Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа
Правила на форума
Добави отговор

Отрицателен резус фактор при бременност

26 Апр 2012, 15:34

Здравейте, мами, нова съм във форума и тепърва ще разчитам на вашата подкрепа, и съвети :roll: Бременна съм, а изследванията на кръвта показаха резус фактор отрицателен :cry: Много съм притеснена, защото ме наплашиха колко е опасно и как мога да загубя бебето :cry: Чак утре съм на преглед и въобще не знам как ще заспя тази вечер. Има ли момичета със същия проблем, толкова ли е страшно, колкото ми го описаха?

Re: Отрицателен резус фактор при бременност

26 Апр 2012, 15:55

Първо да те поздравя с добре дошла :) и второ - не изпадай в излишна паника, защото има решение на ситуацията, в която се намираш! Ще се опитам да ти обясня накратко:

1. Ако и жената, и мъжа са с отрицателен резус фактор на кръвта, няма как да възникне резус-конфликт.
2. Ако жената е с отрицателен резус фактор, а мъжа с положителен, но бебето унаследи резус фактора на майката, тоест то също е с отрицателен резус фактор, също няма опасност да възникне резус-конфликт.
3. Конфликтът възниква тогава, когато има несъвместимост между кръвната група на майката и бебето - ако например ти си с отрицателен, а бебчо с положителен резус фактор. При раждане или аборт възниква опасност, ако кръвообръщението на майката и бебето се кръстосат. "Имунната система на майката вижда кръвните клетки на бебе с Rh положителен като чужди. Също както в случай, че бактерия нахлуе в кръвта, имунната система реагира чрез създаване на антитела, за да се бори и разруши тези чужди клетки. Имунната система на майката запазва антителата в случай, че чуждите клетки се появят отново, дори и при бъдеща бременност. Тогава майката е с чувствителен Rh."
4. Правят се изследвания на кръвта за антитела през 12-13 гестационна седмица и след това в 28-ма гестационна седмица и в случай, че има наличие на такива се бие инжекция Immunoglobulin Anti D, която разрушава Rh-антителата и по този начин се избягва опасността за бебчето и за мама при следваща бременност. Поставят се 2 инжекции - първата се бие в 28-ма гестационна седмица, а втората се бие 48 часа след раждането.

Дано да съм успяла поне малко да те успокоя :) Горе главата и успех, всичко ще бъде наред!

26 Апр 2012, 16:21

mimeto написа:Здравейте, мами, нова съм във форума и тепърва ще разчитам на вашата подкрепа, и съвети :roll: Бременна съм, а изследванията на кръвта показаха резус фактор отрицателен :cry: Много съм притеснена, защото ме наплашиха колко е опасно и как мога да загубя бебето :cry: Чак утре съм на преглед и въобще не знам как ще заспя тази вечер. Има ли момичета със същия проблем, толкова ли е страшно, колкото ми го описаха?

Какви са тези хора, че така си позволяват да говорят на бременна жена :x Не се притеснявай, мила, имат оправия нещата, само се успокой. Отрицателния резус фактор е бил голям проблем в миналото, но днес медицината е достатъчно напреднала, за да се справя успешно с него. Усмихни се и наистина се успокой, а утре на прегледа сама ще се увериш в това, че няма нищо страшно :)

26 Апр 2012, 16:55

Безкрайно много ви благодаря за бързите отговори :) Поолекна ми малко, но предполагам всяка жена би ме разбрала как се почувствах след като ми го представиха по този начин :? Защо въобще раздават такива компетентни мнения, при положение, че те самите не са запознати? Четох някаква статия по въпроса, но беше толкова научно описана, че нищо не разбрах... То от бързане къде четях, къде не четях и затова реших направо да се консултирам с други мами - още веднъж ви благодаря!

