Имам няколко въпроса за домашните порове

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Имам няколко въпроса за домашните порове

Мнениеот KpucTu » 14 Юни 2012, 09:21

Здравейте! Имам намерение да си взимам фретка като домашен любимец и искам да попитам няколко въпроса, свързани с тези животни:
1. При какви условия се гледат?
2. С каква храна се хранят?
3. Могат ли да живеят със зайци?
4. Как се дресират?
5. Какви ваксини им се правят и на колко време?
Благодаря Ви предварително. :D
Поздрави: Кристиана
KpucTu

Re: Имам няколко въпроса за домашните порове

Мнениеот Снежана » 14 Юни 2012, 09:36

Ами да ти кажа не ми се вярва да им се слагат ваксини по-скоро обезпаразитяване тъй като по природа са диви животни и пренасят достатъчно болести. Що се отнася до съжителстването им със зайци, ами мила ми Кристияна, вземи им сложи и две пиленце за десерт. Ти не знаеш ли, че фретката е враг на домашните птици и дребни животни, че носи в кръвта си ген на хищник. Прочети малко за тези животни преди да си вземеш такова у дома.
Снежана

Мнениеот bobito » 14 Юни 2012, 11:19

КрисТи, наистина много добре проучи въпроса преди да си вземеш фретка за домашен любимец. Имай предвид, че е най-добре да се вземе двойка, защото домашните порове са силно социални животни и ще им е трудно да живеят сами. Другия вариант е да им се осигурят много играчки, с които да се забавляват и да не се чувстват самотни. След това идва ред на клетката, едноетажна или двуетажна, в която трябва да има обособено място за сън, за хранене, място, където да се крие, тоалетна и т.н. Постелката в никакъв случай не бива да бъде от стърготини, защото може да предизвика дихателни проблеми или раздразнение на очите - най-добре е да бъде от плат. Женската трябва да се кастрира преди да се разгони, защото в противен случай може да се разболее тежко и дори да се стигне до смърт :idea: Има много, ама много неща, с които трябва да се запознаеш преди да вземеш решение!
bobito

Мнениеот oho-boho » 15 Юни 2012, 14:07

Имаме приятели, които живеят в САЩ и знам, че там отглеждането на фретки е много разпространено. В България дори не съм виждала да се продават и затова малко се позачудих, когато прочетох темата :roll: Знам, че са много игриви и изискват много внимание. Че правят много пакости, защото са много любопитни и се въвличат в какво ли не :) Техните са две и са кастрирани, и да ви кажа не миришат много :mrgreen: Е, усеща се някаква миризма, но все пак са животинки, няма как. Децата много се забавляват с тях, но всички цветя са изнесени в двора, защото ги опустошават буквално за секунди.
Много неща трябва да се премислят, преди да изберете домашен любимец и най-вече ще имате ли време да му осигурите необходимите грижи и внимание. Те променят живота като малките деца и от момента, в който престъпят прага ви, започвате да се съобразявате с тях, което в някаква степен ограничава личната ви свобода. Решението е само и единствено във вашите ръце :)
oho-boho

Назад към Ветеринарна медицина