Как да се избавим от досадното хъркане?

Re: Как да се избавим от досадното хъркане?

Мнениеот rony_80 » 19 Юни 2012, 13:22

yoanna написа:Наскоро четох, че се правят лазерни операции, които успешно се справят с хъркането, но само ако се дължи на слабост на мекото небце.
А знаете ли, че в „Книгата на световните рекорди” Гинес е записано най-шумното хъркане, което е достигнало 93 децибела :shock: Представете си за какъв шум става въпрос, щом допустимия шум за града е 60 децибела и оттам нагоре се счита за шумозамърсяване :shock:
За щастие вкъщи няма хъркащи, но ако имаше, щяхме да търсим разрешение на проблема :roll: Ако човек не спи пълноценно, няма как да е пълноценен през деня и в работата, която върши.

Лелеее, възможно ли е толкова силно да хърка човек :shock: Звучи ми малко фантасмагорично :roll: Факт е, че повечето "хъркащи" са от мъжки пол, но след определена възраст и по-точно след навършване на 45 години, хъркат 1/2 от мъжете и 1/3 от жените. Ето, че и нежния пол издава досадни звуци спейки :)
Вкъщи също никой не хърка, но винаги проветрявам добре преди да си легнем. В спалнята нямаме цветя, защото е всеизвестно, че отделят въглероден двуокис и съответно кислорода в стаята намалява. Понякога, преди сън, паля ароматната лампа и я оставям да погори 15-20 минути в спалнята. Възглавницата също е фактор, който може да наруши съня ни и затова много щателно си ги избирахме. Прибягвам до ей такива простички неща, които внасят атмосфера и подобряват качеството на съня :roll:
rony_80

Мнениеот peter pan » 27 Юни 2012, 16:25

Не съм пушач и нямам здравословни проблеми, а от време на време ми се случва да хъркам. Така казва жена ми, след като старателно ме е сръгала в ребрата :lol: Така че и здравите хора хъркат, и не е непременно хъркащите да са застрашени от болести. Смених много възглавници, защото все не ми бяха удобни и ми омаляваше врата. Накрая си купих анатомична и вече спя по-спокойно. Не съм използвал спрейове и лепенки за нос, но не мисля, че проблема при мен е толкова сериозен, за да използвам странични помощни средства.
peter pan

Мнениеот rose_bob » 07 Фев 2013, 00:31

Много добре ми е познат този проблем - в крайна сметка израснах с него и може би дори е първият звук, който съм чула :D
Баща ми хъркаше като дъскорезница и нищо не можеше да промени този факт. Даже мъжът ми не можеше да заспи, нищо че бяхме през две стаи. И така ние се изнесохме и посещавахме татко само през уикендите, като ако се налагаше да пренощуваме си взимахме тапи. Все пак е някакво решение :lol:
Но при последното посещение установихме, че има промяна. Първо решихме, че оглушаваме, естествено :roll:
Но любопитството надделя и директно го попитах как се е справил. Разбира се отслабнал - не мислех че това има ефект, но е факт. И второ той ми показа едни лицеви упражнения, които бил му показал наш познат, който имал същия проблем. Първо ми стана смешно такъв един ми се плези и прозява и да си бърка в устата :shock: , честно мислех, че това е излишно и дори реших, че просто са го взели на майтап. Но си поговорихме с този познат и той ми каза от къде е видял тази техника. Това е линка, не знам може и на теб да ти се стори прекалено, но работи. :)
http://2ee7b8wgbu4w3k74skuyuhgf9i.hop.c ... ?tid=ROSEF
rose_bob

Мнениеот Archer » 07 Фев 2013, 11:29

Като се заредим с тапи за уши :D
Archer

Хъркане - сънна апнея. Дайте съвет?