27 Апр 2012, 12:07

Току що се прибирам от консултация и бързо, бързо седнах на компютъра, за да ви пиша :) Всичко е ОК при мен, ще ми правят кръвни изследвания, за да следят нивото на анти-телата, но дори може да не се наложат инжекции. След като родя със сигурност ще искам да ми бият, за да не се притеснявам при втора бременност. Избрала съм си страхотна лекарка, много внимателно се отнесе към мен и ми обясни всичко с подробности. Докато гледаше изследванията такава буца ми заседна в гърлото, че за две бройки щях да се разплача :roll: Вече съм спокойна, но вчера наистина беше кошмарен ден - хормони, какво да се прави :D

04 Май 2012, 09:20

mimeto написа:Току що се прибирам от консултация и бързо, бързо седнах на компютъра, за да ви пиша :) Всичко е ОК при мен, ще ми правят кръвни изследвания, за да следят нивото на анти-телата, но дори може да не се наложат инжекции. След като родя със сигурност ще искам да ми бият, за да не се притеснявам при втора бременност. Избрала съм си страхотна лекарка, много внимателно се отнесе към мен и ми обясни всичко с подробности. Докато гледаше изследванията такава буца ми заседна в гърлото, че за две бройки щях да се разплача :roll: Вече съм спокойна, но вчера наистина беше кошмарен ден - хормони, какво да се прави :D

Много се радвам, че нещата при теб са ок :) И аз съм с отрицателен резус фактор и знам какво ти е било... Много е важно как ще ти се поднесе информацията. Стреса, на който са те подложили е напълно излишен :x При мен не се наложи да ми слагат инжекция по време на бременността, но след като родих ми биха, за да няма проблем при евентуална следваща бременност. Всичко си протече съвсем нормално, бебка е добре и аз също, така че не се притеснявай и се наслаждавай на прекрасния момент в живота си :)

20 Авг 2012, 15:59

Отрицателен резус фактор е проблем когато има несъвместимост между кръвните групи на майката и бебето.Тогава говорим за Rh заболяването.
Всеки човек има кръвна група (O, A, B, или AB) и резус фактор, който е или положителен или отрицателен.Rh факторите са генетично предопределени. Бебето може да има кръвна група и Rh фактор или на единия родител или те да бъдат комбинация от кръвната група и резус фактора на двамата родители. Rh факторите следват общ модел на генетичното наследство. Rh положителен ген е доминантен (по-силен) и дори, когато е в двойка с Rh отрицателен ген, положителният ген надделява. Например:

Ако лицето има гени + +, Rh факторът в кръвта ще бъде положителен.
Ако лицето има гени + , Rh факторът ще бъде положителен.
Ако лицето има гени , Rh факторът ще бъде отрицателен.

Бебето получава един ген от бащата и един от майката.

12 Юли 2013, 16:58

Здравейте,бременна съм във 12г.с и днес получих изследванията си от ПКК.Оказва се че съм кръвна група А2 Rh:отрицателен,а таткото А Rh:положителен.Бихте ли ми казали дали моята бременност спада към рисковите и дали някоя от вас е имала такъв проблем и проблем ли е въобще?Много ще се радвам ако някой ми отговори,защото се побърквам вече,нищо не мога да намеря като информация,а следващия ми преглед при АГ-то е след 10дни!Моля за помощ :(

11 Мар 2014, 18:09

Здравейте, бременна съм в 5-ти месец и искам да ви попитам и аз и таткото сме "0-" толкова ли е зле положението? Какви ли не неща ми наговориха и се притеснявам за бебето.

12 Мар 2014, 14:33

slance_9013 написа:Здравейте, бременна съм в 5-ти месец и искам да ви попитам и аз и таткото сме "0-" толкова ли е зле положението? Какви ли не неща ми наговориха и се притеснявам за бебето.

Здравейте!

След като и таткото е отрицателна кръвна група нямате основания да се притеснявате. Вашето дете също ще е с 0 отрицателна кръвна група!
Желаем Ви спокойна и хубава бременност!

С уважение,
Фрамар
Добави отговор
Отиди на страница: