Сънуват ли животните и какво?

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Сънуват ли животните и какво?

Мнениеот Finger » 16 Мар 2012, 16:02

Подобно на нас хората животните също са способни да сънуват. Те макар,че са животни също преживяват емоции, които пресъздават заспивайки. По колко време на ден прекарват в сън животните и какво е в главата им през това време?
Доказано е, че котките сънуват по три часа дневно и не е тайна, че те са царете на мързела. Денят им преминава в редуване на активни и пасив­ни фази. Всъщност котките спят по 16 часа в денонощие­то, три от които прекарват в сънища. За да разберем, дали котката сънува трябва да я наблюдаваме десетина минути след като заспи, тогава тя преминава в парадоксалната фаза на съня, в която се явяват сънищата. Ако се доближим до котката в този момент можем да усетим леко потрепване на ухото, мустачките лапичката или опашката, това е сигурен знак, че животното сънува. Какво точно сънува котката не можем да знаем, но трябва да ви кажа, че е доказано,че изучават околната обстановка без да мърдат, като се забелязва движението само на очните ябълки, после сякаш дебнат невидима плячка, нанасят въображаеми удари с лапички и отварят широко уста за да сплашат.

_(2).JPG
_(2).JPG (15.03 KiB) Прегледано 4619 пъти

Кучетата за сметка на котките сънуват само 2 часа, то спи само 12 часа в денонощието, но пък циклите му на сън са същите като при котката. Когато кучето сънува, то лае, мърда с лапи, има кучета, които дори тичат и се удрят в стените, възпроизвеждащи сцени свързани с лов, битка или бяг. Кучето сънува най-вече това, което му се случва в реалния живот - игра, защита на собствена територия, преследване на котки и т.н.
Finger

Re: Сънуват ли животните и какво?

Мнениеот dimitrova_70007 » 16 Мар 2012, 16:41

Мога да потвърдя за котките, понеже нямам богат опит с кучетата. Определено има фаза, в която сънуват, но като цяло спят много леко. Не знам, може би е някакъв хищнически инстинкт, но при най-леката промяна на средата около тях, те реагират, пък било то и само с преместване на ушите или леко отваряне на очите. А когато все пак се случи да спи дълбоко, знам, че, както при хората, не е хубаво да се събужда внезапно. Стресът при животните също може да доведе до заболявания. Случвало ми се е след правене на инжекция при ветеринар, котката да се стряска в съня си. Това доказва, че помни и преживява отново стреса от клиниката.
dimitrova_70007

Мнениеот miki » 16 Мар 2012, 17:46

Животните несъмнено сънуват това, което са преживели и което по някакъв начин ги е заинтригувало. Имах куче като малка и съм го наблюдавала докато спи - издаваше странни звуци, движеше лапичките си все едно бяга, а веднъж така започна да вие, че чак ме изплаши. Сигурно в предишния си живот е било вълк :lol:
Със сигурност животните преживяват някакви емоции в съня си. Дори четох в една статия, че също изпадат в депресивни състояние, които най-често са отражение на психическото състояние на техния стопанин...
miki

Мнениеот Bella » 17 Мар 2012, 14:22

И аз мисля, че сънуват. Виждала съм куче, което лае, бяга и ръмжи на сън . Много е странно, сякаш преследва някой.Винаги съм се чудила, какво толкова сънуват и дали въобще е възможно след като животните не мислят?
Аватар
Bella

Мнениеот teddy » 19 Мар 2012, 09:42

Мисля, че всеки, който е имал котка или куче знае, че животните сънуват. Визирам тях, защото въпреки, че съм имала и други животни, тези най-много реагират в съня си. Сега като се замисля и хамстера ми подскачаше на сън :lol: Със сигурност си преживяват техните емоции докато спят. Четох за едно изследване върху мишки, което се е провело чрез измерване на мозъчната им активност докато бягат през различни лабиринти... В съня си, експерименталните мишлета възпроизвели същите усещания, като тези, докато са били в лабиринтите.
teddy

Мнениеот elena » 21 Мар 2012, 17:01

Сънуват най-вероятно това, което са преживели и им е направило силно впечатление - кой може да каже? Факт е, че животните докато спят издават звуци и се движат... Няма как да не сънуват :)
elena

Мнениеот Silvi » 22 Мар 2012, 15:31

И моята котка сънува, много често мърда с мустачки и потреперва.Може би лови мишки насън.
Silvi

Мнениеот eleonora » 28 Мар 2012, 10:45

И моето куче сънува :) Много е смешно, като започне да бяга на сън и да скимурца :lol: Не, че бяга в действителност, но си движи крачетата така, все едно, че бяга. Най-вероятно сънува това, което се е случило през деня, нямам представа... Жалко, че не могат да говорят.
eleonora

Мнениеот Genoveva » 28 Мар 2012, 13:43

eleonora написа:И моето куче сънува :) Много е смешно, като започне да бяга на сън и да скимурца :lol: Не, че бяга в действителност, но си движи крачетата така, все едно, че бяга. Най-вероятно сънува това, което се е случило през деня, нямам представа... Жалко, че не могат да говорят.

Предполагам подобно на хората сънуват това,което им се е случило през деня. Аз мисля, че въпреки твърдението, че животните не могат да мислят, те имат памет и в даден момент я отключват. Точно това се случва и със сънуването.
Genoveva

Мнениеот Anila » 21 Дек 2012, 18:49

И двете ми кучета сънуват,дори смятам,че понякога имат и кошмари.Случвало се е да скимтят и да махат с лапички,дори да ръмжат на сън и в момента,в които го погаля по козинката,то се събужда и се радва,че се е събудил маха с опашка и се сгушва в мен
Anila

Следваща

Назад към Ветеринарна медицина