Мнениеот Tonip » 19 Апр 2013, 10:52

Знам, че страшно много хора имат проблем с хъркането, ама как се свиква с това - не знам. Мъжът ми така хърка, че сигурно буди и съседите. Изобщо не мога да спя като хората и това ми се отразява и на работата, вече се притеснявам да не ме уволнят - като пиян морков съм. Не че той се чувства по-добре. Накарах го да отиде на лекар и след няколко изследвания му поставиха диагноза сънна апнея. Това, което най-много ме притеснява, е че има много голям риск да не заспи докато шофира. Като си представя, че това може да стане докато децата са в колата... Препоръчаха ни някакъв апарат с който да спи, но още не сме се ориентирали. Някой може ли да даде съвет? И изобщо помага ли наистина, или само ще си дадем парите, които не са ни в повече.
Ще бъда много благодарна за мнения и съвети!

P.S. - Пуснах този пост в bg-mamma, но никой не ми отговаря, а положението вече не търпи отлагане :cry:
Tonip

Re: Хъркане - сънна апнея. Дайте съвет?

Мнениеот Atanas Kutlev » 24 Апр 2013, 11:45

Нелекуваната сънната апнея натоварва изключително много сърдечносъдовата система и главно сърцето. Най-често се дължи на нарушение (отпускане) в тонуса на мускули в гърлото - меко небце и корена на езика (т.нар. сънна апнея от обструктивен тип). Съществуват още централен и смесен тип сънна апнея.
Може да има благоприатен ефек промяна в начина на живот, тоест отказване от тютюнопушене, алкохолните напитки да не се приемат нялко часа преди сън, редуциране на теглото (ако човека пълен), избягване на спене по гръб. Други методи за повлияване на сънна апнея от обструктивен тип са специални апарати - CPAP апарат и BPAP апарат или хирургично лечение.
Със сигурност трябва да се обърне сериозно внимание на това състояние, тъй като води до редица усложнения на по-късен етап. Могат да възникнат: високо кръвно налягане (хипертония) или да се влоши съществуваща хипертонична болес, да се развитие или влоши на сърдечна недостатъчност; сърдечни аритмии, сърдечен удар, инсулт.
Atanas Kutlev

Дали някои храни могат да предотвратят хъркането?

Мнениеот luchia@marco » 30 Сеп 2014, 13:29

Мъжът ми от години има проблеми с хъркането, а за щастие аз спя много леко :( Не помня от кога не съм се наспивала нормално, затова преди известно време решихме аз да спя в друга стая, което го намирам за ужасно и неестествено :( от друга страна положението ни много напомняше тези двамата :(
Man-snoring.jpg
Man-snoring.jpg (12 KiB) Прегледано 1023 пъти
До колкото разбрах има значение храната, която се приема на вечеря, а и по принцип, но не зная дали това наистина е така и до колко някои храни могат на предотвратят хъркането :? Предполагам тук ще се намерят хора, които могат да говорят от личен опит или по-скоро техните половинки :!: Какво е значението на храната за хъркането и дали има такива, които могат да го предотвратят.

Видях и няколко метода, които се предполага, че трябва да спрат хъркането, но едва ли някой би искал да ги изпробва, като ето този
stop_snoring.jpg
stop_snoring.jpg (49.51 KiB) Прегледано 1023 пъти
надявам се да не стигнем до там, все пак, а да намерим отговор на загадката - кои храни предотвратяват хъркането? :?
luchia@marco

Re: Дали някои храни могат да предотвратят хъркането?

Мнениеот ramimni » 30 Сеп 2014, 13:32

Скоро четох за солта, че влияе зле на хората, които имат проблем с това и за да се ограничи до някаква степен е добре да се изключи солта съвсем, не зная колко от хората биха го направили, но може и да подейства :?
ramimni

Мнениеот Lollipop » 01 Дек 2014, 18:04

Общо взето, както съм чела положението е такова, спирате да ядете, да пиете и да пушите и ще спрете и да хъркате ;)
Аватар
Lollipop

Мнениеот Mon_ton » 03 Дек 2014, 15:55

Не вярвам, че може да се повлияе хъркането от храната, по-скоро от позата за спане ;)
Аватар
Mon_ton

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани със сърдечни заболявания