викат от инат,но за мое съжаление моят син също се опитва да прави такива номера.За мен всички деца са различни и всяко е с индивидуален подход.Аз лично се старая първо да не си променям решението което съм взела за дадено нещо,независимо дали малкия ще е доволен или не.Също така се старая да разбере,че когато аз искам мога да му дам всичко,но не и когато той ми казва.Засега незнам как бих се справила с ината на обществено място,но се надявам след като във вкъщи успявам да постигна своето,това да важи и за навън.Моя съвет към останалите мами е да дтржат на своето и да не променят решението си за отказ независимо от жалните сълзи,които рони малкото им сладурче,защото децата са много умни и знаят как да ни разчувстват за да им угодим.А всеки родител търси точния подход към своето дете и решава кое и колко му е позволено.

08 Мар 2012, 13:40

Да си призная честно, никога не ми се е случвало детето ми да прояви инат нито на улицата нито у дома. Просто си беше кротко дете, но съм била свидетел на сцени на дете и майка, които ме шокираха. Детето лежеше на земята и крещеше на майка си нецензурни думи, а тя безуспешно се опитваше да го вдигне от там и да го прибере у дома. Молех се да не ми се случи подобно нещо, беше ужасно!

12 Мар 2012, 11:31

С първото ни дете допуснахме много грешки в това отношение, защото бяхме млади и неопитни. Нямаше толкова много информация по въпроса, колкото има сега и като че ли не споделяхме толкова много за проблемите си. Не еднократно е изяждал шамарче по дупето или през ръцете в опита си да го осмирим, ама той си беше страшен инат и наумеше ли си нещо - край! Изпадал е в истерии, когато не е получавал това, което иска, но никога не съм търпял глезотии и започвах също да крещя отгоре му :idea: Сега разбирам, че е огромна грешка да подхождаш агресивно към ситуацията, в която невръстното ти дете се опитва да командва и да се налага. Сега с втория си син се опитваме да бъдем по-спокойни, да обясняваме повече и да не губим контрол върху себе си. Като че ли има по-голям ефект, не знам...
Вярно е, че всяко дете е различно и пречупва нещата през своята призма, но ние като родители трябва да се научим да ги разбираме и подкрепяме, въпреки, че доста често грешат. Да не забравяме, че копират от нас и положителните, и отрицателните страни, и ако ние проявяваме агресия, детето също ще го направи в даден момент.

13 Мар 2012, 10:10

Аз изчаквам "бурята" да премине и едва тогава започвам да обяснявам, защото иначе никой не те слуша, а напротив :roll: Многократно съм се опитвала да усмиря детето си, когато се заинати за нещо, но почти никога не ми се е получавало - започва още повече да крещи и направо се опитва да ме надвика. Със сигурност не чува и думичка от това, което му казвам и се опитва всячески да надделее. С течение на времето съм се научила да приемам нещата по-спокойно и да не се изнервям, защото изнервям и него по този начин.

13 Мар 2012, 15:54

О не знам, как ще се справя.Дано да е кротко дете, по принцип съм малко строга, но не знам като майка как ще съм.Надявам се с времето да се науча и да се нагодя според детето.

15 Мар 2012, 10:28

southernsun написа:Да си призная честно, никога не ми се е случвало детето ми да прояви инат нито на улицата нито у дома. Просто си беше кротко дете, но съм била свидетел на сцени на дете и майка, които ме шокираха. Детето лежеше на земята и крещеше на майка си нецензурни думи, а тя безуспешно се опитваше да го вдигне от там и да го прибере у дома. Молех се да не ми се случи подобно нещо, беше ужасно!

Благородно ти завиждам :mrgreen:
Аз в началото си казвах - нека да е ината, да има характер, така по-лесно ще се справя в живота... Слава богу и на мен не ми се е случвало това, което описваш и дано не ми се случи, защото наистина не знам как ще реагирам. Първото, което ми минава през ума е, че ще играе "шамарената фабрика", но надали ще даде положителен резултат :roll: Не си представям как цял живот ще се грижиш за детето си, ще го обичаш и ще му даваш всичко от себе си, а то накрая ще се държи по този вулгарен начин с теб! Моля се да не ми се случи, защото е много тъжно!
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3